LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 11th May

Dear Aspirants,
LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions


Current Affairs Questions for LIC AAO :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. The Indian Army is commemorating 2019 as the__________.
Year of Next of Kin
Year of Defence Forces
Year of The Prevalence of Mental Health Disorders
Year of The Mental Health
Year of The Wives of Martyrs
Solution:
The Indian Army is commemorating this year as the ‘Year of Next of Kin’ and plans to reach out to the next of kin of battle casualties, ex-servicemen and serving soldiers to inform them of entitled financial benefits, welfare schemes and help resolve pension-related problems.
Q2. Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer ‘Hamleys’ in about INR ________.
730 cr
540 cr
890 cr
620 cr
460 cr
Solution:
Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer ‘Hamleys’ in an all cash deal. RIL has acquired Hamleys in 67.96 million pounds (about Rs. 620 cr).
Q3. Facebook has chosen _______as the centre for the global roll-out of WhatsApp pay.
Doha
Mumbai
New York
Paris
London
Solution:
Facebook has chosen London as the centre for the global roll-out of WhatsApp pay, before the social media giant launches its digital payments service on the mobile messaging platform in India.
Q4. The 5th United Nations Global Road Safety Week observed from____to___ 2019.
May 20-26
May 13-19
May 6-12
May 27- Jun 2
None of the above option is the right answer
Solution:
The 5th United Nations Global Road Safety Week is being observed from May 6 to 12, 2019.
Q5. The theme of the Road Safety Week is 2019 is ____________.
Dont Drink and Drive
Difficult Times
Leadership in Difficult Times
Road Safety for Everyone
Leadership for Road Safety
Solution:
The theme of the Road Safety Week is ‘Leadership for Road Safety’.
Q6. The Australian flight carrier, _______has operated the world’s first zero-waste commercial flight from Sydney to Adelaide.
Virgin Australia
Qantas
Jetstar
Tigerair
Rex
Solution:
The Australian flight carrier, Qantas has operated the world’s first zero-waste commercial flight from Sydney to Adelaide which disposed of all waste through compost, reuse or recycle.
Q7. Bank credit grew by______in the financial year 2018-19 as compared to 10.3% in the previous financial year, mainly aided by loans to services and retail sector.
10.2%
11.9%
15.8%
9.3%
13.2%
Solution:
Bank credit grew by 13.2% in the financial year 2018-19 as compared to 10.3% in the previous financial year, mainly aided by loans to services and retail sector. Deposit growth also gained momentum, growing by 10% as compared to 6.7% a year ago.
Q8. India Ratings has downgraded the YES bank’s long-term rating to_______with a negative outlook, while reaffirming short-term rating.
IND C-
IND AB-
IND AA-
IND AB+
IND A-
Solution:
India Ratings has downgraded the YES bank’s long-term rating to ‘IND AA-’ with a negative outlook, while reaffirming short-term rating. ICRA has also downgraded the long-term ratings of the lender.
Q9. In a meeting at New Delhi, a protocol was signed for export of chilli meal from India to ______.
Singapore
Nepal
Japan
China
Bhutan
Solution:
Commerce Secretary, Anup Wadhawan and Vice Minister, General Administration of Customs of China (GACC), Li Guo, held a meeting in New Delhi. At the end of the meeting, a protocol was signed for export of chilli meal from India to China.
Q10. A WTO Ministerial meeting of developing countries will be hosted by India in_______.
Mumbai
New Delhi
Goa
Kochi
Dehradun
Solution:
A WTO Ministerial meeting of developing countries will be hosted by India in New Delhi.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF