Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 23rd February

Dear Aspirants,
current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved launch of Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan (KUSUM Yojana). The total central financial support provided under the scheme would be Rs. _________.
34,422 crore
37,722 crore
39,452 crore
29,312 crore
28,622 crore
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the launch of ‘Kisan Urja Suraksha Evam Utthaan Mahabhiyan’ (KUSUM Yojana) with the objective of providing financial and water security to farmers. The Central Government will provide a total financial support of Rs 34,422 crore for the scheme.
Q2. With which of the following country, India signed MOU on Combating Transnational Crime and developing Police Cooperation?
South Korea
Nepal
South Africa
Norway
Finland
Solution:
The Union Cabinet has approved the signing of MoU between the South Korean National Police Agency, Republic of Korea (South Korea) and the Ministry of Home Affairs, India on combating transnational crime and developing police cooperation.
Q3. Which state Police has inducted India’s first humanoid robot officer?
Uttar Pradesh
Delhi
Goa
Kerala
Andhra Pradesh
Solution:
Kerala Chief Minister, Pinarayi Vijayan, inaugurated India’s first Humanoid Police Robot named KP-BOT, ranked as Sub-Inspector (SI), at the Police Headquarters in Thiruvananthapuram, Kerala.
Q4. Operation Digital Board was launched by Human Resource Development (HRD) Ministry to provide better digital education in school with the help of digital facilities for teaching by the year __________?
2025
2030
2022
2020
2024
Solution:
The Human Resource Development (HRD) Ministry launched Operation Digital Board on the lines of Operation Blackboard to provide better digital education in school.The government has aimed at equipping 9 lakh classrooms in schools and colleges across the country (7 lakh classrooms of 9th, 10th and 11th standards and 2 lakh classrooms of colleges and Universities) with digital facilities for teaching by 2022.
Q5. The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) recently hiked the interest rate on employees’ provident fund for the fiscal year 2018-19 from 8.55 to ______
8.65 %
9.55 %
9.00 %
8.80 %
8.95 %
Solution:
Employees’ Provident Fund Organisation has hiked interest rate on employees’ provident fund to 8.65% from 8.55% for the 2018-19 fiscal year. The announcement was made by Labour Minister Santosh Gangwar.
Q6. Who among the following has been appointed as the first ombudsman for the cricket body BCCI under its new Constitution approved by the court?
TS Thakur
DK Jain
Arun Kumar Mishra
Adarsh Kumar Goel
Jagdish Singh Khehar
Solution:
The Supreme Court appointed a retired judge of the court Justice D.K. Jain as the first ombudsman under the new BCCI (Board of Control for Cricket in India) Constitution approved by the court in a judgment.
Q7. Who among the following has been selected as the president of the Foundation Board for Better Boxing of AIBA (International Boxing Association)?
Vijay Pratap Singh
Sunil Mehta
Sunil Arora
Vijay Kumar
Ajay Singh
Solution:
Ajay Singh, president of the Boxing Federation of India has been selected as the president of the Foundation Board for Better Boxing of AIBA (International Boxing Association).
Q8. Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog, inaugurated a conference on _________ with the Foundation for Economic Growth and Welfare (EGROW Foundation).
Past and present of Indian Banking
The Future of Young Bankers
The Future of Indian Banking
Indian Banking and Young Bankers
None of the above option is the right answer
Solution:
Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog, inaugurated a conference on “The Future of Indian Banking” with the Foundation for Economic Growth and Welfare (EGROW Foundation).
Q9. Name the news agency which unveiled the world’s first female AI news anchor.
Xin Xin Hua
Chang Suu
WION
China News
Xinhua
Solution:
Chinese news agency Xinhua unveiled the world’s first female AI news anchor Xin Xiaomeng. She has been developed in collaboration with Sogou Inc, a search engine company.
Q10. What is the name of world’s first female AI news anchor unveiled in China?
Min Xi Xin
Xi Xin Hua
Xin Min Omang
Xin Xiaomeng
Hua Min Xin
Solution:
Chinese news agency Xinhua unveiled the world’s first female AI news anchor Xin Xiaomeng. She has been developed in collaboration with Sogou Inc, a search engine company.
Q11. A __________ of bramble cay melomys species lived on a tiny island off northern Australia becomes the world’s first mammal to have become extinct due to “human-induced climate change”.
small black rabbit
small brown rat
big red rabbit
small red rat
small red cat
Solution:
A small brown rat of bramble cay melomys species lived on a tiny island off northern Australia becomes the world’s first mammal to have become extinct due to “human-induced climate change”. It was found only on a small sand island near the coast of Papua New Guinea.
Q12. India and Sri Lanka signed an MoU to establish a business center for ICT incubators in Jaffna (a city in Sri Lanka) through the grant of ______ Sri Lankan rupees from India.
30 crore
25 crore
35 crore
50 crore
75 crore
Solution:
India and Sri Lanka signed an MoU to establish a business center for ICT incubators in Jaffna (a city in Sri Lanka) through the grant of 25 crore Sri Lankan rupees from India.
Q13. The CCEA, chaired by PM Narendra Modi approved the launch of KUSUM Yojana with the objective of providing _______________.
land and financial security to farmers
financial and power security to farmers
water and power security to farmers
land and power security to farmers
financial and water security to farmers
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the launch of ‘Kisan Urja Suraksha Evam Utthaan Mahabhiyan’ (KUSUM Yojana) with the objective of providing financial and water security to farmers. The Central Government will provide a total financial support of Rs 34,422 crore for the scheme.
Q14. India and _________ signed an MoU for releasing a joint stamp commemorating the legendary Princess Suriratna (Queen Hur Hwang-ok), a legendary Princess of Ayodhya.
South Korea
Sri Lanka
Vietnam
China
Japan
Solution:
India and South Korea signed an MoU for releasing a joint stamp commemorating the legendary Princess Suriratna (Queen Hur Hwang-ok), a legendary Princess of Ayodhya, who went to Korea in AD 48 and married King Kim-Suro
Q15. India signed an MoU on Start-up Cooperation to promote collaboration among Start-ups and to set up of a _________ in India.
UK Start-up Centre
Nepal Start-up Centre
Sri Lanka Start-up Centre
Japan Start-up Centre
Korea Start-up Centre
Solution:
India signed an MoU on Start-up Cooperation to promote collaboration among Start-ups and to set up of a Korea Start-up Centre in India.

               


हिंदी में पढ़ें 


You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material



Print Friendly and PDF