SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 9th August

sbi-clerk-current-affairs-quiz

SBI Clerk Current Affairs Quiz

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like LIC ADO mains, IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. SBI Clerk 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 2nd August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 





Q1. Name the tennis star who topped the List Of Highest-Paid Female Athletes 2019 published by Forbes for a 4th consecutive year with estimated total earnings of $29.2 million.
Martina Hingis
Maria Sharapova
Sania Mirza
Serena Williams
Naomi Osaka
Solution:
Serena Williams topped the List Of Highest-Paid Female Athletes 2019 published by Forbes for a 4th consecutive year with estimated total earnings of $29.2 million.
Q2. The Reserve Bank of India will make available the NEFT system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document. What does NEFT stands for?
National Electronic Funds Transfer
Nominal Electronic Funds Terminal
National Electric Funds Transfer
National Electronic Funds Terminal
Nominal Electric Funds Terminal
Solution:
The Reserve Bank of India will make available the National Electronic Funds Transfer system on a 24×7 basis from December 2019 as per the Payment System Vision 2021 document.
Q3. Name the veteran director who passed away recently. He was best known for his box office hits like Ayee Milan Ki Bela, Aaye Din Bahar Ke, Aya Sawan Jhoom Ke, Aas Paas and Aandhi.
Vishal Bhardwaj
Sooraj R. Barjatya
J Om Prakash
Mani Ratnam
Yash Chopra
Solution:
Veteran director J Om Prakash passed away. He was best known for his box office hits like Ayee Milan Ki Bela, Aaye Din Bahar Ke, Aya Sawan Jhoom Ke, Aas Paas and Aandhi.
Q4. India observes ............... every year as anniversary of Quit India movement or August Kranti Din which is considered as one of the important milestones in the history of freedom struggle of our country.
09 August
07 August
10 August
11 August
08 August
Solution:
India observes 08 August every year as anniversary of Quit India movement or August Kranti Din which is considered as one of the important milestones in the history of freedom struggle of our country.
Q5. The National Institute of Solar Energy have signed an agreement with which international organization to initiate a skill development programme for different levels of beneficiaries in the solar thermal energy sector.
International Bank for Reconstruction and Development
International Finance Corporation
International Monetary Fund
United Nations Industrial Development Organization
International Development Association
Solution:
The National Institute of Solar Energy and the United Nations Industrial Development Organization have signed an agreement to initiate a skill development programme for different levels of beneficiaries in the solar thermal energy sector.
Q6. Which state government will launch the "Navodayam" scheme to provide a lifeline for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state.
Madhya Pradesh
Andhra Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Arunachal Pradesh
Solution:
Andhra Pradesh government will launch the Navodayam scheme to provide a lifeline for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state.
Q7. Which of the following ministries has launched e-Rozgar Samachar which is the corresponding version of Employment News (English) to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises?
Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Communications
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Home Affairs
Solution:
Ministry of Information & Broadcasting has launched e-Rozgar Samachar which is the corresponding version of Employment News (English) to make aspirants aware of job opportunities in government sector including public sector enterprises.
Q8. Name a professional wrestler who won numerous individual and tag-team titles in the 1960s, 1970s and 1980s and was also known as WWE’s ‘King of the Ring’, passed away recently.
Vince McMahon
Rey Mysterio
Harley Race
Triple H
Randy Orton
Solution:
Harley Race a professional wrestler who won numerous individual and tag-team titles in the 1960s, 1970s and 1980s passed away. He was also known as WWE’s ‘King of the Ring’.

Q9. Name the legendary Uruguay striker who has announced his retirement from professional football. He won the Golden Ball award after being adjudged the best player of the 2010 FIFA World Cup.
Arjen Robben
Thomas Muller Thomas Muller
David Villa
Wesley Sneijder
Diego Forlan
Solution:
Legendary Uruguay striker Diego Forlan has announced his retirement from professional football. He had won the Golden Ball award after being adjudged the best player of the 2010 FIFA World Cup.
Q10. Who among the following has assumed the charge of the chairman and managing director of Power Grid Corporation of India?

Nand Kumar Sai
Kamlesh Nilkanth Vyas
Dhirendra Pal SinghDhirendra Pal Singh
Kandikuppa Sreekant
Ram Sevak Sharma
Solution:
Kandikuppa Sreekant has assumed the charge of the chairman and managing director of Power Grid Corporation of India.
Q11. India’s transsexual woman was crowned Miss World Diversity 2019 in the beauty pageant held in Port Louis, Mauritius.
Suman Rao
Joyita Mondal
Prithika Yashini
Manabi Bandopadhyay
Naaz Joshi
Solution:
India’s transsexual woman Naaz Joshi was crowned Miss World Diversity 2019 in the beauty pageant held in Port Louis, Mauritius.
Q12. With which country Uttar Pradesh government has extended its bilateral agreements till 2024, which seeks cooperation and exchange of the knowledge and techniques in the fields of solid waste management, spatial planning, water management.
Netherlands
Finland
Ireland
Norway
Iceland
Solution:
The Uttar Pradesh government has extended bilateral agreements with Netherlands till 2024. The previously inked MoUs sought cooperation and exchange of the knowledge and techniques in the fields of solid waste management, spatial planning, water management including restoration of water bodies and mobility planning.
Q13. Name the Bengaluru based Housing startup which is a co-living provider, has acquired i2Stay Co-living which offers spaces to those who move out of their hometown?
House Mart
Grexter Living
WE2stay
Home Stay
Stanza Living
Solution:
Bengaluru based Housing startup “Grexter Living” which is a co-living provider, has acquired i2Stay.
Q14. Mastercard announced the launch of "ICE a next-generation, mobile-first authentication solution" that aims to deliver an uninterrupted mobile payment experience. What does ICE stands for?
Identity Check Evaluation
Identity Clearance Express
Indian Clearance Express
Identity Clearance Evaluation
Identity Check Express
Solution:
Mastercard announced the launch of Identity Check Express, a next-generation, mobile-first authentication solution that aims to deliver an uninterrupted mobile payment experience.
Q15. Which Indian technical institution has partnered with National Institute of Ocean Technology to harness electricity from ocean waves?
IIT Madras
IIT Mumbai
IIT Delhi
IIT Kanpur
IIT Goa
Solution:
The Indian Institute of Technology Madras has partnered with National Institute of Ocean Technology to harness electricity from ocean waves.
Q16. The Tarava police station in the Subarnapur district of ............... has been adjudged as one of the 10 best police stations in the country in the annual ranking for the year 2018 on the basis of smart policing, citizen-centric policing, community policing and use of technology for better grievance redress mechanism.

Nagaland
Gujarat
Telangana
Odisha
Haryana
Solution:
The Tarava police station in the Subarnapur district of Odisha has been adjudged as one of the 10 best police stations in the country in the annual ranking for the year 2018 on the basis of smart policing, citizen-centric policing, community policing and use of technology for better grievance redress mechanism.
Q17. Which state government has launched new higher education model "Resource Assistance for Colleges with Excellence" to create a pool for sharing of facilities which will benefit the colleges lacking infrastructure.
Punjab
Rajasthan
Himachal Pradesh
Bihar
West Bengal
Solution:
Rajasthan has launched new higher education model "Resource Assistance for Colleges with Excellence" to create a pool for sharing of facilities which will benefit the colleges lacking infrastructure.
Q18. The Rajya Sabha has passed a bill which proposes to increase the strength of Supreme Court from 30 to ............ judges.
33
35
37
39
31
Solution:
The Rajya Sabha has passed a bill which proposes to increase the strength of Supreme Court from 30 to 33 judges.
Q19. Mastercard announced the launch of "ICE a next-generation, mobile-first authentication solution" that aims to deliver an uninterrupted mobile payment experience. Who is the President and Chief Executive Officer of Mastercard?

Balkrishan Goenka
Keshav Murugesh
Hrushikesh Senapaty
Ajay Banga
Rajiv Mehrishi
Solution:
Mastercard announced the launch of "ICE a next-generation, mobile-first authentication solution" that aims to deliver an uninterrupted mobile payment experience. President and Chief Executive Officer of Mastercard: Ajay Banga.
Q20. Andhra Pradesh government will launch the Navodayam scheme to provide a lifeline for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state. Who is the Governor of Andhra Pradesh?
Lalji Tandon
Satyapal Malik
Anandiben Patel
Kiran Bedi
Biswabhusan Harichandan
Solution:
Andhra Pradesh government will launch the Navodayam scheme to provide a lifeline for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the state. Governor of Andhra Pradesh: Biswabhusan Harichandan.

               






You may also like to Read:



All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!

Print Friendly and PDF