Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 25th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Nepali Prime Minister ______________ on his first visit to China signed several bilateral deals during his visit to China.
(a) Bidya Devi Bhandari
(b) Pushpa Kamal Dahal
(c) Khadga Prasad Sharma Oli
(d) Sher Bahadur Deuba
(e) Sushil Koirala

S1. Ans.(c)
Sol. Nepali Prime Minister Khadga Prasad Sharma Oli is on his first visit to China after assuming the charge as Prime Minister. China will build a railway connecting the western region of Tibet with Nepal, one of several bilateral deals signed during Oli’s visit to Beijing. The link will connect the Tibetan city of Xigaze with Nepal’s capital Kathmandu.

Q2. India and ____________ have signed two MoUs in the field of biotechnology, traditional medicine and homeopathy.
(a) Peru
(b) Lima
(c) Cuba
(d) Greece
(e) France

S2. Ans.(c)
Sol. India and Cuba have signed two MoUs in the field of biotechnology, traditional medicine and homeopathy. The agreements were inked following delegation-level talks between President Ram Nath Kovind and his Cuban counterpart Miguel Mario Díaz-Canel in Havana.

Q3. Name the country that broke the ground for the construction of its first oil refinery with the help of a USD 1 billion loan from India.
(a) Cambodia
(b) Mongolia
(c) China
(d) Serbia
(e) Uzbekistan

S3. Ans.(b)
Sol. Mongolia broke ground for the construction of country’s first oil refinery with the help of a USD 1 billion loan from India. Home Minister Rajnath Singh attended the groundbreaking ceremony for the construction of the refinery at ‘Stantsiin Hooloi’ and described it as an important milestone in the bilateral ties.

Q4. Name the group that has conferred the ‘Best performing Social Sector Ministry’ award on the Ministry of Women and Child Development for the achievements in delivering the promises made and for its significant achievements and initiatives from the last 4 years.
(a) Adani Group
(b) Godrej Group
(c) Reliance Group
(d) SKOCH Group
(e) None of the Given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. SKOCH Group has conferred the ‘Best performing Social Sector Ministry’ award on the Ministry of Women and Child Development for the achievements in delivering the promises made and for its significant achievements and initiatives from the last 4 years.

Q5. International Widows' Day is a global awareness day that takes place annually on ____________. 
(a) 27 June
(b) 22 June
(c) 20 June
(d) 16 June
(e) 23 June

S5. Ans.(e)
Sol. International Widows' Day is a global awareness day that takes place annually on 23rd June.

Q6. The government appointed ____________ as Managing Director of the country's largest lender State Bank of India (SBI).
(a) Mahesh Duggal
(b) Sujot Doval
(c) Anand Mohapatra
(d) Arjit Basu
(e) Deepak Sachan

S6. Ans.(d)
Sol. The government appointed Arjit Basu as Managing Director of the country's largest lender State Bank of India (SBI). He will fill the position that fell vacant following the elevation of Rajnish Kumar as the chairman.

Q7. Prime Minister Narendra Modi was in Madhya Pradesh where he dedicated the Mohanpura Dam Project to the nation. The dam in Mohanpura has been constructed at a cost of _____________.
(a) Rs 3500 crore
(b) Rs 3000 crore
(c) Rs 3800 crore
(d) Rs 3200 crore
(e) Rs 1200 crore

S7. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi unveiled a bouquet of development projects in Madhya Pradesh on his visit. In the first leg of his visit, PM Modi was in Rajgarh where he dedicated the Mohanpura Dam Project to the nation. The dam in Mohanpura has been constructed at a cost of 3800 crore rupees.

Q8. India’s R Praggnanandhaa has become the country’s youngest and the world’s second youngest Grand Master at the age of 12 years, 10 months and 13 days after reaching the final round of the Grendine Open. This Tournament was held in ____________.
(a) Italy
(b) Greece
(c) Hungary
(d) Croatia
(e) Athens

S8. Ans.(a)
Sol. India’s R Praggnanandhaa has become the country’s youngest and the world’s second youngest Grand Master at the age of 12 years, 10 months and 13 days after reaching the final round of the ongoing Grendine Open in Italy.

Q9. What is the capital city of Mongolia?
(a) Havana
(b) Daster
(c) Macau
(d) Ulaanbaatar
(e) Hawai

S9. Ans.(d)
Sol. Mongolia Capital- Ulaanbaatar,  Currency- Mongolian togrog.

Q10. Name the present President of The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).
(a) Li Kyi Kyang
(b) Liqun Jin
(c) Ban Ki moon
(d) Li San Kyi
(e) Ban Kyi Lin

S10. Ans.(b)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank President- Liqun Jin. AIIB Headquarters in Beijing, China.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF