SBI Clerk Pre Quiz - Practice Set | 25th May 2019

Dear Aspirants,
SBI Clerk Pre Quiz - Practice Set | 25th May 2019

Reasoning Questions for SBI Clerk 2019 

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. Today is the Day 19 of the SBI Clerk Prelims Study Plan. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.


Directions (1-5): Study the given information carefully and answer the question that follows: 

A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends, each of them wears a different colour of shirt viz Red, Blue, Black, Purple, Pink, White, Brown and Yellow, but not necessarily in same order. All of them are seated around a circular table facing the centre. A, who wears black shirt, sits third to the left of E. The one who wears brown shirt, sits second to the right of D. D, who wear pink shirt, sits second to the right of B, who is not immediate neighbor of E. C, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. G wears yellow and sits second to the left of H, who wears Red shirt. 

Q1. Who among the following pairs represent immediate neighbours of the person wearing pink shirt?
H and D
A and F
F and H
A and H
None of these
Solution:
Step-1:- A, who wears black shirt, sits third to the left of E. The one who wears brown shirt, sits second to the right of D. D, who wear pink shirt, sits second to the right of B, who is not immediate neighbor of E. There must be two possibilities:-
Step-2:- C, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. G wears yellow and sits second to the left of H, who wears Red shirt. From this statement Case-2 has been eliminated.

Q2. What is the position of B with respect to the person wearing white shirt?
Fourth to the right
Third to the left
Second to the right
Fourth to the left
Second to the left
Solution:
Step-1:- A, who wears black shirt, sits third to the left of E. The one who wears brown shirt, sits second to the right of D. D, who wear pink shirt, sits second to the right of B, who is not immediate neighbor of E. There must be two possibilities:-
Step-2:- C, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. G wears yellow and sits second to the left of H, who wears Red shirt. From this statement Case-2 has been eliminated.

Q3. How many persons are sitting between A and the one who wears purple shirt, if counted clockwise with respect to A?
One
Two
Three
Four
Six
Solution:
Step-1:- A, who wears black shirt, sits third to the left of E. The one who wears brown shirt, sits second to the right of D. D, who wear pink shirt, sits second to the right of B, who is not immediate neighbor of E. There must be two possibilities:-
Step-2:- C, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. G wears yellow and sits second to the left of H, who wears Red shirt. From this statement Case-2 has been eliminated.

Q4. Which of the following shirt does F wears?
Blue
Brown
White
Red
None of these
Solution:
Step-1:- A, who wears black shirt, sits third to the left of E. The one who wears brown shirt, sits second to the right of D. D, who wear pink shirt, sits second to the right of B, who is not immediate neighbor of E. There must be two possibilities:-
Step-2:- C, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. G wears yellow and sits second to the left of H, who wears Red shirt. From this statement Case-2 has been eliminated.

Q5. Who sits between the person wears yellow and Red shirts?
B
E
D
H
C
Solution:
Step-1:- A, who wears black shirt, sits third to the left of E. The one who wears brown shirt, sits second to the right of D. D, who wear pink shirt, sits second to the right of B, who is not immediate neighbor of E. There must be two possibilities:-
Step-2:- C, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. G wears yellow and sits second to the left of H, who wears Red shirt. From this statement Case-2 has been eliminated.

Directions (6-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q6. Statements : P=N, P≤F, F≥L, K=L 
Conclusion: I. F=K II. K<F
if only conclusion I follow.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
I. F=K (FALSE) II. K<F(FALSE)

Q7. Statements : Z>T,M>T, M<J
Conclusion: I. T<J  II. J<Z
if only conclusion I follow.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
I. T<J (TRUE)  II. J<Z(FALSE)

Q8. Statements : Z=Q,C≥G,G≥Q,Q≥R,J≥C 
Conclusion: I. G≥Z II. C≥R
if only conclusion I follow.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
I. G≥Z (TRUE) II. C≥R (TRUE)

Q9. Statements : A>B>C,D>E>F,C<D
Conclusion: I. E>C II. F>B
if only conclusion I follow.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
I. E>C (FALSE) II. F>B (FALSE)

Q10. Statements : K<L, K>M,M≥N,O<N
Conclusion: I. O<M II. K>O
if only conclusion I follow.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusion I and II follow.
Solution:
I. O<M (TRUE) II. K>O(TRUE)

Directions (11 - 13): Study the following information and answer the given question. 

• T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M. 
• T is the mother of J. Y is the father of U. 
• Y has only one son and only one daughter. 
• U is the daughter of T. Q is the son of D. 

Q11. How is P related to T?
Brother
cannot be determined
Brother-in-law
Cousin brother
Uncle
Solution:

Q12. How is J related to D?
Son
Niece
Son-in-law
Nephew
Daughter
Solution:

Q13. How is Q related to M?
Son-in-law
Grandson
Nephew
Son
Cannot be determined
Solution:

Directions (14 – 15): Read the given information carefully and answer the given question. 

P is 9 m to the south of K. K is 5 m to the east of H. H is 4 m to the north of B. L is 3 m west of B. D is 7 m south of L. G is 8 m east of D. 

Q14. If Point Z is 5 m to the west of point P, then what is the distance between B and Z?
8 m
9 m
5 m
2 m
6 m
Solution:

Q15. How far and in which direction is point K from Point G?
11 m to the south
7 m to the north
11 m to the north
7 m to the south
11 m to the west
Solution:

               






You may also like to Read:




           

Print Friendly and PDF

No comments