SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 5th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 5th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which state has achieved first rank in NITI Aayog launched “Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI)”?
Odisha
Punjab
Haryana
Maharashtra
Kerala
Solution:
Maharashtra achieves first rank in NITI Aayog launched “Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI)”.
Q2. NBFC IndoStar Capital has partnered with which private sector bank to finance vehicles for small and medium fleet owners to buy new as well as old commercial vehicles?
HDFC Bank
Axis Bank
ICICI Bank
Yes Bank
IDBI Bank
Solution:
ICICI Bank has tied up with NBFC IndoStar Capital for vehicle financing for small and medium fleet owners to buy new as well as old commercial vehicles.
Q3. Name the automobile industry legend from USA who was known for creating the iconic Ford Mustang and saving Chrysler from bankruptcy, recently passed away.
Lee Iacocca
Henry Ford
Karl Benz
Václav Klement
Louis Chevrolet
Solution:
Automobile industry legend from USA Lee Iacocca passed away. He was known for creating the iconic Ford Mustang and saving Chrysler from bankruptcy.
Q4. Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple. Puri is located in which state?
Bihar
Jharkhand
West Bengal
Odisha
Tamil Nadu
Solution:
Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri, Odisha. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple.
Q5. Birla Group patriarch and an ace of the Indian industry ....., who was the chairman of Century Textiles and Industries passed away recently.
Ghanshyam Das Birla
Aditya Bikram Birla
Kumar Mangalam Birla
Baldeo Das Birla
Basant Kumar Birla
Solution:
Birla Group patriarch and an ace of the Indian industry Basant Kumar Birla passed away in Mumbai. He was the chairman of Century Textiles and Industries and was active in business since the age of 15.
Q6. According to the GoI, the Indian Railways has set a target to install CCTV cameras in more than 7,000 coaches of mainline passenger trains. The target will be achieved by .....
March 2020
March 2022
March 2021
March 2023
March 2024
Solution:
According to the GoI, the Indian Railways has set a target to install CCTV cameras in more than 7,000 coaches of mainline passenger trains by March 2021. Also, CCTV cameras have already been installed in coaches of premium, mail, express and suburban trains.
Q7. Who among the following will head the working group set up by Reserve Bank of India to review the regulatory and supervisory framework for core investment companies (CIC)?
Tapan Ray
Shaktikanta Das
Sunil Mehta
Rana Kapoor
Sandeep Bakshi
Solution:
The Reserve Bank of India has set up a working group to review the regulatory and supervisory framework for core investment companies (CIC). The group will be headed by Tapan Ray.
Q8. Which Indian athlete has won the gold medal in women’s 200m in the Poznan Athletics Grand Prix?
Saraswati Saha
Tintu Lukka
Dutee Chand
P.U. Chitra
Hima Das
Solution:
Hima Das, the under-20 World champion has won the gold medal in women’s 200m in the Poznan Athletics Grand Prix. Poznan Athletics Grand Prix is taking place in Poznan, Poland.
Q9. What is the loan amount approved by the IMF for over a period of 3 years for cash strapped Pakistan to help Pakistan address its balance of payment crisis?
$4 Billion
$2 Billion
$3 Billion
$5 Billion
$6 Billion
Solution:
The IMF has approved a USD 6 billion loan over a period of 3 years for cash strapped Pakistan. The USD 6 billion financial aid includes an immediate disbursement of USD 1 billion to help Pakistan address its balance of payment crisis.
Q10. Name the Indian who have become the first IPS officer to complete Seven Summit challenge after scaling Mt Denali.
Aparna Kumar
Manish Shanker Sharma
R Sreelekha
Mahesh Muralidhar Bhagwat
Roopa Moudgil
Solution:
Aparna Kumar becomes first IPS officer to complete Seven Summit challenge by scaling Mt Denali. Mt Denali is the tallest mountain in North America.
               





You may also like to Read:
 
All the Best BA'ians!!


Print Friendly and PDF

Attempt This In Hindi