Static GK Questions for SBI Clerk Main: 1st August

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW




Q1. GST collections cross Rs 1 lakh crore mark for third straight month. What is the full form of GST?

Goods and Society Tax
Goods and Security Tax
Goods and Subsidy Tax
Goods and Services Tax
Goods and Source Tax
Solution:

The Full form of GST is Goods and Services Tax.

Q2. ONGC topples Indian oil Corporation(IOC) to regain most profitable public sector company. Where is the headquarter of (IOC)?

Gandhinagar
Hyderabad
Bengaluru
Kolkata
New Delhi
Solution:

Indian Oil Corporation Limited, commonly known as Indian Oil is an Indian state government owned oil and gas company headquartered in New Delhi

Q3. On which day Telangana Formation Day is celebrated?

1 June
2 June
3 June
4 June
5 June
Solution:

Telangana Formation Day is celebrated on the formation of Telangana State on 2nd June every year since 2014.

Q4. Satish Chandra Verma is new Advocate General of Chhatisgarh. What is the capital of Chhatisgarh?

Raipur
Raigarh
Sarguja
Dhamtari
Jashpur
Solution:

Raipur is the capital city of Chhattisgarh state in central India.

Q5. US ends special trade treatment for India amid tariff dispute. What is the capital of USA?

New York
California
Texas
Columbia
Washington DC
Solution:

The capital city of the United States of America is Washington, D.C.

Q6. Nayib Bukele sworn in as president of El Salvador. What is the currency of EI Salvador?

Euro
Peso
US Dollar
Yen
Renminbi
Solution:

The colón was the currency of El Salvador between 1892 and 2001, until it was replaced by the U.S. dollar.

Q7. Chandrani Murmu became the youngest MP in India’s history. What is the minimum age limit of Lok Sabha member?

20 years
25 years
30 years
35 years
40 years
Solution:

Lok Sabha member must be a citizen of India and their age not be less than 25 years.

Q8. Indian Oil Corporation (IOCL) , Bharat Petroleum Corporation (BPCL) and Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) had signed a joint venture in New Delhi for Kandla-Gorakhpur LPG Pipeline Project. Where is the headquarter of BPCL?arter of BPCL?

Delhi
Chennai
Jaipur
Mumbai
Kolkata
Solution:

The headquarter of BPCL in Mumbai,Maharashtra.

Q9. Comptroller and Auditor General of India Rajiv Mehrishi chosen External Auditor for WHO. Where is the headquarter of World Health Organisation?

Vienna, Austria
New York, USA
Jakarta, Indonesia
Beijing, China
Geneva, Switzerland
Solution:

The World Health Organization (WHO) headquarters is situated on the outskirts of Geneva.

Q10. RBI approves appointment of Rakesh Makhija as chairman of Axis Bank. Who is the present MD and CEO of Axis Bank?

Amitabh Chaudhry
J Packirisamy
Karnam Sekar
Atul Kumar Goel
Ashok Kumar Pradhan
Solution:

Amitabh Chaudhry will be the new managing director and CEO of the Axis bank with effect from January 1, 2019.

Q11. RBI imposes Rs 2 crore penalty on Kotak Mahindra Bank. Which of the following is not a RBI Deputy Governor?

MK Jain
BP Kanungo
NS Vishwanathan
Viral V Acharya
Anuradha Rao
Solution:

Anuradha Rao is not a RBI Deputy Governor. He is an Officer in the rank of Deputy Managing Director in SBI.

Q12. Yuvraj Singh Announces Retirement From International Cricket. Yuvraj Singh hits 6 sixes in which of the following ICC Tournaments?

ICC Cricket World Cup
ICC Champions Trophy
ICC Intercontinental Cup
T20 World Cup
ICC World Cricket League
Solution:

Yuvraj Singh hits 6 sixes in ICC T20 World Cup Tournament.

Q13. Decisions taken in the first cabinet meeting of Andhra Pradesh Government. Who is the present Governor of Andhra Pradesh?

Jagdeep Dhankhar
Phagu Chuhan
Ramesh Bais
Biswabhusan Harichandan
Anandiben Patel
Solution:

Biswabhushan Harichandan is an Indian politician serving as the 23rd and current Governor of Andhra Pradesh.

Q14. British consumer goods giant Reckitt Benckiser named PepsiCo executive Laxman Narasimhan to succeed Rakesh Kapoor as chief executive officer. Where is the headquarter of Pepsico?

New York
California
Boston
Chicago
Washington DC
Solution:

The Headquarter of Pepsico in NewYork, USA.

Q15. India's largest software services company Tata Consultancy Services (TCS) has surpassed US technology giant IBM in terms of market capitalisation. Who is MD & CEO of TCS?

C Vijayakumar
Rajesh Gopinathan
Meg Whitman
David Rowland
Tapan Singhel
Solution:

Rajesh Gopinathan is the CEO and Managing Director of Tata Consultancy Services (TCS).

               





Print Friendly and PDF