General Awareness for Bank of Baroda PO: 25th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 25th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the state government that has signed an MoU with the British Council to strengthen educational and cultural cooperation.
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Rajasthan

S1. Ans.(d)
Sol. The Maharashtra government has signed an MoU with the British Council to strengthen educational and cultural cooperation. The British Council, with this MoU, will expand its existing work in the state, where in recent times, it has trained more than 100,000 teachers benefitting around five million learners.

Q2. According to the Deutsche Bank research report, the Indian economy is witnessing a "cyclical upswing" and the country is likely to clock a GDP growth of 7. 5% this financial year. The Deutsche Bank Headquarters in _______________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) New York, the USA
(c) Frankfurt, Germany
(d) Berlin, Germany
(e) Washington DC, the USA

S2. Ans.(c)
Sol. According to the Deutsche Bank research report, the Indian economy is witnessing a "cyclical upswing" and the country is likely to clock a GDP growth of 7. 5% this financial year. Deutsche Bank Headquarters in Frankfurt, Germany.

Q3. Name the lender that has recently launched its Interactive Robotic Assistant (IRA) 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Axis Bank
(e) IDFC Bank

S3. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank launched IRA 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru. The interactive humanoid in its advance version is aimed to enhance user experience for customers visiting in the branch.

Q4. The 56th edition of Belgrade International Boxing Championship was held recently at Belgrade. Belgrade is the Capital city of _____________.
(a) Iceland
(b) Sweden
(c) Norway
(d) Denmark
(e) Serbia

S4. Ans.(e)
Sol. 56th edition of Belgrade International Boxing Championship was held at Belgrade in Serbia.  Indian boxers won three gold, five silver and five bronze medals at this championship. Among Gold medal winners, Sumit Sangwan won the final bout by defeating Ecuador’s Castillo Torres in 91 kg category. Belgrade is the Capital city of Serbia.

Q5. What is the advantages of RuPay Card?
(a) Lower cost and affordability
(b) Customized product offering
(c) Protection of information related to Indian consumers
(d) Inter-operability between payment channels and products
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. The Indian market offers huge potential for cards penetration despite the challenges. RuPay Cards will address the needs of Indian consumers, merchants, and banks. The benefits of RuPay debit card are the flexibility of the product platform, high levels of acceptance and the strength of the RuPay brand-all of which will contribute to an increased product experience.

Lower cost and affordability: Since the transaction processing will happen domestically, it would lead to lower cost of clearing and settlement for each transaction. This will make the transaction cost affordable and will drive usage of cards in the industry.

Customized product offering: RuPay, being a domestic scheme is committed towards development of customized product and service offerings for Indian consumers.

Protection of information related to Indian consumers: Transaction and customer data related to RuPay card transactions will reside in India.

Provide electronic product options to untapped/unexplored consumer segment: There are under-penetrated/untapped consumers segments in rural areas that do not have access to banking and financial services. Right pricing of RuPay products would make the RuPay cards more economically feasible for banks to offer to their customers. In addition, relevant product variants would ensure that banks can target the hitherto untapped consumer segments.

Inter-operability between payment channels and products: RuPay card is uniquely positioned to offer complete inter-operability between various payments channels and products. NPCI currently offers varied solutions across platforms including ATMs, mobile technology, cheques etc and is extremely well placed in nurturing RuPay cards across these platforms.

Q6. Which of the following is not a Features and Benefits of RuPay Card?
(a) Earn Cashback time after time
(b) 24X7 Concierge Services
(c) Complimentary Lounge Access Program– Domestic & International
(d) Not any Comprehensive Insurance Cover
(e) Exclusive Merchant Offers

S6. Ans.(d)
Sol. Features and Benefits of RuPay Card
1. Complimentary Lounge Access Program – Domestic & International
2. 24X7 Concierge Services
3. Earn Cashback time after time
4. Comprehensive Insurance Cover
5. Exclusive Merchant Offers

Q7. _______________ developed RuPay Contactless specifications are open standards, interoperable and scalable and can be adopted by all card schemes.
(a) RBI
(b) NPCI
(c) SBI
(d) NABARD
(e) SEBI

S7. Ans.(b)
Sol. NPCI is the country’s only national scheme in retail payment which caters to the domestic market requirements and launches products as per their needs. NPCI’s vision is to bring standardization in technology and processes associated with the payments industry in India. NPCI developed RuPay Contactless specifications are open standards, interoperable and scalable and can be adopted by all card schemes.

Q8. Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’. Name the author of this book _____________.
(a) Jagdish Bhagwati
(b) C H Hanumantha Rao
(c) Amartya Sen
(d) Arvind Subramanian
(e) Bimal Jalan

S8. Ans.(b)
Sol. Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’ by former Planning Commission and Finance Commission member C H Hanumantha Rao.

Q9. Name the team that has clinched the La Liga title 2018 for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.
(a) Deportivo
(b) Real Madrid
(c) Barcelona
(d) Liverpool
(e) Manchester City

S9. Ans.(c)
Sol. Five-time Ballon d'Or winner Lionel Messi netted a hat-trick as Barcelona defeated Deportivo to clinch the La Liga for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.

Q10. Name the player who has won his 11th Barcelona Open title on clay after defeating Greek Stefanos Tsitsipas to clinch the title.
(a) Rafael Nadal
(b) Roger Federer
(c) Andy Murray
(d) Novak Djokov
(e) Stan Wawrinka

S10. Ans.(a)
Sol. Rafael Nadal has won his 11th Barcelona Open title on clay. He defeated the 19-year-old Greek Stefanos Tsitsipas to clinch the title. Nadal who also won his 11th Monte Carlos Masters title recently. This was his 55th title on clay - and the 77th overall in his illustrious career.

Q11. Veteran poet, playwright and academic Sitanshu Yashaschandra was selected for 2017 Saraswati Samman for his collection of verses (poetry) titled “Vakhar” published in 2009. He is poet of which of the following Indian states?
(a) Punjab
(b) Odisha
(c) Uttar Pradesh
(d) Gujarat
(e) Chhattisgarh

S11. Ans.(d)
Sol. Gujarati poet, playwright and academic Sitanshu Yashaschandra was selected for 2017 Saraswati Samman for his collection of verses (poetry) titled “Vakhar” published in 2009. It was 27 edition of the award.

Q12. Who is current Union Chemicals and Fertilizers Minister in Narendra Modi government? 
(a) Ananth Kumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Anant Geete
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Ramvilas Paswan

S12. Ans.(a)
Sol. H. N. Ananth Kumar is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party. Since 1996 he has represented Bangalore South constituency in the LokSabha. Ananth Kumar has served as Minister of Chemicals and Fertilizers since May 2014.

Q13. Capital of Egypt is- 
(a) Tbilisi
(b) Cairo
(c) Conakry
(d) Djibouti
(e) Roseau

S13. Ans.(b)
Sol. Cairo, Egypt’s sprawling capital, is set on the Nile River. At its heart isTahrir Square and the vast Egyptian Museum, a trove of antiquities including royal mummies and gilded King Tutankhamun artifacts.  Currency of Egypt is Egyptian pound.

Q14. Valley of Flowers National Park is situated in which of the following Indian state?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh
(e) Uttarakhand

S14. Ans.(e)
Sol. Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in West Himalaya, in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora. This richly diverse area is also home to rare and endangered animals, including the Asiatic black bear, snow leopard, musk deer, brown bear, red fox, and blue sheep.

Q15. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer. The Bank headquarters in ______________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Kolkata
(e) Jaipur

S15. Ans.(b)
Sol. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer. Kotak Mahindra Bank headquarters in Mumbai.






Print Friendly and PDF

No comments