Bharat Ratna Award: Important MCQs on Bharat Ratna Award 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-questions-based-on-bharat-ratna-award

Bharat Ratna Award Questions for Competitive Exams

Bharat Ratna is the Highest Civilian Award of India. The award is conferred to the People who make great contribution in the field of art, literature, and science, and social service. In all competitive exams, most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover Bharat Ratna Awards 2019 as some related questions on this topic may appear in the exam. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently. Checkout the Quiz questions with answers related to Highest Civilian Award of India. Attempt multiple choice questions quiz about Bharat Ratna Award and test your General Knowledge. These Bharat Ratna Award objective type questions and answers will be helpful in all types of competitive and entrance exams.

Q1. How many personalities have been awarded the Bharat Ratna in 2019?
two
five
three
four
one
Solution:
The Bharat Ratna is the highest civilian award of the Republic of India. Instituted in 1954, the award is conferred “in recognition of exceptional service/performance of the highest order”, without distinction of race, occupation, position, or sex. The Bharat Ratna Awardees in 2019 are:
1. Pranab Mukherjee
2. Bhupen Hazarika (Posthumously)
3. Nanaji Deshmukh (Posthumously)
Q2. The Bharat Ratna is the highest civilian award of the Republic of India. In which year Bharat Ratna has instituted?
1965
1949
1950
1964
1954
Solution:
The Bharat Ratna is the highest civilian award of the Republic of India. Instituted in 1954, the award is conferred “in recognition of exceptional service/performance of the highest order”, without distinction of race, occupation, position, or sex.
Q3. Bhupen Hazarika was born in 1926 in the small town of-
Assam
Odisha
West Bengal
Tripura
Bihar
Solution:
Bhupen Hazarika was born in 1926 in the small town of Sadiya in Assam's Tinsukia district. He was born into a family of teachers. Hazarika completed his early education from Guwahati in 1942.
Q4. Pranab Mukherjee is an Indian politician who served as the ______________ President of India from 2012 until 2017.
12th
14th
11th
13th
15th
Solution:
Pranab Kumar Mukherjee is an Indian politician who served as the 13th President of India from 2012 until 2017.
Q5. Chandikadas Amritrao Deshmukh also known as Nanaji Deshmukh was a _________________________ from India.
political leader
social activist
indian barrister
RSS thinker
music composer
Solution:
Chandikadas Amritrao Deshmukh also known as Nanaji Deshmukh was a social activist from India. He worked in the fields of education, health, and rural self-reliance. He was honoured with the Padma Vibhushan in 1999.
Q6. Who was popularly known as the 'Bard of Brahmaputra' for his evergreen songs like 'Dil hoom hoom kare' and 'O Ganga behtio ho kyun'?
Pranab Mukherjee
Bhupen Hazarika
Nanaji Deshmukh
Atal Bihari Vajpayee
Sarbananda Sonowal
Solution:
Popularly known as the 'Bard of Brahmaputra' for his evergreen songs like 'Dil hoom hoom kare' and 'O Ganga behtio ho kyun', Bhupen Hazarika had the power to weave his magic and enthrall audience far beyond the floodplains of Assam.
Q7. Pranab Mukherjee was born in which state?
Assam
Odisha
West Bengal
Tripura
Bihar
Solution:
Pranab Mukherjee was born in Birbhum district, West Bengal.
Q8. Nanaji Deshmukh was born on 11th October 1916 in which state?
Maharashtra
Uttar Pradesh
Gujarat
Rajasthan
Haryana
Solution:
Nanaji Deshmukh was born on 11th October 1916 into a Marathi-speaking Deshastha Brahmin family at Kadoli, which is a small town in the Hingoli district of Maharashtra.
Q9. How many personalities have got the Bharat Ratna till now (2019)?
43
45
47
48
46
Solution:
Total 48 personalities have got the Bharat Ratna till now (2019).
Q10. In which year Nelson Mandela (former president of South Africa) received Bharat Ratna?
1975
1995
2000
1985
1990
Solution:
The award (Bharat Ratna) has been awarded to a naturalized Indian citizen, Agnes Gonxha Bojaxhiu, better known as Mother Teresa (1980) and to two non-Indians - Khan Abdul Ghaffar Khan and Nelson Mandela (1990).
               




You may also like to Read:



Print Friendly and PDF