SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 26th July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 26th July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.






Q1. Name the dutch film actor who won a supporting actor Golden Globe award in 1988 for ‘Escape from Sobibor’ passed away recently.

Rutger Hauer
Alan Arkin
Hartmut Becker
Joanna Pacula
Jack Shepherd
Solution:

Dutch film actor Rutger Hauer, who specialized in menacing roles including a memorable turn as a murderous android in ‘Blade Runner’, passed away. He won a supporting actor Golden Globe award in 1988 for ‘Escape from Sobibor.’

Q2. Who among the following will led the Group of Ministers (GoM) reconstituted by GoI to look after the issues of how to prevent sexual harassment at workplace and strengthen legal frameworks?

Smriti Irani
Nirmala Sitharaman
Ramesh Pokhriyal
Amit Shah
Rajnath Singh
Solution:

GoI has reconstituted the Group of Ministers (GoM) looking after the issues of how to prevent sexual harassment at workplace and strengthen legal frameworks. The GoM will be led by the Home Minister Amit Shah.

Q3. Who is the author of book “Chandra Shekhar – The Last Icon of Ideological Politics” recently released by PM Narendra Modi?

Venkaiah Naidu and Harivansh
Harivansh and Ravi Dutt Bajpai
Ravi Dutt Bajpai and Venkaiah Naidu
Krishan Kant and Ravi Dutt Bajpai
Harivansh and Krishan Kant
Solution:

PM Narendra Modi releases book “Chandra Shekhar – The Last Icon of Ideological Politics” is written by Deputy Chairman in the Rajya Sabha, Harivansh and Ravi Dutt Bajpai in New Delhi.

Q4. The Digital Communications Commission (DCC) approved the cumulative penalty of Rs 3,050 crore on Bharti Airtel and ..............., for not providing points of interconnection to Reliance Jio when it entered the market.

Vodafone Idea
Aircel
BSNL
Tata DoCoMo
Reliance Telecom
Solution:

The Digital Communications Commission (DCC) approved the cumulative penalty of Rs 3,050 crore on Bharti Airtel and Vodafone Idea. The penalty was imposed by Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) for not providing points of interconnection to Reliance Jio when it entered the market.

Q5. Who among the following has been appointed as Britain’s Home Secretary in the newly-unveiled Boris Johnson Cabinet and also become the Britain’s first Indian-origin Home Secretary.

Shapurji Saklatvala
Parmjit Singh Gill
Keith Vaz
Virendra Sharma
Priti Patel
Solution:

Priti Patel has been appointed as Britain’s Home Secretary in the newly-unveiled Boris Johnson Cabinet. She has become the Britain’s first Indian-origin Home Secretary.

Q6. Dracaena cambodiana, a Dragon tree species have been reported for the first time in India. In which of the following Indian states it was discovered?

Manipur
Nagaland
Assam
Tripura
Arunachal Pradesh
Solution:

Researchers discover Dracaena cambodiana, a dragon tree species in the Dongka Sarpo area of West Karbi Anglong dist in Assam. This is for the first time that a dragon tree species has been reported from India.

Q7. Nishagandhi Sangeetha Awards were presented to the musicians Parassala B. Ponnammal and T V. Gopalakrishnan in the Nishagandhi Monsoon Ragas Music Festival. The award is instituted by tourism ministry of which of the following states?

Rajasthan
Kerala
Tamil Nadu
Odisha
West Bengal
Solution:

Kerala Minister of Tourism presented the inaugural Nishagandhi Sangeetha Puraskaram to musicians Parassala B. Ponnammal and T V. Gopalakrishnan in the Nishagandhi Monsoon Ragas Music Festival. Nishagandhi Sangeetha Puraskaram is Instituted by Kerala Tourism

Q8. The 3rd Edition of the CSR Journal Excellence Awards honoured 6 firms for the best practices in Corporate Social Responsibility. What was the theme of the event?

India First
Save Environment
Life on Earth
Grow More Trees
Stop Deforestation
Solution:

3rd Edition of the CSR Journal Excellence Awards honoured 6 firms for the best practices in Corporate Social Responsibility. The theme of the event was ‘India First’.

Q9. Asian Development Bank has sanctioned Rs 1925 Cr to which Indian state for project of up-gradation of power generation and distribution.

Nagaland
Himachal Pradesh
Uttarakhand
Tripura
Jharkhand
Solution:

Asian Development Bank has sanctioned Rs 1925 Cr project for up-gradation of power generation and distribution in Tripura.

Q10. Who among the following has been appointed as Officer on Special Duty (OSD) to the Ministry of Home Affairs?

Rajive Gauba
Ajay Kumar Bhalla
Nripendra Misra
Pradeep Kumar Sinha
Pramod Kumar Misra
Solution:

Ajay Kumar Bhalla has been appointed Officer on Special Duty (OSD) to the Ministry of Home Affairs.

Q11. Who has topped the Test Batting Rankings as per the latest rankings of teams and players released by the International Cricket Council.

Kane Williamson
Eoin Morgan
Virat Kohli
Joe Root
Steven Smith
Solution:

Virat Kohli (India) has topped the Test Batting Rankings as per the latest rankings of teams and players released by the International Cricket Council.

Q12. Which of the following companies has replaced Indian Oil Corporation to become the highest ranking Indian firm on the Fortune Global 500 list?

Reliance Industries ltd
Oil and Natural Gas Corporation
Tata Motors
State Bank of India
Bharat Petroleum Corporation Limited
Solution:

Reliance Industries ltd has replaced Indian Oil Corporation to become the highest ranking Indian firm on the Fortune Global 500 list.

Q13. The coffee table book titled ‘Fire and Fury Corps – Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’, was released by Northern Army Commander. Who is the Northern Army Commander of India?

Lieutenant General Satinder Kumar Saini
Lieutenant General Manoj Mukund Naravane
Lieutenant General Surinder Singh
Lieutenant General Abhay Krishna
Lieutenant General Ranbir Singh
Solution:

The coffee table book titled ‘Fire and Fury Corps – Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’, was released by Northern Army Commander Lieutenant General Ranbir Singh. Chief of the Army Staff is General Bipin Rawat.

Q14. Union Cabinet has approved the merger of National Institute of Miners’ Health with Indian Council of Medical Research and National Institute of Occupational Health. Who is the Director General of Indian Council of Medical Research?

Abhijit Vasantrao Kadam
A.K. Hemanth Kumar
Seema Sahay
Balram Bhargava
Basavaraj Mathapati
Solution:

Union Cabinet has approved the merger of National Institute of Miners’ Health with Indian Council of Medical Research and National Institute of Occupational Health. Balram Bhargava is the Director General of ICMR.

Q15. Who has topped the ODI Bowling Rankings as per the latest rankings of teams and players released by the International Cricket Council?

Jasprit Bumrah
Rashid Khan
Pat Cummins
Jason Holder
Shakib Al Hasan
Solution:

Jasprit Bumrah has topped the ODI Bowling Rankings as per the latest rankings of teams and players released by the International Cricket Council.

               

All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!




Print Friendly and PDF