LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 23rd June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.

For Queries related to Adda247 Ultimate for IBPS RRB 2019 Prelims, Click Here or mail us at ultimate@adda247.com



Q1. The International Day of Yoga is being observed on __________________ June every year.
23rd
21st
19th
22nd
20th
Solution:
The International Day of Yoga is being observed on 21st June every year. The International Day of Yoga aims to raise awareness worldwide of the many benefits of practicing yoga. This is the 5th Edition of International Day of Yoga. Theme: Yoga for Climate Action.

Q2. Which company will head the panel set up by SEBI to review margins on derivatives and submit its recommendations to the Secondary Market Advisory Committee?
Metropolitan Clearing Corporation of India Limited
FICCI
Bombay Stock Exchange
Maximus Securities Limited
NSE Clearing Limited
Solution:
NSE Clearing Ltd. will head the panel set up by SEBI to review margins on derivatives. The panel will submit its recommendations to the Secondary Market Advisory Committee. These margins on the derivatives segment are pushing up the cost of trading while not managing risk in the most efficient manner.

Q3. World Music Day is observed every year on-?
23rd June
19th June
21st June
22nd June
20th June
Solution:
World Music Day is observed every year on June 21. Each year there are events in over 120 countries and 700 cities around the world, not including France where there were too many events to count. The event is also known as Fête de la Musique (or World Music Day) and originated in France in 1982.

Q4. What is the theme of International Day of Yoga 2019?
Yoga for Climate Action
Yoga with Gurus
Yoga for Harmony and Peace
Yoga is a Physical, Mental and Spiritual
Yoga Practice Originated in India
Solution:
The International Day of Yoga is being observed on 21st June every year. The International Day of Yoga aims to raise awareness worldwide of the many benefits of practicing yoga. This is the 5th Edition of International Day of Yoga. Theme: Yoga for Climate Action.

Q5. World Archery appointed _______________________ as an independent person to sort out the ongoing mess in the Archery Association of India (AAI).
Rajyavardhan Singh Rathore
Jitu Rai
Gagan Narang
Abhinav Bindra
Vijender Singh
Solution:
World Archery appointed Abhinav Bindra as an independent person to sort out the ongoing mess in the Archery Association of India (AAI).

Q6. The India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) (ECI) organized five-day training programme on Use of Technology in Elections for Election Officials of Union Election Commission of Myanmar. In which year the IIIDEM has established?
2009
2017
2012
2015
2011
Solution:
The India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) (ECI) organized five-day training programme on Use of Technology in Elections for Election Officials of Union Election Commission of Myanmar. The Capacity Building Programs on Electoral technology is the 7th program in the series of the 09 programs scheduled across 2018-2019. Through efficient and scientific management of elections and electoral rolls, the Election Commission of India (ECI) has played a key role in strengthening the Indian democracy. Inspired by its vision on the philosophy of democracy as well as on the multifarious aspects of democratic ethos and operations, including most importantly, efficient and flawless delivery of free and fair elections, the ECI established the India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) in June 2011.

Q7. Who has won the women’s javelin bronze in the 58th Ostrava Golden Spike athletics meet, an IAAF World Challenge event?
Kashinath Naik
Neeraj Chopra
Deepa Malik
Annu Rani
Seema Singh
Solution:
Annu Rani won the women’s javelin bronze in the 58th Ostrava Golden Spike athletics meet, an IAAF World Challenge event. While Croatia’s Sara Kolak took the gold and Slovenia’s Martina Ratej bagged the silver.

Q8. Name the IT firm, which has signed a multi-year contract with Airbus for cabin and cargo design engineering recently?
Wipro
Infosys
Tech Mahindra
Cognizant
TCS
Solution:
IT firm Tech Mahindra has signed a multi-year contract with Airbus for cabin and cargo design engineering. The contract aims to capitalise on the specialised skills and competencies in the growing cabin engineering business over the next few years.

Q9. A Standing Group of Secretaries (GoS) has been constituted on e-Commerce by Ministry of Commerce and Industry. GoS under the Chairmanship of Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) is constituted to ensure inter-ministerial/inter-departmental coordination on resolving issues, cutting across Ministries and Departments of Government of India in e-Commerce. Who is present Secretary of DPIIT?
Anuj Gupta
Ramesh Abhishek
Amitabh Prasad
Ravi Singh
Bhoovan Soran
Solution:
A Standing Group of Secretaries (GoS) has been constituted on e-Commerce by Ministry of Commerce and Industry. GoS under the Chairmanship of Secretary, Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) is constituted to ensure inter-ministerial/inter-departmental coordination on resolving issues, cutting across Ministries and Departments of Government of India in e-Commerce. Secretary of DPIIT: Ramesh Abhishek.

Q10. According to Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Fund of Funds for Startups have provided financial support to 249 startups in last 3 years. The DPIIT is the monitoring agency and ______________________ is the operating agency for FFS.
SIDBI
NABARD
IRDAI
SEBI
FICCI
Solution:
According to Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Fund of Funds for Startups have provided financial support to 249 startups in last 3 years. The DPIIT is the monitoring agency and Small Industries Development Bank of India is the operating agency for FFS. FFS contributes to the corpus of SEBI registered Alternative Investment Funds (AIFs). These AIFs in turn have to invest at least twice the contribution under FFS in startups.

               





You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments