SBI Clerk Pre Quiz - Number Series | 17th May 2019

Dear Aspirants,

SBI Clerk Pre Quiz - Inequality | 17th May 2019

Reasoning Questions for SBI Clerk 2019 

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. Today is the Day 11 of the SBI Clerk Prelims Study Plan. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.


Directions (1-5): Study the set of numbers given below and answer the questions which follow: 

924     643       867      758      568

Q1. If in each number, the first and the last digits are interchanged, then which of the following will be the third highest number?
924
643
867
758
568
Solution:
429     346     768      857      865

Q2. If in each number, all the three digits are arranged in the descending order, then which of the following will be the third lowest number?
643
568
924
867
758
Solution:
942    643    876    875    865

Q3. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the lowest number is subtracted from the first digit of the largest number after subtracting one from each digit of each of the numbers?
1
2
3
4
0
Solution:
lowest number- 568
Largest number- 924

Q4. If in each number, the second and the first digits are interchanged, then which will be the highest number?
758
867
643
924
568
Solution:
294    463   687    578    658

Q5. If one is subtracted from the first digit of each of the numbers and then the first and the third digits are interchanged, then which of the following will be the lowest?
643
924
758
867
568
Solution:
428    345     767     856     864

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below: 

4 2 3 5 1 4 9 4 1 5 2 8 3 9 1 4 1 2 5 7 3 5 9 6 4 2 5 1 8 5 2 3 4

Q6. How many 3s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a digit which has a numerical value of more than five?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
83, 73

Q7. How many such 1s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an odd digit and immediately followed by an even digit?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
514, 914, 518

Q8. What is the sum of the digit which is 12th from the left end and 16th from the right end?
10
15
7
6
5
Solution:
12th from the left end = 8
16th from the right end = 2
Sum = 10

Q9. Which of the following is 7th to the right of the 20th from the left end of the above arrangement?
8
5
2
4
1
Solution:
7th to the right of the 20th from the left end = 27th from the left end= 5

Q10. If all the odd digits are deleted (dropped) from the above arrangements, then which of the following will be ninth from the right end of the arrangement?
1
8
6
4
2

Directions (11-15): These questions are based on the following six numbers. 

312     876     156     275     734    954

Q11. If we add 2 to the second digit of each number and subtract 1 from the first digit of each number, then which of the given will become the lowest number?
312
876
156
275
None of these
Solution:
232, 796, 076, 195, 654, 874

Q12. If all the digits in each of the numbers are written in ascending order within the number, then which of the given number will become the second highest?
312
954
156
275
None of these
Solution:
123, 678, 156, 257, 347, 459

Q13. If the first two digits of each number are interchanged, then which of the following numbers will become the highest number?
721
876
937
387
275
Solution:
132, 786, 516, 725, 374, 594

Q14. In each number, if we subtracted 1 in first digit and added 1 in last digit, then which among these number will be 2nd lowest number?
734
876
954
275
None of these
Solution:
213, 777, 057, 176, 635, 855

Q15.If we replace all the odd digits in each number with zero, then which of the following number will become the lowest?
312
876
156
275
734
Solution:
002, 806, 006, 200, 004, 004

               






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments