Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 12th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 11th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. ‘National Consultation on Child Protection’ held in ________.
Mumbai
New Delhi
Pune
Panaji
Chennai
Solution:
The First ‘National Consultation on Child Protection’ for 2019 was held at India Habitat Centre, New Delhi under the Chairmanship of the Secretary, Ministry of Women and Child Development.

Q2. Who has sworn in as Venezuela President for 2nd Term?
Nicolás Castro
Fidel Castro
Nicolás Maduro
Che Guevara
Jacobo Árbenz
Solution:
Nicolás Maduro was sworn in for a second term as Venezuela’s President amid the economic and humanitarian crisis faced by the Latin American country.

Q3. The Bureau of Energy Efficiency (BEE) and the __________signed an MoU, kick-starting cooperation in building energy efficiency.
MoHA
NHAI
AAI
CPWD
IWWA
Solution:
According to the MoU, BEE and CPWD will cooperate on promoting designs and construction of Energy Conservation Building Code (ECBC) compliant new buildings, star rating of CPWD managed buildings across the country with no registration or renewal fee, awareness of energy efficiency in the building sector and support for capacity building of CPWD officials in ECBC.

Q4. M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings in _____ weight category.
55kg
45kg
48kg
42kg
51kg
Solution:
M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings. She became the most successful boxer in world championships’ history when she claimed the 48kg category top honors in Delhi in November 2018.

Q5. Who has been removed from the position of Indian men's hockey coach?
Hari Shankar Singh
Atul Bedade
Raman Lamba
Woorkeri Raman
Harendra Singh
Solution:
Indian men's hockey coach Harendra Singh was removed from the position and offered the task of helming the junior squad by the national federation. Harendra Singh was brought in as men's coach in May 2018 after Sjoerd Marijne was moved back to the women's camp.

Q6. The Cabinet has approved the setting up of three new AIIMS in Jammu, Kashmir and ______.
Maharashtra
Gujarat
Punjab
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Solution:
The setting up of three new AIIMS at Vijaynagar in Jammu, Awantipur in Pulwama in Kashmir and at Rajkot in Gujarat.

Q7. Who among the following has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics?
Birendra Prasad Baishya
Punam Yadav
Venkat Rahul Ragala
Heena Sidhu
Birender Singh Dhanoa
Solution:
President of the Indian Weightlifting Federation (IWF), Birendra Prasad Baishya, has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics. It is for the first time that the Weightlifting has been accorded with the honor of Chef de Mission for the Olympics. Baishya is also one of the Indian Olympic Association Vice Presidents.

Q8. What is India's rank in the list of most powerful passports, according to the Henley Passport Index?
81st
79th
77th
71st
83rd
Solution:
According to the Henley Passport Index, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th in 2019. Japan retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport.

Q9. India’s longest 300-meter single lane steel cable suspension bridge was inaugurated in which of the following state?
Assam
Tripura
Manipur
Meghalaya
Arunachal Pradesh
Solution:
India’s longest 300-meter single lane steel cable suspension bridge was inaugurated by Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu.

Q10. India’s longest single lane steel cable suspension bridge is built across the _________ river.
Siang
Brahmaputra
Gumti
Bhogdoi
Lohit
Solution:
The bridge across the Siang river at Yingkiong in Upper Siang district has been named Byorung Bridge. It is built at a cost of ?48.43-crore provided by the DONER (Department for Development of North Eastern Region) Ministry.

Q11. 29th biennial Indian Paint Conference held at ________.
Bhopal
Ayodhya
Lucknow
Agra
Nagpur
Solution:
The Indian Paint Association (IPA), the apex body of the country’s paint industry announced that the 29th biennial Indian Paint Conference started in Agra, Uttar Pradesh.

Q12. The theme of the 29th biennial Indian Paint Conference is ________________.
Naye Paints - Naye Aayaam
Paint Ho To Aisa
Paints Pe Charcha – Naye Aayaam
Paints Ki Charcha -Nayi Ummeed
Har Ghar Kuch Kahata He
Solution:
The Indian Paint Association (IPA), the apex body of the country’s paint industry announced that the 29th biennial Indian Paint Conference started in Agra, Uttar Pradesh. The theme of the Conference is ‘Paints Pe Charcha – Naye Aayaam’.

Q13. The Environment Ministry launched the National Clean Air Programme (NCAP) aimed at reducing toxic particulate matter. What is the amount sanctioned for this purpose?
INR 300 crore
INR 900 crore
INR 500 crore
INR 800 crore
INR 1000 crore
Solution:
The Environment Ministry launched the National Clean Air Programme (NCAP) aimed at reducing toxic particulate matter in 102 Indian cities by 2024. An amount of INR300 crore has been sanctioned for this purpose.

Q14. The Environment Ministry launched the NCAP aimed at reducing toxic particulate matter in 102 Indian cities by 2024. What is the base year for this programme?
2018
2019
2013
2016
2017
Solution:
The Environment Ministry launched the National Clean Air Programme (NCAP) aimed at reducing toxic particulate matter in 102 Indian cities by 2024. The NCAP will be a mid-term, five-year plan with 2019 as the first year, while 2017 will be the base year for comparison of concentration. An amount of INR300 crore has been sanctioned for this purpose.

Q15. Which country topped the list of most powerful passports, according to the Henley Passport Index?
India
Japan
Singapore
USA
Norway
Solution:
According to the Henley Passport Index, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th in 2019. Japan retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport.

               





You may also like to Read:
         


Print Friendly and PDF

No comments