SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 31st July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 31st July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. The India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal was held in ...............

Birgunj
Janakpur
Pokhara
Kathmandu
Lalitpur
Solution:

Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal in Kathmandu.

Q2. Name the helpline introduced by Udhampur administration (J&K) to improve sex ratio and deal with defaulters of Pre-Conception and Pre-Natal Diagnostic Techniques under the Centrally sponsored Beti Bachao Beti Padhao scheme.

Jee Lene Do
Jeene Do
Jindagi Haseen hai
Jeene Ki Aas
Jeevan ki Muskaan
Solution:

In Jammu and Kashmir, District Administration Udhampur has launched a helpline, “Jeene Do” to improve sex ratio and deal with defaulters of Pre-Conception and Pre-Natal Diagnostic Techniques or PCPNDT Act under the Centrally sponsored Beti Bachao Beti Padhao scheme.

Q3. Name the Indian girl who was crowned the Miss Deaf World 2019 title in an international beauty pageant held in Mbombela, South Africa.

Suman Rao
Manushi Chillar
Koyal Rana
Anukriti Gusain
Vidisha Baliyan
Solution:

Vidisha Baliyan was crowned the Miss Deaf World 2019 title in an international beauty pageant held in Mbombela, South Africa.

Q4. Indian Navy Ship LCU L-56, the sixth of the Landing Craft Utility (LCU) MK IV class ships, was commissioned into the Indian Navy. Admiral .................. is the present Chief of the Naval Staff?

Atul Kumar Jain
Birender Singh Dhanoa
Karambir Singh
Sunil Lanba
Robin K. Dhowan
Solution:

Indian Navy Ship LCU L-56, the sixth of the Landing Craft Utility (LCU) MK IV class ships, was commissioned into the Indian Navy. Chief of the Naval Staff: Admiral Karambir Singh.

Q5. Name the olympic champion who has shattered one of the longest standing records in women’s athletics in the 400m hurdles at the US Championships.

Dalilah Muhammad
Melaine Walker
Natalya Antyukh
Ashley Spencer
Sara Petersen
Solution:

Olympic champion Dalilah Muhammad shattered one of the longest standing records in women’s athletics in the 400m hurdles at the US Championships.

Q6. Name the former Andhra Pradesh congress state minister who passed away recently.

Y.S. Rajasekhara Reddy
N. Kiran Kumar Reddy
M. Mukesh Goud
K. Rosaiah
N.T. Rama Rao
Solution:

Former Andhra Pradesh congress state Minister M. Mukesh Goud passed away.

Q7. Which of the following states has received the geographical indication tag from the Registrar of Geographical Indication for its popular dessert "Rasagola"?

Assam
Odisha
Jharkhand
Maharashtra
Bihar
Solution:

Odisha has received the geographical indication tag from the Registrar of Geographical Indication for its popular dessert "Rasagola".

Q8. On which day United Nation celebrates "World Day Against Trafficking" every year to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights.

26 July
28 July
29 July
31 July
30 July
Solution:

United Nations celebrates "World Day Against Trafficking" on 30 July every year to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights.

Q9. Odisha Chief Minister has announced the renaming of the Sachivalaya or Secretariat building to ‘Lok Seva Bhavan’. Who is the Chief Minister of Odisha?

Naveen Patnaik
Prafulla Mahanta
Biju Patnaik
Nitish Kumar
Harish Rawat
Solution:

Odisha Chief Minister has announced the renaming of the Sachivalaya or Secretariat building to ‘Lok Seva Bhavan’. Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik.

Q10. Jerlin Anika has won the gold medal in the World Deaf Youth Badminton Championships held in Taipei. She belongs to which state?

Kerala
Nagaland
Manipur
Tamil Nadu
Karnataka
Solution:

Tamil Nadu girl Jerlin Anika has won the gold medal in the World Deaf Youth Badminton Championships held in Taipei.

Q11. Name the american golfer who has won the US PGA title at the Barracuda Championship.

Billy Casper
Troy Merritt
Tony Finau
Keegan Bradley
Collin Morikawa
Solution:

American Collin Morikawa has won the US PGA title at the Barracuda Championship.

Q12. Name the former France and Manchester United defender who has announced his retirement recently. He had played 81 times for France and also captained the side at the 2010 World Cup in South Africa.

Rod Fanni
Eric Abidal
Adil Rami
Patrice Evra
Sebastien Squillaci
Solution:

The former France and Manchester United defender "Patrice Evra" has announced his retirement recently. He had played 81 times for France and also captained the side at the 2010 World Cup in South Africa.

Q13. India and Benin signed 4 MoUs on education, health and e-visa facilities. Who is the President of Benin?

Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Patrice Talon
Michel Aoun
Qaboos bin Said al Said
Emmanuel Macron
Solution:

India and Benin signed four MoUs on education, health and e-visa facilities. President of Benin: Patrice Talon.

Q14. The Reserve Bank of India has imposed a penalty on two online payment solutions providers .................. and Hip Bar for non compliance of regulatory guidelines.

Amazon Pay
Freecharge
Paytm
Mobikwik
PhonePe
Solution:

The Reserve Bank of India has imposed a penalty on two online payment solutions providers Mobikwik Systems and Hip Bar for non compliance of regulatory guidelines.

Q15. Minister of State for Defence and Senior General Min Aung Hlaing, Commander-in-Chief of Defence Services of Myanmar signed MoU to enhancing defence co-operation, review joint exercises and training provided to Myanmar Defence Services. What is the capital of Myanmar?

Naypyitaw
Kuala Lumpur
Toronto
Ottawa
Jakarta
Solution:

Minister of State for Defence and Senior General Min Aung Hlaing, Commander-in-Chief of Defence Services of Myanmar signed MoU to enhancing defence co-operation, review joint exercises and training provided to Myanmar Defence Services. Naypyitaw is the capital of Myanmar.

Q16. Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. What was the theme of the Summit?

Transforming the Scope of Logistics
Changing Logistics Landscape
Highlighting Logistics Landscape
Transforming Logistics Industry
Transforming Logistics Landscape
Solution:

Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. The theme of the summit was “Transforming Logistics Landscape”.

Q17. Over 23 countries including Russia & China are participating in the International Army Games to be held in ......................

Russia
Kazakhstan
Belarus
Moldova
Estonia
Solution:

Over 23 countries including Russia & China are participating in the International Army Games to be held in Belarus.

Q18. Name the Padma Awardee who has won the People’s Choice Award at a prestigious sand sculpting festival in the U.S.

Sudarsan Pattnaik
Laxman Pai
Arvind Parikh
P. Parameswaran
Sharda Sinha
Solution:

Padma Awardee Sudarsan Pattnaik has won the People’s Choice Award at a prestigious sand sculpting festival in the U.S.

Q19. United Nations celebrates every year as World Day Against Trafficking to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights. Where is the headquarter of UN?

Paris
The Hague
London
Washington,DC
New York
Solution:

United Nations celebrates every year as World Day Against Trafficking to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights. Headquarter of UN: New York.

Q20. Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. Who is the present Prime Minister of Nepal?

Upendra Yadav
K P Sharma Oli
Ishwor Pokharel
Tham Maya Thapa
Bidhya Devi Bhandari
Solution:

Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. K P Sharma Oli is the present Prime Minister of Nepal.

               



All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!


Print Friendly and PDF