Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 07th January 2019

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 07th January 2019

Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which Organisation has begun a series of Development Dialogues to engage experts, thought leaders and government stakeholders across key avenues of long-term social and economic development recently?
FICCI
NABARD
RBI
NITI Aayog
Finance Ministry
Solution:
NITI Aayog has begun a series of Development Dialogues to engage experts, thought leaders and government stakeholders across key avenues of long-term social and economic development. The first event was a conference on “Health Systems for A New India: Building Blocks”. The conference featured senior government functionaries and eminent national and international experts in the healthcare space.
Q2. Which organisation has unveiled 200 billion US Dollars in climate action investment for 2021 to 2025, adding that this amounts to a doubling of its current five-year funding?
New Development Bank
Asian Infrastructure Investment Bank
World Bank
Asian Development Bank
International Monetary Fund
Solution:
The World Bank has unveiled 200 billion US Dollars in climate action investment for 2021 to 2025, adding that this amounts to a doubling of its current five-year funding. The move coincides with a UN climate summit in Katowice.
Q3. The Reserve Bank of India has approved the merger of SBM (Mauritius), India with SBM Bank (India). SBM Bank is the ___________ foreign bank to set up a wholly owned subsidiary (WOS), to provide universal banking service with a focus on wholesale banking, trade finance, capital market and retail banking.
first
third
second
fourth
fifth
Solution:
The Reserve Bank of India has approved the merger of SBM (Mauritius), India with SBM Bank (India). RBI has sanctioned the Scheme of amalgamation of the entire undertaking of SBM Bank (Mauritius) Limited, India with SBM Bank (India) Limited which has been granted licence by the Reserve Bank to carry on the business of banking in India through Wholly Owned Subsidiary (WOS) mode under the Banking Regulation Act. SBM Bank is the first foreign bank to set up a wholly owned subsidiary (WOS), to provide universal banking service with a focus on wholesale banking, trade finance, capital market and retail banking.
Q4. Moody’s Investors Service’s annual Banking System Outlook on India estimated the country’s real gross domestic product (GDP) for the current financial year (2018-19) and next fiscal (2019-20) to grow at _______________ and __________________ respectively.
7.9% and 7.2%
7.1% and 7.3%
7.7% and 7.1%
7.5% and 7.7%
7.2% and 7.4%
Solution:
Moody’s Investors Service’s annual Banking System Outlook on India estimated the country’s real gross domestic product (GDP) for the current financial year and next fiscal to grow at 7.2% and 7.4%, respectively.
Q5. The Defence Acquisition Council (DAC) accorded approval for the acquisition of defence equipment worth nearly Rs _______________ crore which includes BrahMos Missiles, and Armoured Recovery Vehicles (ARVs) for Battle Tank Arjun.
Rs 4000 crore
Rs 1000 crore
Rs 7000 crore
Rs 3000 crore
Rs 5000 crore
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC) accorded approval for the acquisition of defence equipment worth nearly Rs 3000 crore which includes BrahMos Missiles, and Armoured Recovery Vehicles (ARVs) for Battle Tank Arjun. The decision was taken at a meeting chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman.
Q6. Who has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of Bank of Maharashtra?
Arvind Saxena
AN Jha
Raninder Singh
AS Rajeev
Pawan Singh
Solution:
State-owned Bank of Maharashtra announced that AS Rajeev has joined the lender as its managing director and chief executive officer. Prior to this, he was executive director of Indian Bank.
Q7. Which company has announced that its board has approved the merger with GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSKCH India) through an-all equity deal, valuing the total business of the latter at Rs31,700 crore?
Dabur Healthcare company
Johnson & Johnson
Hindustan Unilever Limited
Patanjali Ayurved Limited
Tata Sampann
Solution:
FMCG major Hindustan Unilever Limited (HUL) announced that its board has approved the merger with GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSKCH India) through an-all equity deal, valuing the total business of the latter at Rs31,700 crore.
Q8. Who has been appointed as new Finance Secretary?
Hasmukh Adhia
Girish Chandra Chaturvedi
Ajay Narayan Jha
Bhaskar Khulbe
Dr. Inderjit Singh
Solution:
Ajay Narayan Jha, the Secretary of Department of Expenditure, has been appointed as new Finance Secretary to succeed Hasmukh Adhia who retired on November 30.
Q9. The Centre and Asian Development Bank (ADB) have signed an 85 million dollar loan to improve skill development eco-system in which of the following state?
Odisha
Kerala
Rajasthan
Haryana
Goa
Solution:
The Centre and Asian Development Bank (ADB) have signed an 85 million dollar loan to improve skill development eco-system in Odisha.
Q10. The European Central Bank has launched a new system aimed at letting banks settle payments instantly across Europe. What is the name of that system?
SWIFT
TIPS
NEFT
MPIJ
RTGS
Solution:
The European Central Bank launched a new system aimed at letting banks settle payments instantly across Europe, helping them to compete with PayPal and other global tech giants. The ECB’s TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) system will let people and companies in Europe transfer euros to each other within seconds.
Q11. The web platform PAiSA has been designed and developed by which of the following banks?
Allahabad Bank
UCO Bank
ICICI
HDFC
SBI
Solution:
The PAiSA - Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access web platform has been designed and developed by Allahabad Bank which is the Nodal bank.
Q12. ________ has appointed former IRDAI chief T.S. Vijayan as an additional director (Independent) for five years.
Yes Bank
UCO Bank
Bank of India
PNB
SBI
Solution:
Private sector lender Yes Bank Ltd appointed former IRDAI chief T.S. Vijayan as an additional director (Independent) for five years with immediate effect.
Q13. The Economic Development Board (EDB), the investment promotion arm of the Kingdom of Bahrain signed an MoU with the ______ Government to provide a framework for Co-operation between the two authorities to promote FinTech in their respective markets.
Karnataka
Maharashtra
Goa
Madhya Pradesh
Kerala
Solution:
The Economic Development Board (EDB), the investment promotion arm of the Kingdom of Bahrain signed an MoU with the Maharashtra Government to provide a framework for Co-operation between the two authorities to promote FinTech in their respective markets.
Q14. India and ____________ have signed an agreement on Currency Swap in a Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation.
China
Iran
Qatar
Bahrain
UAE
Solution:
India and UAE have signed an agreement on Currency Swap. The two countries also signed a Memorandum of Understanding for Development Cooperation in Africa. The documents were signed after the 12th session of India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation.
Q15. State Bank of India has roped in Asian Games gold medalist _______ as brand ambassador for its digital app YONO.
Swapna Barman
Vinesh Phogat
Sakshi Malik
Laksya Sen
Heena Sidhu
Solution:
State Bank of India has roped in Asian Games gold medalist Swapna Barman as brand ambassador for its digital app YONO.
               



You may also like to read:

                  


Print Friendly and PDF