LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 12th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. Which of the following organisation has released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage– VI (BS–VI) norms that are the latest emission norms as notified by the Government of India for the two-wheeler segment?
Central Warehousing Corporation (CWC)
Automotive industry in India
Ministry of Road Transport and Highways
Automotive Research Association of India
International Centre for Automotive Technology
Solution:
International Centre for Automotive Technology (ICAT) released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage – VI (BS – VI) norms that are the latest emission norms as notified by the Government of India for the two-wheeler segment. The certificate was released and handed over by Director ICAT, Dinesh Tyagi to top officials of the OEM (Original Equipment Manufacturers).

Q2. Former Chief Minister between 1996 and 2000 and a senior Dravida Munnetra Kazhagam leader RV Janakiraman was passed away recently. He was former CM of-
Lakshadweep
Kerala
Goa
Puducherry
Tamil Nadu
Solution:
Former Puducherry Chief Minister between 1996 and 2000, a senior Dravida Munnetra Kazhagam leader R V Janakiraman, who headed the coalition government of DMK and the Tamil Maanila Congress died after a brief age-related illness.

Q3. The V.O. Chidambaranar Port Trust, Tuticorin and _________________________ have signed an MoU for facilitating Direct Port Entry (DPE) of e-sealed factory stuffed export container to the port under ‘Ease of Doing Business’.
National Fertilizers Limited
Food Safety and Standards Authority of India
Central Warehousing Corporation
Food Corporation of India
State Bank of India
Solution:
The V.O. Chidambaranar Port Trust, Tuticorin and Central Warehousing Corporation (CWC) have signed an MoU for facilitating Direct Port Entry (DPE) of e-sealed factory stuffed export container to the port under ‘Ease of Doing Business’.

Q4. Which company has acquired ethnic apparel and lifestyle retailer ‘Jaypore E-Commerce Pvt. Ltd‘ which sells ethnic fashion merchandise under its own brand ‘Jaypore’ for Rs 110 crore?
Lifestyle
Aditya Birla Fashion and Retail Ltd
Myntra
Future Group
Shoppers Stop
Solution:
Aditya Birla Fashion and Retail Ltd (ABFRL), which retails brands such as Louis Philippe, Peter England and Van Heusen, has acquired ethnic apparel and lifestyle retailer ‘Jaypore E-Commerce Pvt. Ltd‘ which sells ethnic fashion merchandise under its own brand ‘Jaypore’ for Rs 110 crore.

Q5. Who has topped in the recently released Association of Tennis Professionals (ATP) Rankings?
Novak Djokovic
Rafael Nadal
Roger Federer
Dominic Thiem
Alexander Zverev
Solution:
Serbia’s Novak Djokovic has topped in the recently released ATP Rankings. Rafael Nadal who has recently won the 12th Roland Garros title is at 2nd position. Austrian Dominic Thiem, whom Nadal beat in final, keeps his fourth place behind Switzerland’s Roger Federer. Russian Karen Khachanov jumped two spots into a personal best of ninth rank.

Q6. Which of the following state has decided that the all farmers, including peasants, will be given Rs 12,500 a year as input subsidy before the sowing season in the recently cabinet meeting?
Arunachal Pradesh
Sikkim
Telangana
Andhra Pradesh
Odisha
Solution:
Decisions taken in the first cabinet meeting of Andhra Pradesh:
Education sector: All women who send their children to school will receive Rs 15,000 from the state government from 26 January next year.
Agriculture Sector:
Formation of a commission for the development and welfare of farmers, with the chief minister as its chairman. All farmers, including peasants, will be given Rs 12,500 a year as input subsidy before the sowing season
Interest-free crop loans will be provided to farmers, termed as ‘YSR interest-free loans’, the government itself will pay the interest directly to the concerned banks.

Q7. IRSDC entered a Tripartite Agreement with French Railways (SNCF) & AFD, a French Agency which will finance up to 7,00,000 EURO, through French National Railways (SNCF)-Hubs and Connexions as a Technical Partner to IRSDC to support the Railway Station Development Program in India. What is full form of IRSDC?
Indian Railway Station Development Corporation
Indian Railway Station Development Council
Indian Railway Scheme Development Chamber
Indian Railway Station Department Corporation
Indian Railway Security Development Corporation
Solution:
Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC) entered a Tripartite Agreement with French Railways (SNCF) & AFD, a French Agency which will finance up to 7,00,000 EURO, through French National Railways (SNCF)-Hubs and Connexions as a Technical Partner to IRSDC to support the Railway Station Development Program in India, so there will be no financial liability on IRSDC or Indian Railways.

Q8. Canada Prime Minister Justin Trudeau has announced that single-use plastics will be banned in the country from-?
2023
2025
2022
2020
2021
Solution:
Canada Prime Minister Justin Trudeau announced that single-use plastics will be banned in the country from 2021. He declared it a global challenge to phase out the plastic bags, straws and cutlery clogging the world’s oceans.

Q9. India has received an invitation to attend the outreach Session at the G-7 Summit 2019 to be held in-?
Canada
Italy
France
Germany
Japan
Solution:
India has received an invitation from France to attend the outreach Session at the G-7 Summit to be held in France in August 2019. Prime Minister Narendra Modi has accepted an invitation from French President to attend the outreach session of the G7 Summit in Biarritz as a special invitee.

Q10. US retail giant ______________ has moved past hi-tech titans Apple and Google to become the world's most valuable brand, a key survey showed recently.
Youtube
Amazon
Facebook
Gmail
Yahoo
Solution:
US retail giant Amazon has moved past hi-tech titans Apple and Google to become the world's most valuable brand, a key survey showed. The brand value of Amazon surged by 52 percent to $315 billion, global market research agency Kantar said in its 2019 100 Top BrandZ report.

Q11. Who has been named as acting Central Vigilance Commissioner as current (CVC) recently?
Anita Bhatia
Sanjiv Puri
Azim Premji
Sharad Kumar
Naranbhai Patel
Solution:
Sharad Kumar has been named as acting Central Vigilance Commissioner as current (CVC) K V Chowdary completed his tenure at the anti-graft body.

Q12. Who is a seven-term member of Parliament will be the pro-tem speaker of the Lok Sabha?
Virendra Kumar
Satya Pal Singh
Anant Kumar Hegde
Shiv Pratap Shukla
Gajendra Singh Shekhawat
Solution:
Virendra Kumar, a seven-term member of Parliament will be the pro-tem speaker of the Lok Sabha. As pro-tem speaker, he will preside over the first sitting of the Lok Sabha and administer the oath of office to the newly elected MPs.

Q13. NDMA is conducting a basic training programme at the Deendayal Port Trust in-
Kerala
Odisha
Goa
Maharashtra
Gujarat
Solution:
NDMA is conducting a basic training programme at the Deendayal Port Trust in Kandla, Gujarat, aimed at increasing the awareness and enhancing the preparedness of Seaport Emergency Handlers (SEHs) to respond to CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) threats which emanate at seaports due to arrival, storage and transportation of a large amount of chemical, petrochemical and other CBRN agents.

Q14. National Disaster Management Authority or NDMA is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response. NDMA was founded in-
2014
2005
2007
2009
2010
Solution:
National Disaster Management Authority, abbreviated as NDMA, is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response. NDMA was founded in May 2005.

Q15. Who will continue as secretary to Vice President M Venkaiah Naidu, an order issued by the Personnel Ministry recently?
Arvind Panagariya
VS Krishnan
I V Subba Rao
Arvind Subramanian
DK Rama Reddy
Solution:
I V Subba Rao will continue as secretary to Vice President M Venkaiah Naidu, an order issued by the Personnel Ministry. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the continuation of Rao, a retired IAS officer, as secretary to the vice president on contract basis in the rank and pay of secretary of Government of India.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments