LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 27th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. The International Maritime Organization observes ___________ June as the Day of the Seafarer.

25th
21st
24th
26th
27th
Solution:
The International Maritime Organization observes 25 June as the Day of the Seafarer. This year the day will be celebrated to highlight the opportunities for women in a wide range of maritime careers and professions, but the focus will be very firmly on one aspect of that community i.e. seafarers. The 2019 campaign for the day: I Am On Board.
Q2. Who has appointed as the Chief Executive Officer of WarnerMedia?
AK Dhingra
Volodymyr Zelenskiy
Faiz Hameed
Shefali Juneja
Ann Sarnoff
Solution:
WarnerMedia, part of AT&T Inc, has appointed Ann Sarnoff as the Chief Executive Officer of Warner Bros.
Q3. The United Nations has observed ________________ June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking.
23rd
25th
26th
28th
24th
Solution:
The United Nations observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking. The day is celebrated by the United Nations as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.
Q4. Which of the following state has topped in NITI Aayog’s Health Index?
Jharkhand
Kerala
Andhra Pradesh
Maharashtra
Gujarat
Solution:
Kerala has topped in NITI Aayog’s Health Index followed by Andhra Pradesh and Maharashtra. Also, Haryana, Rajasthan and Jharkhand showed the maximum improvement of health outcomes from base to reference year.
Q5. What is the campaign for International Maritime Organization day 2019?
I Am On Sky
I Am On Swimming
I Am On Water
I Am On Board
I Am On Ship
Solution:
The International Maritime Organization observes 25 June as the Day of the Seafarer. This year the day will be celebrated to highlight the opportunities for women in a wide range of maritime careers and professions, but the focus will be very firmly on one aspect of that community i.e. seafarers. The 2019 campaign for the day: I Am On Board.
Q6. Veteran _____________________ from Goa and Padmashri winner Mohan Ranade passes away after a prolonged illness.

singer
freedom fighter
dancer
journalist
politician
Solution:
Veteran freedom fighter from Goa and Padmashri winner Mohan Ranade passes away after a prolonged illness.
Q7. What is the theme of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2019?
People for justice, justice for people
Illicit for justice, justice for illicit
Drug for justice, justice for drug
Abuse for justice, justice for abuse
Health for justice, justice for health
Solution:
The United Nations observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking. The day is celebrated by the United Nations as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse. Theme: Health for Justice, Justice for Health.
Q8. Who has been appointed as the next director general of Indian Coast Guard?
Rajiv Jain
Samant Goel
Rajendra Singh
Krishnaswamy Natarajan
Arvind Kumar
Solution:
Krishnaswamy Natarajan has been appointed as the next director general of Indian Coast Guard. He will replace the incumbent Rajendra Singh who is retiring after three and a half years of illustrious service.
Q9. Which state hosts 32nd edition of the International Seed Testing Association congress?
Telangana
Gujarat
Kerala
Maharashtra
West Bengal
Solution:
Telangana hosts 32nd edition of the International Seed Testing Association congress. This is the first edition of ISTA congress to be held in Asia. Scientists, policy makers, researchers and members of public and private seed industry from over 80 countries are participating in the congress.
Q10. The RedInk Awards for Excellence in Journalism are conferred to encourage good quality reporting and analysis, fair play and high ethical standards in Indian journalism. Who has bagged the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’?
Sebastian D’Souza
Dinu Ranadive
Rachna Khaira
Ashok Singhal
KK Reddy
Solution:
The RedInk Awards for Excellence in Journalism are conferred to encourage good quality reporting and analysis, fair play and high ethical standards in Indian journalism. Rachna Khaira of The Tribune has bagged the prestigious RedInk Award for ‘Journalist of the Year’. She won it for exposing the functioning of the UIDAI and its Aadhaar data cache.
Q11. The International Seed Testing Association was founded in ____________ and has more than 100 members worldwide.
1912
1960
1948
1936
1924
Solution:
The International Seed Testing Association was founded in 1924 and has more than 100 members worldwide. It is an association of laboratories which are authorised to check on the marketability of seed as defined in various countries' laws.
Q12. Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Who will head the Intelligence Bureau?
Karanjeet Singh
Anil Dhasmana
Samant Goel
Arvind Kumar
Rajiv Jain
Solution:
Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies — the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Arvind Kumar will head the Intelligence Bureau, the main internal intelligence unit of the government. He will succeed Rajiv Jain.
Samant Goel will take charge of the RAW, which looks after the external intelligence of the country. He will succeed Anil Dhasmana.
Q13. RBI’s UK Sinha led committee give the recommendations for MSME sector recently. The formation of a government sponsored Fund of Funds of Rs ____________________ crore to support venture capital and private equity firms investing in MSMEs.
Rs 20,000 crore
Rs 5,000 crore
Rs 10,000 crore
Rs 2,000 crore
Rs 1,000 crore
Solution:
RBI’s U.K. Sinha led committee give the following recommendations for MSME sector:
The creation of a distressed asset fund, with a corpus of Rs 5,000 crore, structured to assist MSME units in clusters.
The formation of a government sponsored Fund of Funds of Rs 10,000 crore to support venture capital and private equity firms investing in MSMEs.
Q14. Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Who will head the Research & Analysis Wing?

Anil Dhasmana
Samant Goel
Karanjeet Singh
Arvind Kumar
Rajiv Jain
Solution:
Appointments Committee of the Cabinet has named new heads for the country’s premier spy agencies — the Intelligence Bureau (IB) and the Research & Analysis Wing (RAW). Arvind Kumar will head the Intelligence Bureau, the main internal intelligence unit of the government. He will succeed Rajiv Jain.
Samant Goel will take charge of the RAW, which looks after the external intelligence of the country. He will succeed Anil Dhasmana.
Q15. Recently released Food and Nutrition Security Report stated that 31.4% of Indian children will be stunted by-?

2022
2025
2050
2021
2030
Solution:
Recently released Food and Nutrition Security Report stated that 31.4% of Indian children will be stunted by 2022. Which means one in every three Indian children under five years will be stunted by 2022. In States like Bihar (48%) and Uttar Pradesh (46%), almost one in two children are stunted, while it is only one in five children in Kerala and Goa (20% each).
Q16. Union Minister of Social Justice & Empowerment flagged off “17th Run Against Drug Abuse” on the occasion of “International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking” in-
Chandigarh
New Delhi
Mumbai
Jaipur
Lucknow
Solution:
Union Minister of Social Justice & Empowerment flagged off “17th Run Against Drug Abuse” on the occasion of “International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking” in New Delhi. ‘Listen First’ was chosen as the theme to increase the support for prevention of drug use.
Q17. The Economic Advisory Council to the Prime Minister set up a Beekeeping Development Committee under the Chairmanship of ___________________ to identify ways of advancing beekeeping in India.
Urjit Patel
UK Sinha
Rajeev Kumar
Amitabh Kant
Bibek Debroy
Solution:
The Economic Advisory Council to the Prime Minister set up a Beekeeping Development Committee under the Chairmanship of Bibek Debroy to identify ways of advancing beekeeping in India.
Q18. Which of the following organisation has distributed 250 NavIC Messaging Receivers to fishermen of Kerala on a trial basis recently?
ISRO
RAW
IB
DRDO
NASA
Solution:
The Indian Space Research Organisation has distributed 250 NavIC Messaging Receivers to fishermen of Kerala on a trial basis. The device will provide Emergency Warning Alerts like cyclone, high waves and Tsunami and also provides information on Potential Fishing Zone and International boundary crossing based on the position information from NavIC.
Q19. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the extension of Amitabh Kant’s tenure as the CEO of NITI Aayog. Amitabh Kant gets _____________ year extension as NITI Aayog CEO.
five
three
one
two
four
Solution:
Amitabh Kant gets two year extension as NITI Aayog CEO. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the extension of Amitabh Kant’s tenure as the CEO of NITI Ayog beyond June 30, 2019 to June 30, 2021.
Q20. Who is the current Union Minister of Social Justice and Empowerment in the NDA Government?
Anant Geete
Narendra Singh Tomar
Thawar Chand Gehlot
Rao Inderjit Singh
Santosh Gangwar
Solution:
Dr. Thawar Chand Gehlot is an Indian politician who currently serves as the Minister of Social Justice and Empowerment in the NDA Government.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF