SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 8th August

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 8th August

SBI Clerk Current Affairs Quiz

Current affairs are the foremost of every competitive exam. It is the key and paramount factor that can help you score well if you are furnished with the latest details. Current affairs cover various sections like Banking, static and current news that is happening all around. It is the game-changer of every exam. Most of the questions asked in the banking exam are from the current part. Most important exam of the year i.e. SBI Clerk main 2019 is around the corner. It becomes preponderant for you to cover the GA part of the last few months. To help you with your learning The Hindu Review of each month is provided on bankersadda. Attempt the quiz and analyze how much you are updated for the upcoming exams.






Q1. Name the 1st full time woman external affairs minister of India who passed away recently.
Indira Gandhi
Sushma Swaraj
Sheila Dikshit
Jayaram Jayalalitha
Nirmala Sitharaman
Solution:
Former External Affairs Minister Sushma Swaraj passed away. She was the 1st full time woman external affairs minister of India.
Q2. Which asian country has signed a deal with Russia for the supply of uranium for its 2400 MW Rooppur Nuclear Power Plant (RNPP)?
China
Pakistan
Indonesia
India
Bangladesh
Solution:
Bangladesh has signed a deal with Russia for the supply of uranium for its 2400 MW Rooppur Nuclear Power Plant (RNPP).
Q3. The 5th edition of International Army Scout Masters Competition with teams from 8 countries including India, China and Russia as participants was inaugurated at the ..................... Military Station.
Kanpur
Udhampur
Hindon
Lucknow
Jaisalmer
Solution:
The 5th edition of International Army Scout Masters Competition with teams from 8 countries including India, China and Russia as participants was inaugurated at the Jaisalmer Military Station.
Q4. Name the former educationist who received the Padma Shri award in 2010 for her contribution to the field of education, passed away recently.
Rajalakshmi Parthasarathy
Ramoji Rao
Yamini Krishnamurthy
Jagmohan
Vasudev Kalkunte Aatre
Solution:
Former educationist Rajalakshmi Parthasarathy who received the Padma Shri award in 2010 for her contribution to the field of education passed away recently.
Q5. Name the German cancer researcher who won the mixed annual Cycling event "Transcontinental Race" which is 4,000 km long from Burgas in Bulgaria to Brest in France.
Jeannie Longo
Beryl Burton
Fiona Kolbinger
Annie Londonderry
Marianne Martin
Solution:
German cancer researcher Fiona Kolbinger won the mixed annual 4,000km(2,485 miles) cycling Transcontinental Race from Burgas in Bulgaria to Brest in France.

Q6. Name the former Tamil Nadu Fisheries Minister who passed away recently.
S. Jennifer Chandran
K.P. Anbalagan
Edappadi K. Palaniswami
S.P. Velumani
M.C. Sampath
Solution:
Former Tamil Nadu Fisheries Minister S. Jennifer Chandran passed away.
Q7. On which day India celebrates National Handloom Day every year to honour the handloom weavers in the country and also highlight India’s handloom industry.
17 August
27 August
08 August
05 August
07 August
Solution:
India celebrates National Handloom Day every year on 7th August to honour the handloom weavers in the country and also highlight India’s handloom industry.
Q8. How much amount has been contributed by India to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestinian Refugees?
6 million USD
7 million USD
5 million USD
8 million USD
4 million USD
Solution:
Indian has contributed 5 million USD to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestinian Refugees.
Q9. Name the 1st African American woman who won the Nobel Prize in literature, passed away recently.
Donna Tartt
Jennifer Egan
Alice Walker
Harper Lee
Toni Morrison
Solution:
Toni Morrison, who was the 1st African American woman to won the Nobel Prize in literature, passed away recently.
Q10. SEBI has approved ............... Stock Exchange and National Stock Exchange of India Ltd to operate jointly in Gujarat International Finance Tec-City, Gandhinagar.
New York
Japan
Singapore
Shanghai
London
Solution:
SEBI has approved Singapore Stock Exchange and National Stock Exchange of India Ltd to operate jointly in Gujarat International Finance Tec-City, Gandhinagar.
Q11. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019 which aims to set up a Central Consumer Protection Authority to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. The bill will replace the Consumer Protection Act, ................
1996
2006
1976
1986
1966
Solution:
The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019 which aims to set up a Central Consumer Protection Authority to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. The bill will replace the Consumer Protection Act, 1986.
Q12. Name the Australian tennis star who defeated Russia’s Daniil Medvedevhas to won the ATP Washington Open title.
Bernard Tomic
Nick Kyrgios
Lleyton Hewitt
Thanasi Kokkinakis
Matthew Ebden
Solution:
Australia’s Nick Kyrgios defeated Russia’s Daniil Medvedevhas to won the ATP Washington Open title.
Q13. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate from 5.75% to ............
5.40%
5.60%
5.65%
5.50%
5.45%
Solution:
In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate from 5.75% to 5.40%.
Q14. Which of the following Indian technological institutions has developed a portable device to detect bacteria without cell culture or microbiological assays.
IIT Delhi
IISC Bangalore
BITS Pilani
IIT-Guwahati
IIT Mumbai
Solution:
Indian Institute of Technology, Guwahati has developed a portable device to detect bacteria without cell culture or microbiological assays.
Q15. India celebrates National Handloom Day every year to honour the handloom weavers in the country and also highlight India’s handloom industry. Which of the following has been chosen as the venue for the celebrations of the day for its rich tradition of Handlooms?
Ranchi
Lucknow
Jaipur
Patna
Bhubaneswar
Solution:
India celebrates National Handloom Day every year on 7th August to honour the handloom weavers in the country and also highlight India’s handloom industry. Bhubaneswar has been chosen as the venue for the celebrations of the day for its rich tradition of Handlooms.
Q16. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the real GDP growth for 2019-20 from 7% to .............
6.6%
6.9%
6.8%
6.5%
6.7%
Solution:
In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the real GDP growth for 2019-20 from 7% to 6.9%.
Q17. Who is the Managing Director & Chief Executive Officer of GIFT City?
Shaktikanta Das
Vikram Limaye
Aaditya Puri
Shikha Sharma
Tapan Ray
Solution:
Tapan Ray is the Managing Director & Chief Executive Officer of GIFT City.
Q18. The scientists of which of the following universities have created the world’s thinnest gold measuring 2 atoms thick or million times thinner than a fingernail.
Cornell University
University of Leeds
California Institute of Technology
Madras Institute Of Technology
Graz University of Technology
Solution:
The scientists at the University of Leeds, have created the world’s thinnest gold measuring 2 atoms thick or million times thinner than a fingernail.
Q19. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019. Who is the Union Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution?
Arjun Munda
D. V. Sadananda Gowda
Ram Vilas Paswan
Nitin Gadkari
Smriti Irani
Solution:
The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019. Ram Vilas Paswan is the Union Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution.
Q20. Which Indian regulatory has decided to set up a "Central Payment Fraud Registry" to track frauds in the payment systems under which payment system participants will be provided access to the registry for near-real time fraud monitoring.
Reserve Bank of India
Insurance Regulatory and Development Authority of India
Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
Pension Fund Regulatory and Development Authority
Securities and Exchange Board of India
Solution:
The Reserve Bank of India has decided to set up a "Central Payment Fraud Registry" to track frauds in the payment systems under which payment system participants will be provided access to the registry for near-real time fraud monitoring.

               




All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!

Print Friendly and PDF