The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.
Q1. The International Olympic Committee has formally opened new headquarters in ____________________ exactly 125 years after the Olympic Games were revived.
 
 Denmark
 USA
 Switzerland
 Austria
 France
Solution:
The International Olympic Committee has formally opened new headquarters in Switzerland exactly 125 years after the Olympic Games were revived.
Q2. The Government of India, the Government of Jharkhand and the ____________________ signed a $147 Million Loan Agreement recently.
 
 World Trade Organization
 Asian Development Bank
 International Monetary Fund
 Asian Infrastructure Investment Bank
 World Bank
Solution:
The Government of India, the Government of Jharkhand and the World Bank signed a $147 Million Loan Agreement. Jharkhand will invest the amount to provide urban services such as water supply, sewerage, drainage and urban road. 
Q3. Name the scheme, which is an Integrated Scheme for School Education has been launched by Department of School Education and Literacy, Ministry of Human Resource Development.
 
 Samagra Shiksha
 Sarvadh Shiksha
 Sampurn Shiksha
 Seva Shiksha
 Swayam Shiksha
Solution:
Samagra Shiksha, an Integrated Scheme for School Education has been launched by Department of School Education and Literacy, Ministry of Human Resource Development. Self Defence training will be imparted to girls of class VI to XII belonging to Government Schools to ensure their safety and security.
Q4. Which of the following two companies have signed an agreement to set up National Electricity Distribution Company Ltd, that has main aim to enter the electricity distribution business on a pan India basis recently?
 
 Steel Authority of India Limited and National Aluminium Company
  NHPC Limited and Oil and Natural Gas Corporation 
 Bharat Heavy Electricals Limited and Coal India Limited
  National Thermal Power Corporation Limited and Power Grid Corporation of India Limited
 National Mineral Development Corporation and Nuclear Power Corporation of India
Solution:
National Thermal Power Corporation Limited and Power Grid Corporation of India Limited have signed an agreement to set up National Electricity Distribution Company Ltd. NEDCL will be a joint venture company on 50:50 equity basis. The main aim of the initiative is to enter the electricity distribution business on a pan India basis.
Q5. The Reserve Bank of India has advised all Scheduled Commercial Banks to adopt Education Loan Scheme, formulated by Indian Banks Association. In this scheme the Loan upto Rs 10 lakh for study in India and upto Rs ________________ for study abroad.
 
 Rs 15 lakh 
 Rs 20 lakh
 Rs 18 lakh 
 Rs 25 lakh 
 Rs 12 lakh
Solution:
The Reserve Bank of India has advised all Scheduled Commercial Banks to adopt Education Loan Scheme, formulated by Indian Banks Association.
Loan upto Rs 10 lakh for study in India and upto Rs 20 lakh for study abroad.
Q6. Name the religious pilgrimage, that will get a dedicated in-house disaster response force by September, 2020?
 
 Padmanabhaswamy Temple
 Shirdi Saibaba Temple
 Sri Venkateswara Swamy Vaari Temple
 Kedarnath
 Mata Vaishno Devi Shrine
Solution:
The Mata Vaishno Devi Shrine, a religious pilgrimage, will get a dedicated in-house disaster response force by September, 2020. Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board is going to train 180 employees to prepare a dedicated disaster response force for the shrine. It will also set up an Emergency Operation Centre as part of its disaster preparedness.
Q7. Veyil Marangal (Trees Under the Sun) have become the first Indian film to won ‘Outstanding Artistic Achievement’ award at the Shanghai International Film Festival. This was the ______________ edition of the Shanghai International Film Festival.
 
  30th
 29th
 24th
 22nd
 20th
Solution:
Veyil Marangal (Trees Under the Sun) have become the first Indian film to won ‘Outstanding Artistic Achievement’ award at the Shanghai International Film Festival. The film is directed by Bijukumar Damodaran. This was the 22nd edition of the Shanghai International Film Festival.
Q8. “The New Delhi Conspiracy” is to be published soon. Who has co-written it with Krishna Kumar?
 
 Harsh Vardhan
 Ajay Maken
 Meenakshi Lekhi
 Sheila Dikshit
 Narendra Modi
Solution:
“The New Delhi Conspiracy” is Meenakshi Lekhi’s first novel to be published soon. She has co-written it with Krishna Kumar. The novel will be published by Harper Collins.
Q9. The Indian women’s hockey team have won the FIH Series Finals after defeating ______________.
 
 China
 Japan
 Russia
 Sri Lanka
 Pakistan
Solution:
The Indian women’s hockey team have won the FIH Series Finals after defeating Japan. The team rose to a victory with a score of 3-1. The series was held in Japan.
Q10. Ashleigh Barty becomes world No.1 women tennis player after winning the Birmingham Classic by defeating Julia Goerges by 6-3, 7-5. She is an ___________ Professional tennis player.
 
 Australian
 German
 Russian
 American
 Swiss
Solution:
Ashleigh Barty becomes world No.1 women tennis player after winning the Birmingham Classic by defeating Julia Goerges by 6-3, 7-5. She is an Australian Professional tennis player.
Q11. Which country gifts Manipur a “Peace Museum” that is built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War?
 
 Russia
 Japan
 USA
 Canada
 Brazil
Solution:
Japan gifts Manipur a “Peace Museum” which is built on the memories of one of the fiercest battles of the Second World War. The inauguration of the Imphal Peace Museum at Red Hill, about 20 km southwest of Manipur’s capital Imphal, marked the 75th anniversary of the Battle of Imphal.
Q12. The CMS is a software application launched by RBI on its website and It will be used for lodging complaints against banks and NBFCs with a view to improve customer experience in timely redressal of grievances. What is full form of CMS?
 
 Complaint Mandate System
 Complaint Management Security
 Complaint Management Scheme
 Complaint Management System
 Complaint Middle System
Solution:
The Complaint Management System (CMS) is a software application launched by Reserve Bank of India on its website. It will be used for lodging complaints against banks and NBFCs with a view to improve customer experience in timely redressal of grievances.
Q13. Central government has distributes free Doordarshan (DD) set-top boxes to people living in border areas of-
 
  Jammu and Kashmir
 Kerala
 Uttarakhand
 Sikkim
 Arunachal Pradesh
Solution:
GoI distributes free Doordarshan (DD) set-top boxes to people living in border areas of Jammu and Kashmir. The event was organized by Doordarshan Kashir.
Q14. Bollywood actor __________________ is coming out with his autobiography, “Lessons Life Taught Me Unknowingly”.
 
 Shakti Kapoor
 Paresh Rawal
 Naseeruddin Shah
 Om Puri
  Anupam Kher
Solution:
Bollywood actor Anupam Kher is coming out with his autobiography, “Lessons Life Taught Me Unknowingly”.
Q15. Who has been appointed as India’s representative in the council of International Civil Aviation Organisation (ICAO), a United Nations body?
 
 Nripendra Mishra
  Om Birla 
 Shefali Juneja
 Laxman Narasimhan 
 IV Subba Rao 
Solution:
Senior bureaucrat Shefali Juneja is appointed as India’s representative in the council of International Civil Aviation Organisation (ICAO), a United Nations body. She will replace the senior IAS officer Alok Shekhar.






 GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
          GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
         The Hindu Review October 2022: Download ...
          The Hindu Review October 2022: Download ...
         IBPS Clerk Vacancy 2025 Increased upto 1...
          IBPS Clerk Vacancy 2025 Increased upto 1...
        








