Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 21st February

Dear Aspirants,
current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. In which of the following state K.J. Alphons, Union Minister for Tourism inaugurated the project ‘Development of Eco Circuit: Pathanamthitta – Gavi – Vagamon – Thekkady’?
Tamil Nadu
Kerala
Karnataka
Maharashtra
Manipur
Solution:
K.J. Alphons, Union Minister for Tourism inaugurated the project ‘Development of Eco Circuit: Pathanamthitta – Gavi – Vagamon – Thekkady’ under the Swadesh Darshan scheme of Ministry of Tourism at Vagamon, Kerala.
Q2. Which of the following General Insurance Company, announced the launch of 'Trip Protector' insurance policy, a pioneering policy in the non-life insurance segment in India?
Max Bupa
Reliance
Bajaj Allianz
Bharti AXA
HDFC ERGO
Solution:
HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, announced the launch of Trip Protector’ insurance policy, a pioneering policy in the non-life insurance segment in India.
Q3. The World Day of Social Justice is celebrated annually all over the world on _________.
22 February
10 February
20 February
17 February
2 March
Solution:
The World Day of Social Justice is celebrated annually all over the world on 20 February.
Q4. The theme for World Day of Social Justice 2019 is _______________.
True Voice of Justice
If You Want Peace & Development, Work for Social Justice
How Social Justice Affects Poverty Eradication
Social justice for peaceful and prosperous coexistence
Job Creation, Better Quality Jobs, And Better Access to Jobs
Solution:
The World Day of Social Justice is celebrated annually all over the world on 20 February. The theme for WDSJ 2019 is “If You Want Peace & Development, Work for Social Justice”.
Q5. The Ministry of Commerce will now recognize an entity as a start-up up to _____from the date of its incorporation or registration instead of the existing duration of ________.
9 years, 6years
6 years, 4 years
8 years, 5 years
10 years, 7 years
10 years, 5 years
Solution:
The World Day of Social Justice is celebrated annually all over the world on 20 February. The theme for WDSJ 2019 is “If You Want Peace & Development, Work for Social Justice”.
Q6. In which of the following state, Bandicoot, a drainage-cleaning robot, has been introduced?
Tamil Nadu
Karnataka
Delhi
Goa
Maharashtra
Solution:
Bandicoot, a drainage-cleaning robot, has been introduced for the first time in India at the Kumbakonam city corporation as part of efforts to rid of manual scavenging at the cost of Rs 18 lakh in Chennai, Tamil Nadu.
Q7. Cyber Prevention Awareness and Detection (CyPAD) Centre and the National Cyber Forensic Lab (NCFL) were inaugurated by Union Home Minister Rajnath Singh in__________.
Daman and Diu
Chandigarh
New Delhi
Pondicherry
Goa
Solution:
Cyber Prevention Awareness and Detection (CyPAD) Centre and the National Cyber Forensic Lab (NCFL) were inaugurated by Union Home Minister Rajnath Singh and LG Anil Baijal in Dwarka, New Delhi.
Q8. One of the most successful squash players Nicol David has announced her retirement. She is from ___________.
Malaysia
USA
Serbia
Spain
Japan
Solution:
Malaysia’s 8-time World Champion Nicol David has announced that she will call time on her record-breaking career at the end of the 2018/19 season.
Q9. Who among the following won Lifetime Achievement Award at the 7th National Photography Awards?
S. Neelima
V. Ravi Kumar
Arun Sreedhar
Shanth Kumar
Ashok Dilwali
Solution:
Ashok Dilwali has won Lifetime Achievement Award at the 7th National Photography Awards.
Q10. Who among the following won Professional Photographer of the Year Award at the 7th National Photography Awards?
SL Shanth Kumar
Ashok Dilwali
Manish Jaisi
Arun Sreedhar
Avijit Datta
Solution:
SL Shanth Kumar won Professional Photographer of the Year Award at the 7th National Photography Awards.
Q11. William E. Butterworth III, better known as W.E.B. Griffin passed away. He was a noted_________.
Novelist
Poet
Scientist
Doctor
Director
Solution:
American military veteran and novelist, William E. Butterworth III, better known as W.E.B. Griffin (his pen name), passed away at the age of 89. He joined the army at the age of 17 and has served in the Korean War.
Q12. Namvar Singh passed away in New Delhi. He was a well-known __________.
Sanskrit novelist
Garhwali poet
Tamil director
Telugu actor
Hindi writer
Solution:
Noted Hindi writer Namvar Singh passed away in New Delhi. He was 92. Prof. Namvar Singh was ill for some time and was being treated at All India Institute of Medical Sciences
Q13. Climate scientist ____________, who popularised the term “global warming” passed away recently.
Syukuro Manabe
Wallace Smith Broecker
James E. Hansen
Phil D. Jones
Michael E. Mann
Solution:
Climate scientist Wallace Smith Broecker, who popularised the term “global warming” has passed away in New York. Eighty-seven-year-old Columbia University professor breathed his last at a New York City hospital.
Q14. Which of the following country became the 73rd nation to sign the International Solar Alliance?
Iran
Oman
UAE
Qatar
Saudi Arabia
Solution:
Saudi Arabia became the 73rd nation to sign the International Solar Alliance. ISA was unveiled by PM Narendra Modi and former French President Francois Hollande in 2015.
Q15. 8-time World Champion Nicol David has announced that she will call time on her record-breaking career at the end of the 2018/19 season. She is a ________player.
Chess
Tennis
Squash
Badminton
Table-Tennis
Solution:
The 35-year-old from Penang is one of the most successful squash players of all time and spent an unprecedented 9 years at World No.1 between 2006-2015.
               


हिन्दी में पढ़ें 


You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material



Print Friendly and PDF