Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 10th September 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 9th September 2018

Reasoning Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS RRB PO and Clerk is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1 – 5): Study the following informa¬tion carefully and answer the questions which follow. 

Eight persons M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circular table facing to the Centre but not necessary in the same order. They all are working in 8 different states of India viz. Haryana, Punjab, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Himanchal, Telangana, Uttarakhand and Gujrat. They all have their houses in the same village. R is seated second to the right of T whose house is 10m. to the north of the house of the one who works in Himanchal and they both do not work in Uttarakhand. S does not work in Punjab or Telangana state but sits 3rd to the left of the person who works in Uttarakhand whose house is 5m. east of S’s house. O sits to immediate left of the person who works in Punjab and sits opposite to one who is immediate right of T. M sits 3rd to the left of P and opposite to one who works in Uttarakhand. M’s house is 10m. to the east of the house of the person who is from Haryana. Houses of R, S and N lies in the same line respectively where R’s house is 10m. to the West of S’s house. The person who works in Himanchal is not sitting as an immediate neighbor of the person who works in Punjab and Uttarakhand state. R is an immediate neighbor of Q in the seating arrangement. The person working in Himanchal sits 3rd to the left of the person who works in Madhya Pradesh. Neither M nor T works in Gujrat or Telangana state. N is not sitting adjacent to the person who works in Uttar Pradesh. P is seated opposite to one who works in Himanchal. The house of the person from Punjab is 20m. west of N’s house. and 5m. north of the house of the one who is from Telangana. The house of the one from Madhya Pradesh is 20 m east of Q’s house. 

Q1. What is the shortest distance between the houses of Q and S?
10√5
√250
5√10
Both b and c
Both a and b
Solution:


Q2. M’s house is in which direction with respect to Q?
North
North-east
West
North west
South-east
Solution:



Q3. What is the position (in the sitting arrangement) of the person who works in Madhya Pradesh with respect to the person who works in Gujrat?
Second to the left
Immediate left
Second to the right
Third to the right
Immediate right
Solution:



Q4. The person who works in Uttarakhand sits opposite to one who works in?
Gujrat
Uttar Pradesh
Telangana
Himanchal
Madhya Pradesh
Solution:



Q5. Which of the following statement is true?
Q is seated opposite to O and works in Himanchal state.
R is seated opposite to P and works in Telangana state.
M is seated opposite to Q and works in Uttar Pradesh state.
P works in Punjab and seated opposite to the person who works in Himanchal state.
None of the above is true
Solution:



Directions (6-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statement/statements are followed by conclusions. Give answer 

Q6. Statements: P=C, C ≥ W, W < H, H ≤ M 
Conclusions: 
I. M > W
II. H > P 
III. W = P 
IV. W < P
Only I is true
Only III is true
Only IV is true
Only either III or IV is true
Only either III or IV and I are true
Solution:
I. M>W(TRUE)    II. H>P(FALSE)   III. W=P(FALSE)    IV. W<P(FALSE)

Q7. Statements: R ≤ D, D ≥ J, J < M, M > K 
Conclusions: 
I. K < J
II. D > M 
III. R < M
IV. D > K
None is true
Only I is true
Only II is true
only III is true
Only IV is true
Solution:
I. K<J(FALSE)    II. D>M(FALSE)   III. R<M(FALSE)   IV. D>K(FALSE)

Q8. Statements: H > T, T < F, F = E, E ≤ V 
Conclusions: 
I. V ≥ F
II. E > T 
III. H > V
IV. T < V
Only I, II and III are true
Only I, II and IV are true
Only II, III and IV are true
Only I, III and IV are true
All I, II, III and IV are true
Solution:
I.V ≥ F (TRUE)   II. E>T(TRUE)   III. H>V(FALSE)   IV. T<V(TRUE) 

Q9. Statements: D < R, R ≤ K, K > F, F ≥ J 
Conclusions: 
 I. J < R
II. J < K 
III. R < F
IV. K > D
Only II and III are true
Only III and IV are true
Only I, III and IV are true
All I, II, III and IV are true
Only II and IV are true
Solution:
I. J<R(FALSE)    II. J<K(TRUE)     III. R<F(FALSE)    IV. K>D(TRUE)

Q10. Statements: M ≥ K, K > P, P ≤ R, R < W 
Conclusions: 
   I. W > K
  II. M ≥ R 
 III. K < W
 IV. M > P
Only I and II are true
Only I is true
Only III and IV are true
Only III is true
Only IV is true
Solution:
I. K<W(FALSE)  II. MR(FALSE)   III. K>W(FALSE)  IV. M>P(TRUE)


Directions (11-15): Study the following information to answer the given questions. 
A word and number arrangement machine when given an input of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: 179 risky 201 unique local 156 jack 101 pick 141 187 visit 

Step I: 101 179 risky unique local 156 jack pick 141 187 visit 201
Step II: 101 141 179 risky unique local 156 jack pick visit 187 201
Step III: 101 141 156 risky unique local jack pick visit 179 187 201
Step IV: 101 141 156 jack risky unique local pick visit 179 187 201
Step V: 101 141 156 jack local risky unique pick visit 179 187 201
Step VI: 101 141 156 jack local pick risky unique visit 179 187 201

Step VI is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.

Input: 67 neat visit 38 high 83 quit 49 goal 77 kick 44 

Q11. How many steps would be needed to complete the arrangement?
X
VIII
IX
VII
None of these
Solution:
Logic:- Students let us understand the Logic behind this Question and lets understand how to solve it. As a first step let’s first understand the logic behind the Output. If you will see the final output you will observe the following:
There are six numbers and six words in the input.
(a) The three numbers are placed in the beginning and the remaining three numbers are placed in the last.
(b) The numbers are rearranged in ascending order.
(c) The six words are rearranged in alphabetical order in the middle.
(d) In every step, Upto step-III smallest no. is arranged to left and highest no. is arranged to right and further process is repeating in other two step. After III words are arranged according to the alphabetical series from left to right.
Input 67 neat visit 38 high 83 quit 49 goal 77 kick 44

Step I 38 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 83
Step II 38 44 67 neat visit high quit 49 goal kick 77 83
Step III 38 44 49 neat visit high quit goal kick 67 77 83
Step IV 38 44 49 goal neat visit high quit kick 67 77 83
Step V 38 44 49 goal high neat visit quit kick 67 77 83
Step VI 38 44 49 goal high kick neat visit quit 67 77 83
Step VII 38 44 49 goal high kick neat quit visit 67 77 83

Q12. Which step number would be the following output? 
 38 44 49 goal high neat visit quit kick 67 77 83
II
VI
V
IV
None of these
Solution:
Logic:- Students let us understand the Logic behind this Question and lets understand how to solve it. As a first step let’s first understand the logic behind the Output. If you will see the final output you will observe the following:
There are six numbers and six words in the input.
(a) The three numbers are placed in the beginning and the remaining three numbers are placed in the last.
(b) The numbers are rearranged in ascending order.
(c) The six words are rearranged in alphabetical order in the middle.
(d) In every step, Upto step-III smallest no. is arranged to left and highest no. is arranged to right and further process is repeating in other two step. After III words are arranged according to the alphabetical series from left to right.
Input 67 neat visit 38 high 83 quit 49 goal 77 kick 44

Step I 38 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 83
Step II 38 44 67 neat visit high quit 49 goal kick 77 83
Step III 38 44 49 neat visit high quit goal kick 67 77 83
Step IV 38 44 49 goal neat visit high quit kick 67 77 83
Step V 38 44 49 goal high neat visit quit kick 67 77 83
Step VI 38 44 49 goal high kick neat visit quit 67 77 83
Step VII 38 44 49 goal high kick neat quit visit 67 77 83


Q13. Which of the following would be Step I?
38 44 49 neat visit high quit goal kick 67 77 83
83 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 38
38 67 goal high neat visit quit 49 77 kick 44 83
38 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 83
None of these
Solution:
Logic:- Students let us understand the Logic behind this Question and lets understand how to solve it. As a first step let’s first understand the logic behind the Output. If you will see the final output you will observe the following:
There are six numbers and six words in the input.
(a) The three numbers are placed in the beginning and the remaining three numbers are placed in the last.
(b) The numbers are rearranged in ascending order.
(c) The six words are rearranged in alphabetical order in the middle.
(d) In every step, Upto step-III smallest no. is arranged to left and highest no. is arranged to right and further process is repeating in other two step. After III words are arranged according to the alphabetical series from left to right.
Input 67 neat visit 38 high 83 quit 49 goal 77 kick 44

Step I 38 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 83
Step II 38 44 67 neat visit high quit 49 goal kick 77 83
Step III 38 44 49 neat visit high quit goal kick 67 77 83
Step IV 38 44 49 goal neat visit high quit kick 67 77 83
Step V 38 44 49 goal high neat visit quit kick 67 77 83
Step VI 38 44 49 goal high kick neat visit quit 67 77 83
Step VII 38 44 49 goal high kick neat quit visit 67 77 83


Q14. Which of the following would be the final arrangement?
67 77 83 goal high neat quit visit 38 44 49
38 44 49 goal high kick neat quit visit 67 77 83
38 44 49 67 77 83 goal high kick neat quit visit
38 44 49 goal quit high kick neat visit 67 77 83
None of these
Solution:
Logic:- Students let us understand the Logic behind this Question and lets understand how to solve it. As a first step let’s first understand the logic behind the Output. If you will see the final output you will observe the following:
There are six numbers and six words in the input.
(a) The three numbers are placed in the beginning and the remaining three numbers are placed in the last.
(b) The numbers are rearranged in ascending order.
(c) The six words are rearranged in alphabetical order in the middle.
(d) In every step, Upto step-III smallest no. is arranged to left and highest no. is arranged to right and further process is repeating in other two step. After III words are arranged according to the alphabetical series from left to right.
Input 67 neat visit 38 high 83 quit 49 goal 77 kick 44

Step I 38 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 83
Step II 38 44 67 neat visit high quit 49 goal kick 77 83
Step III 38 44 49 neat visit high quit goal kick 67 77 83
Step IV 38 44 49 goal neat visit high quit kick 67 77 83
Step V 38 44 49 goal high neat visit quit kick 67 77 83
Step VI 38 44 49 goal high kick neat visit quit 67 77 83
Step VII 38 44 49 goal high kick neat quit visit 67 77 83


Q15. In Step IV, which of the following word/number would be on 7th position (from the right)?
Visit
High
67
Kick
None of these
Solution:
Logic:- Students let us understand the Logic behind this Question and lets understand how to solve it. As a first step let’s first understand the logic behind the Output. If you will see the final output you will observe the following:
There are six numbers and six words in the input.
(a) The three numbers are placed in the beginning and the remaining three numbers are placed in the last.
(b) The numbers are rearranged in ascending order.
(c) The six words are rearranged in alphabetical order in the middle.
(d) In every step, Upto step-III smallest no. is arranged to left and highest no. is arranged to right and further process is repeating in other two step. After III words are arranged according to the alphabetical series from left to right.
Input 67 neat visit 38 high 83 quit 49 goal 77 kick 44

Step I 38 67 neat visit high quit 49 goal 77 kick 44 83
Step II 38 44 67 neat visit high quit 49 goal kick 77 83
Step III 38 44 49 neat visit high quit goal kick 67 77 83
Step IV 38 44 49 goal neat visit high quit kick 67 77 83
Step V 38 44 49 goal high neat visit quit kick 67 77 83
Step VI 38 44 49 goal high kick neat visit quit 67 77 83
Step VII 38 44 49 goal high kick neat quit visit 67 77 83


               



Print Friendly and PDF