SBI Clerk Pre Quiz - Inequality | 31st May 2019

Dear Aspirants,
SBI Clerk Pre Quiz - Inequality | 31st May 2019

Reasoning Questions for SBI Clerk 2019 

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. Today is the Day 19 of the SBI Clerk Prelims Study Plan. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1–5): Study the following information carefully and answer the questions given below. Give answer- 

Q1. Statements: H = W, R > F, W ≤ R, F>S, 

Conclusions: I. R > H II. R > S
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or conclusion II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. R > H (false) II. R > S(true)

Q2. Statements: T > K, D ≥ K, M > T 
Conclusions: I. D < M II. M ≥ D
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or conclusion II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. D < M (false) II. M ≥ D (false)

Q3. Statements: R ≤N, F > B, N ≥F 
Conclusions: I. N > B II. B ≤ R
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or conclusion II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. N > B(true) II. B ≤ R(false)

Q4. Statements: H > W, M ≥K, W > M 
Conclusions: I. W > K II. H ≤ M
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or conclusion II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. W > K (true) II. H ≤ M(false)

Q5. Statements: R ≥T, M > D≥Q, T = M, 
Conclusions: I. Q < R II. R ≥ M
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or conclusion II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. Q < R (true) II. R ≥ M (true)

Directions (6-10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Given answer 

If A@B means A is not greater than B
A#B means A is not greater than or equal to B
A%B means A is not smaller than B
A$B means A is not smaller than or equal to B
A&B means A is not greater than or smaller than B

Q6. Statement: C % D $ E & M # J & L 

Conclusion: I. L $ E II. C % J
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. L $ E (true) II. C % J(false)

Q7. Statement: P & N @ Q $ R $ T & S 
Conclusion: I. N % S II. P @ Q
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. N % S(false) II. P @ Q(true)

Q8. Statement: J % P & I % M # T % V 
Conclusion: I. M @ J II. V $ P
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. M @ J(true) II. V $ P(false)

Q9. Statement: M @ X @ E $ F & D # O 
Conclusion: I. D $ M II. F @ M
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. D $ M (false) II. F @ M(false) As D=F

Q10. Statement: E @ F & D # O % K $ G 
Conclusion: I. O # E II. G % F
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. O # E(false) II. G % F(false)

Directions (11-15): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. Give answer- 

Q11. Statements: J<O=B>M, A>Q<J, I

Conclusions: I. A>M II. O>I
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true.
Solution:
I. A>M (False) II. O>I (True)

Q12. Statements: S<Z, RCZ, Q>S, C>K. 
 Conclusions: I. R>Q II. K<R
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true.
Solution:
I. R>Q (False) II. K<R(True)

Q13. Statements: Q>M, J=R, J<Q>SA
Conclusions: I. R>M II. RM
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true.
Solution:
I. R>M (False) II. R≤M (False)

Q14. Statements: D≥M>N, Z>D≥R, A>C<R
Conclusions: I. N<Z     II. C<D
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true.
Solution:
I. N<Z(True)     II. C<D(True)

Q15. Statements: A≥R, J<A, B>T≥R 
 Conclusions: I. B<R     II. J>R
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If both conclusions I and II are true.
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true.
Solution:
I. B<R (False)    II. J>R (False)

               






You may also like to Read:



           

Print Friendly and PDF

No comments