SBI Clerk Quantitative Aptitude Quiz: 31st May

Dear Aspirants,


SBI-Clerk-Quantitative-Aptitude-Quiz: 31st May

Quantitative Aptitude Quiz For SBI PO/Clerk Prelims

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.


Directions (1-5): Find the missing term in following number series: 



Q1. 3, 12, 48, 192, 768, ?

3132
3072
3060
3020
3200
Solution:
Series is ×4, ×4, ×4, ×4, ×4…….
∴ ? = 768 × 4 = 3072

Q2. 1, 6, 13, 24, 41, ?
77
62
66
64
81
Solution:

Q3. 2, 5, 16, 65, 326, ?
1957
1987
1972
1886
1786
Solution:
Series is ×2+1, ×3+1, ×4+1, ×5+1, ×6+1….
∴ ? = 326 × 6 + 1 = 1957

Q4. 49, 81, 121, 169, 225, 289, ?
361
441
324
625
525
Solution:
Series is 7², 9², 11², 13², 15², 17², 19²
∴ ? = 19² = 361

Q5. 1, 1, 1.5, 3, 7.5 , ? 
26.5
24.5
20.5
22.5
21.5
Solution:
Series is ×1, ×1.5, ×2, ×2.5, ×3….
∴ ? = 7.5 ×3 = 22.5

Directions (6-10): Find the wrong term in the following number series. 



Q6. 3.7, 8.7, 23.7, 48.7, 84.7, 128.7

23.7
48.7
84.7
128.7
8.7
Solution:
Series is +5, +15, +25, +35, +45
∴ wrong term = 84.7

Q7. 1, 14, 31, 64, 133, 264
14
31
264
133
64
Solution:

Q8. 2, 1, 1, 2, 8, 32, 1024
32
2
8
1
1024
Solution:
Series is ×0.5, ×1, ×2, ×4, ×8, ×16
∴ Required term = 8 × 8 = 64 ≠ 32

Q9. 168, 288, 360, 528, 841, 960
168
841
288
360
528
Solution:
Series is 13² - 1, 17² - 1, 19² - 1, 23²- 1, 31² - 1
∴ wrong term = 841

Q10. 7.2, 72, 9, 54, 13.5, 28
72
9
28
13.5
54
Solution:
Series is ×10, ÷ 8, ×6, ÷ 4, ×2
∴ Wrong term = 28

Directions (11-15): What should come in place of question mark (?) in following number series problems? 



Q11. 6, 32, 152, 450, ?

444
448
446
440
464
Solution:
Pattern is
6×7-10=32
32×5-8=152
152×3-6=450
450×1-4=446
?=450×1-4=446

Q12. 25, 30, 66, 211.2, 887.04, ?
1064.448
1063
1060.548
1162.858
4612.608
Solution:
Pattern is ×1.2,×2.2,×3.2,………
? = 887.04×5.2=4612.608

Q13. 132, 156, 182, 210, ?
260
240
280
300
230
Solution:
Pattern is (11²+11),(12)²+12,(13)²+13, ……
So, ? = 15² + 15 = 240

Q14. 227, 200, 173, 146, ?
109
119
109
128
110
Solution:
Pattern is -27,-27,-27,………..
∴ ? = 146 – 27 = 119

Q15. 19, 68, ?, 129, 145, 154
100
101
210
98
104
Solution:

               




You May also like to Read:
     

Print Friendly and PDF

No comments