Dear Aspirants,
  
Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:
The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.
Q1. Africa Centre for Climate and Sustainable development was recently launched by UN and ______.
 USA
 Italy
 UK
 France
 Germany
Solution:
Italian Prime Minister Giuseppe Conte along with UN representative has launched Africa Centre for Climate and Sustainable development.
Q2. Africa Centre for Climate and Sustainable development's headquarters is located near the Food and Agriculture Organization headquarters. It is in _______.
 London
 Berlin
 New York
 Rome
 Paris
Solution:
Italian Prime Minister Giuseppe Conte along with UN representative has launched Africa Centre for Climate and Sustainable development. The new center is located near the Food and Agriculture Organization headquarters in Rome.
Q3. Which of the following state government has launched a special scheme to curb infant deaths under which baby-care kits will be distributed to the children born in primary health centers and government hospitals?
 Maharashtra
 Delhi
 Kerala
 Sikkim
 Manipur
Solution:
The Maharashtra government launched a special scheme to curb infant deaths. Child Development Minister Pankaja Munde distributed baby-care kits to the children born in primary health centers and government hospitals.
Q4. Scientists have developed an artificial pancreas smartphone app that will help ______________.
 Cancer Patients
 Leprosy Patients
 TB Patients
 HIV Patients
 Diabetes Patients
Solution:
Scientists have developed an artificial pancreas smartphone app that will help in regulating blood sugar levels in diabetes patients. This app is capable of interfacing wirelessly with glucose monitors, insulin pump devices, and decision-making algorithms.
Q5. World Leprosy Eradication Day is celebrated every year on ___________.
 30th January
 29 January
 28 January
 19 January
 31 January
Solution:
30th January 2019, is celebrated as World Leprosy Eradication Day which stresses the need of eradicating the disease.
Q6. This year’s theme for World Leprosy Day is___________.
 Forever free and healthy
 Ending stigma and discrimination forever
 A girl is flower, not a thorn
 Ending discrimination, stigma, and prejudice
 Reduce the illness and related deaths
Solution:
This year’s theme for World Leprosy Day is ‘ending discrimination, stigma, and prejudice’.
Q7. The central banks of the _____and _______ have launched a common digital currency which will be used in financial settlements between the two countries through Blockchains and Distributed Ledgers technologies.
 Qatar, Saudi Arabia
 UAE, Saudi Arabia
 UAE, Bahrain
 Bahrain, Qatar
 Oman, Qatar
Solution:
The central banks of the UAE and Saudi Arabia have launched a common digital currency called “Aber“, which will be used in financial settlements between the two countries through Blockchains and Distributed Ledgers technologies.
Q8. Name the common digital currency recently launched by the central banks of two gulf countries.
 Khalifa
 Gulfcoin
 Libcoin
 Petro
 Aber
Solution:
The central banks of the UAE and Saudi Arabia have launched a common digital currency called “Aber“, which will be used in financial settlements between the two countries through Blockchains and Distributed Ledgers technologies.
Q9. As per the Reserve Bank of India, the Foreign Direct Investment (FDI) has increased 18% to Rs. ________ in FY18.
 50.00 lakh crore
 32.50 lakh crore
 28.25 lakh crore
 43.50 lakh crore
 21.75 lakh crore
Solution:
Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased 18% to Rs. 28.25 lakh crore in FY18.
Q10. Israel Aerospace Industries (IAI) announced entering into agreements worth ______ this for providing Naval Medium Range Surface-to-Air Missile (MRSAM) systems to India.
 $85 million
 $99 million
 $79 million
 $93 million
 $69 million
Solution:
Israel Aerospace Industries (IAI) announced entering into agreements worth $93 million this for providing Naval Medium Range Surface-to-Air Missile (MRSAM) systems to India.
You may also like to Read:
- Study notes of banking awareness for IBPS Exam
- More questions of banking awareness for bank exams
- More Current affairs questions







 GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
          GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
         The Hindu Review October 2022: Download ...
          The Hindu Review October 2022: Download ...
         How to Crack Bank Exams 2026, Check Stud...
          How to Crack Bank Exams 2026, Check Stud...
        








