SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 9th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 8th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.





Q1. The Supreme Court of India has directed which of the following state's government to deposit the Rs 100 crore fine for failing to curb illegal coal mining with the Central Pollution Control Board?

Meghalaya
Assam
Tripura
Nagaland
Manipur
Solution:

The Supreme Court of India has directed the Meghalaya government to deposit the Rs 100 crore fine. The fine was imposed by the NGT for failing to curb illegal coal mining with the Central Pollution Control Board.

Q2. Indian Space Research Organisation has signed a contract with Russia’s ....... for selection support, medical examination and space training of Indian astronauts.

RKK Energiya
Khrunichev
Glavkosmos
TsSKB-Progress
ISS Reshetnev
Solution:

Indian Space Research Organisation has signed a contract with Russia’s Glavkosmos for selection support, medical examination and space training of Indian astronauts. ISRO has planned to send two unmanned missions before the mission ‘Gaganyaan-1’.

Q3. Rohit Sharma has set a world record of maximum hundreds in the single World Cup. He has break the record of which of the following former Sri Lankan skipper?

Arjuna Ranatunga
Sanath Jayasuriya
Mahela Jayawardene
Russel Arnold
Kumar Sangakarra
Solution:

Rohit Sharma has set a world record of maximum hundreds in the single World Cup. He has become the first batsman in the world to score five hundreds in a single World Cup and break the record of Former Sri Lankan skipper Kumar Sangakarra.

Q4. Which country defeated Peru to win its 9th Copa America 2019 title?

Bolivia
Ecuador
Colombia
Brazil
Paraguay
Solution:

Ten-man Brazil held on to win the Copa America on home soil despite Gabriel Jesus’s dismissal with a 3-1 victory over Peru. Jesus scored the decisive goal after a penalty from Peru captain Paolo Guerrero canceled out Everton’s opener for hosts Brazil at Rio de Janeiro’s Maracana stadium.

Q5. Which state government has approved Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal?

Assam
Jammu and Kashmir
Sikkim
Tripura
Nagaland
Solution:

The Jammu and Kashmir government approves Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal. The aim is to distribute pension to the beneficiaries under various central and state sponsored schemes in order to ensure transparency and to avoid delay.

Q6. Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. Name the app developed by the consulate which will receive feedback and grievances from Hajis?

Indian Haj Digital System
Indian Haj Equality System
Indian Haj Pilgrimage System
Indian Haj Development System
Indian Haj Information System
Solution:

Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. The App ‘Indian Haj Information System‘ developed by the consulate will receive feedback and grievances from Hajis. Another app E-MASIHA will retrieve pilgrims’ health information to apply appropriate treatment whenever he or she visits Indian medical facilities during Haj.

Q7. DRDO successfully tested Nag missiles in Pokhran ranges. The system includes a third generation Anti-Tank Guided Missile, the NAG, along with the Missile Carrier Vehicle (NAMICA). Who is the chairman of DRDO?

Maitreyee Nanda
Amol Anant Gokhale
K Sivan
G Satheesh Reddy
Shiraz Minwalla
Solution:

DRDO successfully tested Nag missiles in Pokhran ranges. The system includes a third generation Anti-Tank Guided Missile, the NAG, along with the Missile Carrier Vehicle (NAMICA). DRDO Chairman: G Satheesh Reddy.

Q8. BSF has launched which operation to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu?

Yudh Abyas
Emerald Mercury
Sudarshan
Maitree
Prabal Dostyk
Solution:

BSF has launched the operation ‘Sudarshan’ to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu. It was launched on July 1 and will cover the entire 1,000-kms length of the India-Pakistan International Border.

Q9. Li Shi Feng has won the men’s singles title of Canada Open Badminton. He defeated India’s Parupalli Kashyap in the title clash. Li Shi Feng belongs to which country?

Myanmar
China
Malaysia
Japan
North Korea
Solution:

Li Shi Feng has won the men’s singles title of Canada Open Badminton. He defeated India’s Parupalli Kashyap in the title clash. Li Shi Feng belongs to china.

Q10. Which country has won the FIFA Women’s World Cup 2019 held in Lyon, France?

United States
England
Netherland
France
Sweden
Solution:

United States wins FIFA Women’s World Cup 2019 held in Lyon, France. They defeated the Netherlands with a scrore of 2-0. This is the 4th world cup title for the US’s women football team.

Q11. Who has been appointed as the new chairman and managing director of Bharat Heavy Electricals Limited?

Atul Sobti
D. Bandyopadhyay
Amit Varadan
K Sivan
Nalin Shinghal
Solution:

Nalin Shinghal has been appointed as the chairman and managing director of Bharat Heavy Electricals Limited. He will replace Atul Sobti as the chairman and managing director of BHEL.

Q12. Who among the following has won the gold medal in the women’s 200m race in the Kutno Athletics Meet held in Poland?

Hima Das
P Saritaben
R Vithya
Sonia Baishya
V.K. Vismaya
Solution:

Indian athletes have won 4 gold medals in the Kutno Athletics Meet held in Poland. Hima Das won the gold while V.K. Vismaya bagged the silver in the women’s 200m race.

Q13. Who has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection for a period of three year?

Sunil Mehta
M K Jain
B Harideesh Kumar
Rana Kapoor
Shikha Sharma
Solution:

B Harideesh Kumar has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection for a period of three years. Earlier, he was the Executive Director of Canara Bank.

Q14. Bonalu is the “state festival” of which state?

Andhra Pradesh
Karnataka
Kerala
Telangana
Tripura
Solution:

The annual Bonalu festival kicked off at the Jagadamba temple in historic Golconda Fort, Telangana. Bonalu is celebrated every year in the state during the first month of the monsoon season. Bonalu is the “state festival” of Telangana.

Q15. Which of the following has become the first and the only Indian manufacturing plant to be included in the WEF’s Lighthouse Network?

Tata Steel Kalinganagar
Bharat Heavy Electricals Limited
Gail Limited
National Thermal Power Corporation Limited
Oil and Natural Gas Corporation
Solution:

Tata Steel Kalinganagar has been included in World Economic Forum’s Global Lighthouse Network. TSK in Odisha’s Jajpur district is the first and the only Indian manufacturing plant to be included in the WEF’s Lighthouse Network.

               

 
All the Best BA'ians!!