LIC AAO General Awareness | 26th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-26th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.

Q1. Dr. Jitendra Singh inaugurated the UNNATI (Unispace Nanosatellite Assembly & Training) programme recently. It was organised by______.
BARC
DOAE
ISRO
HAL
DRDO
Solution:
UNNATI, a capacity building programme on Nanosatellite development, is an initiative by ISRO to commemorate the 50th anniversary of the first United Nations conference on the exploration and peaceful uses of outer space (UNISPACE-50).
Q2. PM Modi inaugurated Vibrant Gujarat Global Trade Show at Gandhinagar. What is its tagline?
From Charkha to Chandrayaan
From Zameen to Gaganyaan
From Market to Managlyaan
From Charkha to Gaganyaan
To the Chandrayaan and Gaganyaan
Solution:
PM Modi inaugurated Vibrant Gujarat Global Trade Show at Gandhinagar. The trade show highlights Prime Minister Modi’s vision of Make in India with an apt tagline of ‘From Charkha to Chandrayaan’.
Q3. 'Global Risk Report' is released annually by which of the following organisation?
IMF
World Bank
United Nations
World Economic Forum
Fitch Ratings
Solution:
The World Economic Forum released the 14th edition of its annual Global Risk Report, 2019. The report’s findings are based on the annual Global Risks Perception Survey, in which nearly 1,000 decision-makers from the public sector, private sector, academia, and civil society assess the risks facing the world.
Q4. 10th edition of the India Rubber Expo held at _______.
Nagpur
Pune
New Delhi
Mumbai
Varanasi
Solution:
Union Minister for Commerce and Industry, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in Mumbai.
Q5. HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank. Now, he will be serving the bank till ____.
2020
2021
2022
2019
2024
Solution:
HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.
Q6. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund.
IL&FS
IDBI-IFL
IDFC-IFL
Bhushan Steel
NIACL
Solution:
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.
Q7. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded _____class stealth frigates.
Krivak III
Sovetskogo Soyuza
Kirov II
Admiral Grigorovich
Admiral Gorshkov
Solution:
India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.
Q8. Who among the following has won 2019 Japan Prize for his contributions in the field of “Biological Production, Ecology”?
Dr. Ratan Wattal
Dr. Kumar Ratan
Dr. Raj Kumar Ratan
Dr. Vinayak Lal
Dr. Rattan Lal
Solution:
The Japan Prize Foundation announced India born professor Dr. Rattan Lal, University Professor of Soil Science at The Ohio State University in Columbus, Ohio, U.S.A, as the recipient of the 2019 Japan Prize for his contributions in the field of “Biological Production, Ecology”.
Q9. Who among the following has become the first Indian athlete to receive a nomination in the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award?
Vinesh Phogat
Geeta Phogat
Babita Phogat
Sakshi Malik
Jitu Rai
Solution:
Ace Indian female wrestler Vinesh Phogat has become the first Indian athlete to receive a nomination in the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award. She has been nominated alongside US Tour Championship winner Tiger Woods, who won his first tournament in five years.
Q10. 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019 held in_______.
Mumbai
Berlin
Bern
New Delhi
Washington DC
Solution:
Information and Broadcasting Secretary Amit Khare and TRAI Chairman RS Sharma inaugurated the 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019 in New Delhi.
Q11. The second World Orange Festival held at _________.
Surat
Nagpur
Coimbatore
Lucknow
Amritsar
Solution:
The second World Orange Festival has begun in Nagpur. The festival, while offering its famed oranges to the world, will also showcase and brand the exquisite fruit in order to boost its export.
Q12. Who is the present Union Minister of Heavy Industries and Public Enterprises?
Maneka Sanjay Gandhi
Anant Geete
Chaudhary Birender Singh
Jual Oram
Thaawar Chand Gehlot
Solution:
Anant Gangaram Geete is currently the Union Cabinet Minister for Heavy Industries and Public Sector Enterprises. Constituency of Anant Geete: Raigad (Maharashtra).
Q13. World Hepatitis Day has been observed on July ______________ every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.
July 29
July 31
July 26
July 28
July 15
Solution:
World Hepatitis Day, observed on July 28 every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.
Q14. Who is present Chief Minister of Nagaland?
Pema Khandu
Pawan Kumar Chamling
Lal Thanhawla
Neiphiu Rio
Biplab Kumar Deb
Solution:
Neiphiu Rio is a Naga politician. He is the current Chief Minister of Nagaland. Rio has also served as Chief Minister for three separate terms, making him the only Nagaland Chief Minister to have served three consecutive terms.
Q15. Which of the following project is the first National Highway project in the country taken up on a 50:50 Centre-State partnership?
Madurai Bypass
Kochi Bypass
Indore Ring road
Surat Bypass
Kollam Bypass
Solution:
PM Narendra Modi has dedicated the Kollam Bypass on the National Highway-66 to the nation. It reduces travel time between Alappuzha and Thiruvananthapuram. Notably, this is the first National Highway project in the country taken up on a 50:50 Centre-State partnership.
               

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF