LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 06th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which of the following three companies had signed a joint venture in New Delhi for Kandla-Gorakhpur LPG Pipeline Project and they will be laying the world’s longest LPG pipeline from Kandla (Gujarat) to Gorakhpur (UP) recently?

Reliance Industries Limited, Coal India and Power Grid Corporation of India
Bharat Petroleum, NTPC Limited and Hindustan Petroleum
Indian Oil, Bharat Petroleum Corporation and Hindustan Petroleum Corp Ltd
Oil and Natural Gas Corporation, Indian Oil and Bharat Petroleum Corporation
Bharat Heavy Electricals Limited, GAIL and Bharat Petroleum
Solution:
IndianOil, Bharat Petroleum Corporation (BPCL) and Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) had signed a joint venture in New Delhi for Kandla-Gorakhpur LPG Pipeline Project. They will be laying the world’s longest LPG pipeline from Kandla (Gujarat) to Gorakhpur (UP).
Q2. Since its inception in 1974, World Environment Day is celebrated every year on-
04th June
08th June
06th June
07th June
05th June
Solution:
Since its inception in 1974, World Environment Day is celebrated every year on June 5th in more than 100 countries. The theme for World Environment Day 2019 is ‘Beat Air Pollution’.
Q3. International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is organized every year on-

05th June
03rd June
07th June
06th June
04th June
Solution:
International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is organized every year on 5th June. According to the UN Food and Agriculture Organization (FAO) illegal, unreported and unregulated fishing activities are responsible for the loss of 11–26 million tonnes of fish each year, which is estimated to have an economic value of US$10–23 billion.
Q4. The World Bank retained its forecast of India’s growth rate at _______________ for the current financial Year 2019-20.

7.1%
7.6%
7.2%
7.5%
7.0%
Solution:
The World Bank retained its forecast of India’s growth rate at 7.5% for the current financial Year 2019/20. In its Global Economic Prospects report, the World Bank also mentioned that growth rate is expected to remain the same for the next two fiscals.
Q5. What is the theme of World Environment Day 2019?

Beat Plastic Pollution
Beat Air Pollution
Beat Water Pollution
Beat Noise Pollution
Beat Soil Pollution
Solution:
Since its inception in 1974, World Environment Day is celebrated every year on June 5th in more than 100 countries. The theme for World Environment Day 2019 is ‘Beat Air Pollution’.
Q6. According to the UN Food and Agriculture Organization (FAO) illegal, unreported and unregulated fishing activities are responsible for the loss of 11–26 million tonnes of fish each year, which is estimated to have an economic value of US$10–23 billion. The FAO based in-?
Paris
Geneva
Vienna
Rome
New York
Solution:
International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is organized every year on 5th June. According to the UN Food and Agriculture Organization (FAO) illegal, unreported and unregulated fishing activities are responsible for the loss of 11–26 million tonnes of fish each year, which is estimated to have an economic value of US$10–23 billion. FAO Founded in: October 1945, Headquarters: Rome, Italy, Current Director-General: Jose Graziano da Silva.
Q7. The report on ‘Benchmarking India’s Payment Systems’ which was released mentions that the country is “strong” in areas like having necessary laws and cash in circulation per capita. Which organisation has releases the report on ‘Benchmarking India’s Payment Systems’?

SEBI
Finance Ministry
NABARD
RBI
IRDAI
Solution:
The report on ‘Benchmarking India’s Payment Systems’ which was released mentions that the country is “strong” in areas like having necessary laws and cash in circulation per capita. The report provides a comparative position of the payment system ecosystem in India relative to comparable payment systems and usage trends in other major countries. The report adds that India needs to make more efforts to decrease the volume of paper clearing and increase acceptance infrastructure to promote digital payments. RBI Releases Report On ‘Benchmarking India’s Payment Systems’.
Q8. The Health Minister has chaired a high-level meeting to review the status of the Revised National Tuberculosis Control Program (RNTCP) in New Delhi. Who is the present union Health Minister?

Dr Harsh Vardhan
Prakash Javadekar
Jagat Prakash Nadda
Jitendra Singh
Anant Geete
Solution:
The Health Minister Dr. Harsh Vardhan, chaired a high-level meeting to review the status of the Revised National Tuberculosis Control Program (RNTCP) in New Delhi. During the meeting, Dr Vardhan directed the officials for taking up the elimination of TB on a Mission Mode, which would include all stakeholders to come together for an aggressive strategy for TB free India by 2025.
Q9. The Indian junior women’s hockey team clinched the Cantor Fitzgerald U21 International 4-Nations title after beating Ireland 1-0 in the final in-

Dublin, Ireland
Edinburgh, Scotland
Stockholm, Sweden
Oslo, Norway
Reykjavik, Iceland
Solution:
The Indian junior women’s hockey team clinched the Cantor Fitzgerald U21 International 4-Nations title after beating Ireland 1-0 in the final at Dublin, Ireland. The win meant India ended the tournament with an unblemished record. With three goals in four games, Mumtaz Khan finished as the highest goal scorer of the tournament.
Q10. India ranked _________________ out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace.

94th
92nd
91st
93rd
95th
Solution:
India ranked 95th out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace. The list was topped by Denmark. Chad was placed at bottom most position (129th).
Q11. The ____________ summit of the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) held in Mecca, Saudi Arabia was hosted by Saudi King Salman bin Abdul Aziz Al Saud.
10th
11th
13th
12th
14th
Solution:
The 14th summit of the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) held in Mecca, Saudi Arabia was hosted by Saudi King Salman bin Abdul Aziz Al Saud. The official agenda of meeting was to address ‘current issues in Muslim world’ and ‘recent developments in a number of OIC member states.
Q12. Malayalam Actor Sheela J.C. has won the J.C. Daniel Award, the highest honour in Malayalam cinema. She is only the ___________ woman to get it.

first
second
third
fourth
fifth
Solution:
Malayalam Actor Sheela J.C. has won the J.C. Daniel Award, the highest honour in Malayalam cinema. She is only the second woman to get it, after Aranmula Ponnamma in 2005. She won the State and National Awards for the Second Best Female Actor for Akale.
Q13. Which of the following country has topped in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace?

Sweden
Denmark
Norway
Switzerland
USA
Solution:
India ranked 95th out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace. The list was topped by Denmark. Chad was placed at bottom most position (129th).
Q14. The Sustainable Development Goals Gender Index has been developed by ___________ based Equal Measures 2030, a joint effort of regional and global organizations.
Russia
USA
UK
Switzerland
Spain
Solution:
India ranked 95th out of 129 countries in a new index that measures global gender equality looking at aspects such as poverty, health, education, literacy, political representation and equality at the workplace. The list was topped by Denmark. Chad was placed at bottom most position (129th). The Sustainable Development Goals Gender Index has been developed by UK-based Equal Measures 2030, a joint effort of regional and global organizations. The new index includes 51 indicators across 14 of the 17 official Sustainable Development Goals and covers 129 countries across all regions of the world.
Q15. “Cricket World Cup: The Indian Challenge” – a book on the history of the tournament from an Indian perspective by veteran broadcaster and writer ________________ has been formally unveiled by the chief executive of the England and Wales Cricket Board, Tom Harrison.

Kapil Dev
Chetan Bhagat
Ashis Ray
Sunil Gavaskar
Ravi Shastri
Solution:
“Cricket World Cup: The Indian Challenge” – a book on the history of the tournament from an Indian perspective by veteran broadcaster and writer Ashis Ray – has been formally unveiled by the chief executive of the England and Wales Cricket Board, Tom Harrison.
Q16. L&T Financial Services’ (LTFS) ‘Digital Sakhi’, an educational programme aimed at digital financial inclusion of rural women, was launched in two villages of Villupuram district in-

Madhya Pradesh
Rajasthan
Kerala
Andhra Pradesh
Tamil Nadu
Solution:
L&T Financial Services’ (LTFS) ‘Digital Sakhi’, an educational programme aimed at digital financial inclusion of rural women, was launched in two villages of Villupuram district in Tamil Nadu. LTFS in association with Sri Aurobindo Society will train and develop a team of 100 rural women (Digital Sakhis) as digital enablers, who in turn, will train about 40,000 others in using digital modes of payments.
Q17. Third seed ________________ defeated Rio Noguchi of Japan to clinch his maiden title in the $25,000 ITF men’s Futures tennis tournament. The tournament was held in Thailand.

Prajnesh Gunneswaran
Yuki Bhambri
Vijay Amritraj
Sidharth Rawat
Somdev Devvarman
Solution:
Third seed Sidharth Rawat defeated Rio Noguchi of Japan to clinch his maiden title in the $25,000 ITF men’s Futures tennis tournament. The tournament was held in Thailand.
Q18. The Centre, the Tamil Nadu Government and the ________________ have signed a $287-million loan agreement for the Tamil Nadu Health System Reform Programme (TNHSRP).

ADB
IMF
World Bank
NDB
AIIB
Solution:
The Centre, the Tamil Nadu Government and the World Bank have signed a $287-million loan agreement for the Tamil Nadu Health System Reform Programme (TNHSRP). TNHSRP aims to improve the quality of healthcare, reduce the burden of non-communicable diseases (NCDs), and fill equity gaps in reproductive and child health services in the State, according to an official statement. Tamil Nadu is also dealing with a growing burden of NCDs as they account for nearly 69% of deaths in the State.
Q19. Name the Veteran comedian, film and theatre actor, who has passed away recently?

Mustan Burmawalla
Dinyar Contractor
Dinesh Hingoo
Bela Segal
Subhash Ghai
Solution:
Veteran comedian, film and theatre actor Dinyar Contractor passed away aged 79. He had been suffering from various age-related illnesses. The actor had featured in several Bollywood films including ‘Baadshah’, and ‘Khiladi’ along with television shows like ‘Khichdi’ and ‘Hum Sab Ek Hain’, and was also awarded the Padma Shri in January 2019.?
Q20. _________________ owned Jaguar Land Rover has joined hands with BMW to develop next-generation electric drive systems.

Tata Motors
Ashok Leyland
Mahindra & Mahindra
Eicher Motors
Ford Motor Company
Solution:
Tata Motors-owned Jaguar Land Rover has joined hands with BMW to develop next-generation electric drive systems. The collaboration seeks to advance the development of electrification technology to support transition autonomous, connected, electric, shared (ACES) future, Jaguar Land Rover.
               



You may also like to Read: