Current Affairs for RBI assistant Mains Exam 2017


Q1. World AIDS Day is observed across the world on 1 December annually. The theme for 2016 World Aids Day is-
Answer: Hands Up for HIV Prevention

Q2. India has improved its ranking by four places to _________ position among 136 economies in terms of enabling cross border trade, with Singapore leading the list.

Answer: 102nd

Q3. Chief minister Naveen Patnaik has inaugurated Tata Steel’s 55,000 tonne per annum (TPA) ferro-chrome plant in Gopalpur Industrial Park in the state’s Ganjam district. Naveen Patnaik is the present Chief Minister of which of the following state?
Answer: Odisha

Q4. Union Cabinet has approved how much amount to development package for onetime settlement of 36,384 displaced families from Pakistan occupied areas of Jammu and Kashmir and Chhamb?
Answer: Rs. 2,000 crore

Q5. Breaking the Bofors jinx, India and ___________ inked a nearly Rs 5,000 crore deal for 145 M777 ultra-light howitzers, which will be mostly deployed near the borders with China.
Answer: USA

Q6. The Competition Commission of India (CCI) has approved the merger of Bharatiya Mahila Bank (BMB) with the SBI. The BMB is headquartered at-
Answer: New Delhi

Q7. As announced by the govt, the economic growth of India for the second quarter (July-September 2016) of the current financial year was……….?
Answer: 7.3%

Q8. Which state has adopted the cashless system for all kind of payments?
Answer: Himachal Pradesh

Q9. Which Metro has completed one of the largest tunnelling projects in the world recently?
Answer: Delhi Metro

Q10. Name of the Indian Based fashion platform, which has been selected for facebook’s developer-focused “fbstart” 
Answer: CoutLoot

Q11. Name of the company, which has recently listed in NSE (National Stock Exchange)? 
Answer: KIOCL (Kudremukh Iron Ore Company Limited)

Q12. Name the Australian captain, who smashed a career-best 164 (157) in the first ODI against New Zealand to equal Ricky Ponting’s record for the highest individual score by an Aussie skipper? 
Answer: Steven Smith

Q13. Which country has won the women’s cricket Asia Cup T20 after beating arch-rivals Pakistan in the final?
Answer: India

Q14. Who has been named the most admired leader in the technology space, in a survey conducted by VC firm First Round Capital involving over 700 startup founders?
Answer: Elon Musk

Q15. The sixth ‘Heart of Asia’ ministerial conference has kicked off in _____________ to discuss peace, cooperation and economic development in Afghanistan. 
Answer: Amritsar, Punjab

About Course:

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6049 504/month
BUY NOW