Static GK Questions for SBI Clerk Main: 8th August

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

SBI Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.






Q1. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the DBT of Fertilizer Subsidy. What is the full form of DBT?
Direct Bank Transfer
Direct Balance Transfer
Direct Bill Transfer
Direct Benefit Transfer
Direct Budget Transfer
Solution:
The full form of DBT is Direct Benefit Transfer.
Q2. Connaught Place 9th most expensive office location in the world. In which state/U.T Connaught place is situated?
Maharashtra
Delhi
Chandigarh
Bengaluru
Gujarat
Solution:
New Delhi's Connaught Place (CP) is the 9th most expensive office location in the world.
Q3. France will impose green tax up to €18 on plane tickets from 2020. The move aims to fund less-polluting transportation projects. What is the currency of France?
Pound
Dollar
Rubel
CFP Franc
Koruna
Solution:
The The franc also commonly distinguished as the French franc (FF), was a currency of France.
Q4. Sri Lanka has become fifth country in the World Health Organisation (WHO) Southeast Asia region to eliminate measles. Who is the present president of Sri Lanka?
Ranasinghe Premadasa
Dingiri Banda Wijetunga
Chandrika Kumaratunga
Mahinda Rajapaksa
Maithripala Sirisena
Solution:
Pallewatte Gamaralalage Maithripala Yapa Sirisena is a Sri Lankan politician, the seventh and current President of Sri Lanka.
Q5. Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with Vietnam to develop digital villages. What is the Capital of Vietnam?
Hanoi
Phnom Penh
Vientiane
Tbilisi
Beirut
Solution:
Hanoi, the capital of Vietnam, is known for its centuries-old architecture and a rich culture with Southeast Asian,
Q6. The Prime Minister unveiled the statue of former Prime Minister Sh. Lal Bahadur Shastri at the Lal Bahadur Shastri International Airport in Uttar Pradesh. what is the capital of U.P?
Agra
Varanasi
Kanpur
Mathura
Lucknow
Solution:
Uttar Pradesh is a state in northern India and it's capital is Lucknow.
Q7. Deposits in bank accounts opened under PMJDY have crossed the Rs 1 lakh crore mark. What is the fullform of PMJDY ?
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
Pradhan Mantri Jan Daan Yojana
Pradhan Mantri Jan Dharm Yojana
Pradhan Mantri Jan Drishti Yojana
Pradhan Mantri Jan Development Yojana
Solution:
The full form of PMJDY is Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana.
Q8. State Bank of India has reduced its benchmark lending rate by 5 bps across all loan tenures. SBI was established in which year?
1969
1950
1957
1945
1955
Solution:
On 1 July 1955, the Imperial Bank of India became the State Bank of India.
Q9. Online grocery delivery platform Milkbasket has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor PSR Supply Chain. Who is the present CEO of Milkbasket?
Kunal Bahl
Manu Saale
Anant Goel
Kalyan Krishnamurthy
Vijay Shekhar Sharma
Solution:
Anant Goel is the CEO and Co-Founder of Milkbasket, India's first and largest daily micro-delivery service.
Q10. Arun Kumar has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation. Where is the Headquarter of DGCA?
Chennai
Kolkata
Mumbai
New Delhi
Dehradun
Solution:
Headquarter of Directorate General of Civil Aviation (DGCA) in New Delhi.
Q11. ____________________has won the'Best Innovation Award' for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks?
North Central Railway
Northeast Frontier Railway
South East Central Railway
East Coast Railway
Western Railway
Solution:
Northeast Frontier Railway has won the'Best Innovation Award' for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks.
Q12. "News bulletin" launched in National Museum of Indian Cinema. Where is the Headquarter of National Museum of Indian Cinema?
Bhopal
Lucknow
Dehradun
Delhi
Mumbai
Solution:
National Museum of Indian Cinema headquarter is located in Mumbai (Maharashtra).
Q13. Ukraine has inaugurated the world's largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant. What is the Captial of Ukraine?
Bucharest
Budapest
Bratislava
Kiev
Moldova
Solution:
Kiev, the capital of Ukraine. Kiev is one of the biggest cities in Europe.
Q14. Prasar Bharati and IIT Kanpur signs MoU for research collaboration. Where is the Headquarter of Prasar Bharati?
Mumbai
Chennai
Lucknow
New Delhi
Bengaluru
Solution:
Prasar Bharati is India's largest public broadcasting agency. It is a statutory autonomous body and its Headquarters in New Delhi.
Q15. LinkedIn appoints Ashutosh Gupta as country manager for India. Who is the present CEO of LinkedIn?
Jeff Weiner
David Rowland
Garo H Armen
Jeff Bezos
Jes Staley
Solution:
The present CEO of LinkedIn is Jeff Weiner.

               



Print Friendly and PDF