Reasoning For NIACL AO Prelims: 29th January 2019

Dear Aspirants,

https://store.adda247.com/?utm_source=Bankersadda&utm_medium=Blog&utm_campaign=SBI%20PO%20Prime#!/product-testseries/1884/SBI-PO-Prime-2019-with-Video-Solution-Online-Test-Series



Reasoning Questions for NIACL AO Exam 2018-19:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like NIACL AO Prelims is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Watch Video Solution Here




Q1. Which alphabet is 3rd in the meaningful four letter word formed from the first, second, seventh and eighth letter of the word PRODUCTION? If more than one word is formed then mark answer as X and no meaningful word is formed then mark answer as Z.
T
X
P
Z
I
Solution:
From the first, second, seventh and eighth letter- P,R,T,I. The meaningful word is – TRIP.
Directions (2-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Six persons J, P, Q, R, V, Z are sitting in a row. Some of them are facing north while some of them are facing south. J sits second from one of the extreme end of the row. P sits third to the right of J. R is not an immediate neighbor of P and Z. Both the immediate neighbors of V faces opposite direction. Both the Immediate neighbors of Z faces same direction. V sits second to the left of P. Q sits to the right of R. R faces north. Q faces same direction as Z. Z doesn’t sit at any extreme end.

Q2. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

R, V
V, P
J, P
V, Q
J, R
Solution:
Q3. What is the position of Q with respect to Z?
Second to the left
Third to the right
Third to the left
Fifth to the right
Second to the right
Solution:
Q4. Who amongst the following sits exactly between Z and J?
R
P
Q
Both V and Q
V
Solution:
Q5. How many persons in the given arrangement are facing North?
More than four
Four
One
Three
Two
Solution:
Directions (6-8): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and Give answer: 

Q6. How is ‘beauty’ coded in the code language? 

I. ‘beauty of its smart’ is coded as ‘zot pit kot fet’ and ‘in smart king queen’ is coded as ‘gat tot rut kot’. 
II. ‘its good for health’ is coded as ‘bat let fet mit’ and ‘make a good food’ is coded as ‘yut sit mit det’. 
III. ‘make prince king queen’ is coded as ‘tot mit rut hyt’ and ’ prince of knowledge smart’ is coded as ‘qut kot zot hyt’.
If the data in Statement I and II are sufficient to answer the question while the data in Statement III is not required to answer the question
If the data in Statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement II is not required to answer the question
If the data in Statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question
If the data in either Statement I alone or Statement II alone or Statement III alone is sufficient to answer the question
If the data in all the Statement I, II and III together are necessary to answer the question
Solution:
From statement I, II king III,
Smart → Kot,
of → zot,
its → fet
of its smart → zot fet kot
Hence, beauty → pit
Q7. What is A’s rank from top in a class of 45 students? 
I. A is five ranks below Swati, who is 15th from the bottom. 
II.C is 30th from the top and B is 4th from the bottom. 
III.A is exactly in the middle of C and B.
Only I
Only II and III
Either only I or Only II and III
Only I and either II or III
None of these
Solution:
From I – A’s rank is 10th from the bottom.so (45-10+1)= 36th from the top.
From II and III- C’s rank from top =30th
B’s rank from top= 45-4+1= 42nd
Now, A’s rank = (30+42)/2 =36th from top
Q8. How many daughters does D have? 
I. E and F are sisters of G. 
II.G’s father H is husband of D. 
III. Out of the three children which H has, only one is a boy.
I and III
All I, II and III are required to answer the question
II and III
Question can’t be answered even with all I, II and III
I and II
Solution:
II and III are required to answer the question.
Directions (9-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer 

Q9. Statements:

A > B ≤ C = D ≤ E, C ≥ F = G > H 
Conclusions: 
I. G ≤ E
II. A > H
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I.G=F≤C=D≤E(TRUE)
II.A>B≤C≥F=G>H(FALSE)
Q10. Statements:
H ≥ T > S ≤ Q, T ≥ U = V > B
Conclusions: 
I. V > S
II. B ≤ H
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I.V=U≤T>S(FALSE)
II.B<V=U≤T≤H(FALSE)
Directions (11-14): Study the information carefully and answer the questions given below. 

A person starts walking from A towards to reach B, which is 15m east to A. He then takes a right turn and walks 20 m to reach point C. From C, he takes left turn and walks15m to point D, then again a left turn and walks 10m to point E. From E, he takes a left turn and walks 20m to reach point F. He then takes a right turn and walks 5m to reach G and finally a left turn to reach point H, which is 10 m away from G.

Q11. If J is 5m north to G, then what is the distance between A and J?

5m
10m
15m
20m
none of these
Solution:
Q12. Four of the following five belongs to a group find the one that does not belong to that group?
A, G
F, C
B, H
E, C
D, E
Solution:
Q13. How far is point A from point H?
5m
10m
15m
20m
none of these
Solution:
Q14. Which of the following is the nearest point to X, which is the mid-point of BC?
E
F
H
B
None of these
Solution:
Q15. If in the number 68942735, 1 is added to second, fourth, sixth and eighth digit and 1 is subtracted from the rest of the digits, then how many digits are repeated?
5 and 9
5 and 8
6, 5 and 8
9, 1 and 3
None of these
Solution:
               






Print Friendly and PDF