SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 4th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 4th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. The Department of State of which country has recently designated the Balochistan Liberation Army (BLA) and Hizballah operative Husain Ali Hazzima as Specially Designated Global Terrorists?
Russia
USA
Iran
India
China
Solution:
The Department of State of USA has designated the Balochistan Liberation Army (BLA) and Hizballah operative Husain Ali Hazzima as Specially Designated Global Terrorists.
Q2. Pakistan have beat which country to win the final of the IBSF Snooker World Cup held in Doha?

Bangladesh
Japan
Bhutan
Myanmar
India
Solution:
The Indian team lost to Pakistan in the final of the IBSF Snooker World Cup in Doha. India lost the summit clash by 1-3. Pankaj Advani and Laxman Rawat represented the Indian team in the world cup.
Q3. Name the RBI's Deputy Governor who has been given a one-year extension by the GoI. Presently he is heading the Department of Banking Regulation of the Reserve Bank of India.
Viral Acharya
MK Jain
N S Vishwanathan
BP Kanungo
Uma Shankar
Solution:
Reserve Bank of India Deputy Governor N S Vishwanathan has been given a one-year extension by the GoI. Presently he is heading the Department of Banking Regulation of the Reserve Bank of India.
Q4. Name the exercise which has been started by the Indian and French Air Force at Mont de Marsan in France. The exercise is scheduled to take place from 1 July to July 12, 2019, in France.
Garuda VI
Cope India
Gagan Shakti
Vayu Shakti
Indradhanush
Solution:
The Indian and French Air Force has started Garuda VI exercise at Mont de Marsan in France. The exercise is scheduled to take place from 1 July to July 12, 2019, in France.
Q5. Who among the following has been elected as the chairman of Micro Finance Institution Network?
Harsh Shrivastava
Udaya Kumar
Mohammad Nooruddin Amin
Manoj Kumar Nambiar
Alok Misra
Solution:
Microfinance Institutions Network has elected Manoj Kumar Nambiar as its chairman. MFIN comprises 56 NBFC-MFIs and 40 associates including banks, small finance banks and NBFCs.
Q6. Name the right handed Indian batsman who has recently announced his retirement from international cricket?
Mohammad Kaif
Robin Uthappa
Yuvraj Singh
Suresh Raina
Ambati Rayudu
Solution:
Indian batsman Ambati Rayudu has announced his retirement from international cricket. He has played 55 ODIs for India, scoring 1694 runs at an average of 47.05 with three hundreds and 10 half-centuries.
Q7. Chief Minister of Uttar Pradesh have launched the IInd phase of Communicable Disease Control and Dastak Abhiyan 2019. The campaign is launched to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease. Who among the following is the Governor of Uttar Pradesh?
Ganeshi Lal
Satyapal Malik
Lalji Tandon
Ram Naik
Satyadev Narayan Arya
Solution:
Chief Minister of Uttar Pradesh have launched the IInd phase of Communicable Disease Control and Dastak Abhiyan 2019. The campaign is launched to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease. Chief Minister of Uttar Pradesh: Yogi Adityanath; Governor: Ram Naik.
Q8. The Reserve Bank of India has imposed penalties on four state-run lenders for violating Know Your Customer norms and anti-money laundering standards. Which of the following bank is not among the penalised banks?
Punjab National Bank
Allahabad Bank
Syndicate Bank
UCO Bank
Corporation Bank
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed penalties on four state-run lenders for violating Know Your Customer norms and anti-money laundering standards. Punjab National Bank, Allahabad Bank, and UCO Bank were fined Rs 50 lakh each while Corporation Bank was fined Rs 25 lakh.
Q9. How much amount has been invested by Japanese company SoftBank in Ola Electric Mobility after which Ola Electric has become the newest unicorn of India, joining the list of companies like Flipkart, Zomato and Paytm?
$350 million
$250 million
$225 million
$350 million
$300 million
Solution:
Japanese company SoftBank has invested around $250 million in Ola Electric Mobility. With this investment, Ola Electric has become the newest unicorn of India, joining the list of companies like Flipkart, Zomato and Paytm.
Q10. The U.S. Senate has passed a legislative provision NDAA for India. The act will bring India at par with America’s NATO allies which will increase U.S.-India defence cooperation in the Indian Ocean. What is the full form of NDAA?
National Defense Authorisation Act
National Development Authoritarian Act
National Domestic Authorisation Act
National Defense Authentication Act
National Dvelopment Authorisation Act
Solution:
The U.S. Senate has passed a legislative provision National Defense Authorisation Act for India. The act will bring India at par with America’s NATO allies which will increase U.S.-India defence cooperation in the Indian Ocean in the areas of humanitarian assistance, counter terrorism, counter-piracy and maritime security. The act has been passed for the fiscal year 2020
               


Attempt This in Hindi



You may also like to Read:
              


Print Friendly and PDF