LIC AAO General Awareness | 25th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-25th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. The government has approved a capital infusion of INR________ in state-owned Exim Bank to expand its business.
8,000 crore
10,000 crore
6,000 crore
20,000 crore
41,000 crore
Solution:
The government has approved issuance of Recapitalization Bonds by the Government of India to the tune of Rs.6,000 crore for capital infusion in Export-Import Bank of India (Exim Bank). The equity will be infused in two tranches of Rs. 4,500 crore in FY 2018-19 and Rs. 1,500 crore in FY 2019-20 respectively.
Q2. A ministerial panel headed by ___________ will examine uniformity of taxation on lottery under GST and other issues arising out of it.
Krishna Byre Gowda
Sudhir Mungantiwar
TM Thomas Isaac
Himanta Biswa Sarma
Manpreet Singh Badal
Solution:
A ministerial panel headed by Maharashtra Finance Minister Sudhir Mungantiwar will examine uniformity of taxation on lottery under GST or other issues arising out of it.
Q3. Which of the following stated government launched farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’?
Madhya Pradesh
Rajasthan
Chhattisgarh
Mizoram
Telangana
Solution:
Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched his government’s Rs 50,000-crore farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’. It is expected to benefit 55 lakh small and marginal farmers.
Q4. Bilateral army exercise, IMBEX 2018-19 is taking place between India and ___________.
Mongolia
Malaysia
Myanmar
Mauritius
Maldives
Solution:
The second edition of the India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir Military Station, that houses the headquarters of the Western Command, Chandigarh.
Q5. What is India's rank in World Bank's Ease of Doing Business Index 2019, out of 190 countries in 2018?
83
77
23
100
71
Solution:
India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.
Q6. The finance ministry has announced that the sixth tranche of electoral bonds sale has been started. Which bank is the only authorised bank to issue such bonds?
PNB
ICICI
BOB
HDFC
None of the above option is true
Solution:
State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.
Q7. Which of the following section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues?
Section 370
Section 1-B
Section 7
Section 9
Section 77
Solution:
The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.
Q8. The Cabinet has approved an increase in the authorized capital of Exim Bank from ________ to __________.
Rs. 10,000 crore, Rs. 20,000 crore
Rs. 5,000 crore, Rs. 10,000 crore
Rs. 6,000 crore, Rs. 10,000 crore
Rs. 25,000 crore, Rs. 50,000 crore
Rs. 10,000 crore, Rs. 15,000 crore
Solution:
The Cabinet has approved an increase in the authorized capital of Exim Bank from Rs. 10,000 crore to Rs. 20,000 crore.
Q9. Which of the following country took the chairmanship of the group 'Group of 77' (G77) from Egypt for 2019?
India
The USA
Israel
Palestine
UAE
Solution:
Palestinian President Mahmoud Abbas has pledged to protect the interests of all 134 countries in the UN’s Group of 77, as Palestine took the chairmanship of the group from Egypt for 2019.
Q10. The Gandhi Peace Prize for the year 2018 has been conferred on___________.
Sulabh International
Yohei Sasakawa
Akshaya Patra Foundation
Ekal Abhiyan Trust
All of the above options are right answer
Solution:
The Gandhi Peace Prize for the year 2018 has been conferred on Yohei Sasakawa.
Q11. Who has become the first Indian and youngest man to climb the 7 highest peaks and volcanic summits across all continents?
Arunima Sinha
Nawang Gombu
Mohan Singh Gunjyal
Love Raj Singh Dharmshaktu
Satyarup Siddhanta
Solution:
Mountaineer Satyarup Siddhanta conquered Antartica’s highest point, Mount Sidley. With this feat, he became the first Indian and youngest man to climb the 7 highest peaks and volcanic summits across all continents.
Q12. Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in which state?
Mizoram
Tripura
Arunachal Pradesh
Sikkim
Meghalaya
Solution:
Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in Mizoram, the other and the larger being Murlen National Park.
Q13. Who is present President of South Africa?
Yoweri Museveni
Jacob Zuma
Cyril Ramaphosa
Nomazizi Mtshotshisa
Paul Kagame
Solution:
Cyril Ramaphosa is a South African politician and present President of South Africa. His tenure as President follows the resignation of Jacob Zuma.
Q14. The Ranganadi Dam is a concrete-gravity diversion dam on the Ranganadi River in-
Mizoram
Tripura
Meghalaya
Sikkim
Arunachal Pradesh
Solution:
The Ranganadi Dam is a concrete-gravity diversion dam on the Ranganadi River in Arunachal Pradesh.
Q15. The Gandhi Peace Prize for the year 2017 has been conferred on ____________ for their contribution in providing Education for Rural and Tribal Children in remote areas pan India, Rural Empowerment, Gender and Social Equality.
Ekal Abhiyan Trust
Akshaya Patra Foundation
Sulabh International
Bal Suraksha Abhiyan Trust
None of the above option is the right answer
Solution:
The Gandhi Peace Prize for the year 2017 has been conferred on Ekal Abhiyan Trust, for their contribution in providing Education for Rural and Tribal Children in remote areas pan India, Rural Empowerment, Gender and Social Equality.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF