SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 17th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 17th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. The 43rd session of the World Heritage Committee of UNESCO was held from 30 June to 10 July 2019 in ...........

Baku, Republic of Azerbaijan
Tbilisi, Georgia
Yerevan, Armenia
Kyiv, Ukraine
Ankara, Turkey
Solution:

43rd session of the World Heritage Committee of UNESCO was held in Baku, Republic of Azerbaijan from 30 June to 10 July 2019. In the meeting, UNESCO named 29 new World Heritage sites for 2019.

Q2. Name the co-working venture recently acquired by OYO Hotels & Homes.

Innov8
Vyuti
Numocity
TrillBit
ThingsCloud
Solution:

OYO Hotels & Homes has formally announced its acquisition of co-working venture Innov8. OYO will operate the firm Innov8 as an independent brand, and along side its existing co-working operations.

Q3. Which of the following private sector lender has terminated and de-listed its 22 outstanding global depository receipts (GDRs) from the Luxembourg Stock Exchange?

Axis Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
Yes Bank
IDBI Bank
Solution:

Private sector lender HDFC Bank has terminated and de-listed its 22 outstanding global depository receipts (GDRs) from the Luxembourg Stock Exchange. The action has been taken due to low trading volume of GDRs.

Q4. India bagged two Gold medals in the Women’s 10-meter Air Rifle event at the International Shooting Sport Federation Junior World Cup. It was held in ..........

Baku, Republic of Azerbaijan
Tbilisi, Georgia
Yerevan, Armenia
Kyiv, Ukraine
Suhl, Germany
Solution:

India bagged two Gold medals in the Women’s 10-meter Air Rifle event at the International Shooting Sport Federation Junior World Cup in Suhl, Germany. In the Individual section of the category, Elavenil Valarivan claimed the top honours with a total score of 251.6. India also clinched a Gold in the team section by creating a junior world record.

Q5. Which of the following country celebrated the 50th anniversary of the Apollo 11 mission?

France
Russia
Germany
U.S.
India
Solution:

U.S. celebrates the Apollo 11 mission’s 50th year anniversary. In the celebrations, new statues of Astronaut Neil Armstrong were unveiled and an education centre was dedicated to him in Ohio, US.

Q6. Name the american computer scientist who worked in 1960s on Computer Time Sharing System which allowed multiple users in different locations to access a single computer simultaneously through telephone lines, passed away recently.

Dennis Ritchie
Fernando Corbato
Larry Page
John McCarthy
Fred Brooks
Solution:

American computer scientist Fernando Corbato passed away. He worked in 1960s on Computer Time Sharing System which allowed multiple users in different locations to access a single computer simultaneously through telephone lines which paved the way for the personal computer and the computer passwords. Fernando Corbato was a professor emeritus at the Massachusetts Institute of Technology.

Q7. Name the certification which is given as an international recognition to beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety.

Yellow Flag
Green Flag
Blue Flag
White Flag
Pink Flag
Solution:

Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India to vie for a ‘Blue Flag’ certification, an international recognition conferred on beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety.

Q8. Name the founder of the radical outfit Dalit Panther, who passed away recently. Dalit Panther is a youth-based organisation inspired by the Black Panther outfit of African Americans in the US.

Raja Dhale
Namdeo Dhasal
J. V. Pawar
Arun Kamble
Jyotirao Phule
Solution:

Raja Dhale, one of the founders of the radical outfit Dalit Panther passed away. Mr. Dhale along with others in 1972 founded Dalit Panther, a youth-based organisation inspired by the Black Panther outfit of African Americans in the US, with an aim to raise the voice of Dalits more aggressively in the State.

Q9. Pakistan Punjab’s chief minister laid the foundation stone of Baba Guru Nanak University at ..........

Nanakana Sahib
Multan
Rawalpindi
Islamabad
Lahore
Solution:

Pakistan Punjab’s chief minister laid the foundation stone of Baba Guru Nanak University at Nanakana Sahib. The University was dedicated to Guru Nanak Dev at his birth place. This university would be spread over 10 acres.

Q10. U.S.’s Federal Trade Commission have approved a $5 billion fine on which of the following social media firm?

Instagram
Twitter
Facebook
WhatsApp
Snapchat
Solution:

U.S.’s Federal Trade Commission have approved a $5 billion penalty to be levied on Facebook. The penalty have been approved to settle a probe into the social network’s privacy and data protection lapses. It would be the largest penalty ever imposed by the FTC for privacy violations.

Q11. Name the Olympic silver medallist who clinched the WBC international welterweight title after knocking out the Australian Billy Dib in the fourth round of his bout in the inaugural Super Boxing League held in Jeddah, Saudi Arabia?

Amir Khan
Filip Hrgovic
Nick Hannig
Steven Butler
Tyrone McKenna
Solution:

Olympic silver medallist Amir Khan clinched the WBC international welterweight title. He knocked out Australian Billy Dib in the fourth round of his bout in the inaugural Super Boxing League held in Jeddah, Saudi Arabia.

Q12. Who among the following was voted the "Sportsperson of the Year" in the annual Indian Oil Sports Conclave?

Sharath Kamal
Cheteshwar Pujara
B Adhiban
Manika Batra
Simranjeet Singh
Solution:

Sharath Kamal was voted the Sportsperson of the Year in the annual Indian Oil Sports Conclave. The other nominees were cricketer Cheteshwar Pujara, Grandmaster B Adhiban, hockey player Simranjeet Singh and table tennis player Manika Batra.

Q13. Name the public sector lender which has been penalised Rs 7 crore by the Reserve Bank of India for non-compliance on Income Recognition and Asset Classification norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits.

Punjab National Bank
State Bank of India
Syndicate Bank
Canara Bank
Punjab & Sindh Bank
Solution:

The Reserve Bank of India has penalised State Bank of India for Rs 7 crore for non-compliance on Income Recognition and Asset Classification norms, code of conduct for opening and operating current accounts and reporting of data on Central Repository of Information on Large Credits.

Q14. Name the country which will host the International Shooting Sport Federation World Cup stages from March 15 to 26, 2020?

Russia
Japan
Vietnam
Indonesia
India
Solution:

International Shooting Sport Federation approved India’s application to host the ISSF World Cup stages. World Cup will be held in New Delhi from March 15 to 26, 2020. The last edition of ISSF World Cup was held in Munich, Germany.


Q15. Name the Indian who won the girls’ U13 title of the Dutch Junior Open squash tournament in Amsterdam, Netherlands.

Khushboo
Nandini Jain
Aleya Masand
Anahat Singh
Unnati Tripathi
Solution:

Anahat Singh won the girls’ U13 title while Joshi won the boys’ U17 title. Two Indian players managed to win the titles on the final day of the Dutch Junior Open squash tournament in Amsterdam (Netherlands).

Q16. What is the amount of loan offered by World Bank to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change?

$350 million
$250 million
$200 million
$450 million
$375 million
Solution:

World Bank offers a loan of $250 million to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change.

Q17. Name the Bengali film directed by Kaushik Ganguly’s, which was honoured with ‘Best Feature Film’ in SAARC film festival?

Bhobishyoter Bhut
Durgeshgorer Guptodhon
Nagarkirtan
Shesh Theke Shuru
Vinci Da
Solution:

Director Kaushik Ganguly’s Bengali film ‘Nagarkirtan’, has won 4 awards in SAARC film festival. The movie was honoured with ‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’ awards.

Q18. Name the former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion who passed away recently.

Pernell Whitaker
George Finnegan
Frankie Genaro
Fidel LaBarba
Antal Kocsis
Solution:

Former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion “Pernell whitaker” passed away. He won world titles at lightweight, light welterweight, welterweight and light middleweight. He enjoyed a successful professional career after winning gold as a lightweight at the 1984 Olympics in Los Angeles.

Q19. Name the Retired Lt Gen, who was awarded the Maha Vir Chakra in the 1971 Indo-Pak war and Kirti Chakra in the 1947 Hyderabad operations, passed away recently.

J.S. Gharaya
K.P. Candeth
J.F.R. Jacob
J.S. Arora
G.G. Bewoor
Solution:

Retired Lt Gen Joginder Singh Gharaya, who was awarded the Maha Vir Chakra in the 1971 Indo-Pak war and Kirti Chakra in the 1947 Hyderabad operations, passed away.

Q20. Name the report recently released by WHO, the UN Food and Agriculture Organization and other UN agencies?

The Global Environment Outlook
The State of the World's Children
The State of Food Security and Nutrition in the World
The State of Food and Agriculture
The State of World Population
Solution:

The report named, ‘The State of Food Security and Nutrition in the World’, produced by the UN Food and Agriculture Organization and other UN agencies, including WHO, was released.

               






Print Friendly and PDF