Current Affairs Questions for Competitive Exams: 5th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. According to Moody’s, Indian economy is expected to grow at _______________ percent in the calendar year 2019 and 2020.
7.1%
7.5%
7.3%
7.4%
7.2%
Solution:
According to Moody’s, Indian economy is expected to grow at 7.3 percent in the calendar year 2019 and 2020.
Q2. Who has addressed the plenary session of the foreign ministers’ meet of the Organisation of Islamic Cooperation states in Abu Dhabi recently?
Piyush Goyal
Arun Jaitley
Narendra Modi
Rajnath Singh
Sushma Swaraj
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj addressed the plenary session of the foreign ministers’ meet of the Organisation of Islamic Cooperation states in Abu Dhabi.
Q3. A book titled, ‘Mann Ki Baat- A Social Revolution on Radio’ was released by-
Arun Jaitley
Ram Nath Kovind
Narendra Modi
Rajnath Singh
Sushma Swaraj
Solution:
A book titled, ‘Mann Ki Baat- A Social Revolution on Radio’ was released by Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi. The book is a compendium encompassing 50 editions of the ‘Mann Ki Baat’ programme by Prime Minister Narendra Modi on All India Radio.
Q4. Who has appointed as non-executive chairman of Bank of Baroda recently?
Hemant Bhargava
Ajay Singh
DK Jain
Hasmukh Adhia
AN Jha
Solution:
Former Finance Secretary Hasmukh Adhia was appointed as non-executive chairman of Bank of Baroda. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment as the part-time non-official director as well as non-executive chairman on the board of Bank of Baroda for a period of three years.
Q5. The Centre and the Asian Development Bank (ADB) have signed a _______________ million dollar loan agreement to operationalize two lines of the Mumbai Metro Rail System.
150 million dollar
926 million dollar
329 million dollar
100 million dollar
765 million dollar
Solution:
The Centre and the Asian Development Bank (ADB) have signed a 926 million dollar loan agreement to operationalize two lines of the Mumbai Metro Rail System.
Q6. The Reserve Bank of India has constituted an eight-member task force on offshore rupee markets, to look into issues related to the markets and recommend appropriate policy measures to ensure the stability of the external value of the rupee. Who will be the head of this task force?
HR Khan
PK Sinha
Anoop Satpathy
Vivek Pandit
Usha Thorat
Solution:
The Reserve Bank of India has constituted an eight-member task force on offshore rupee markets, headed by Usha Thorat former Deputy Governor, to look into issues related to the markets and recommend appropriate policy measures to ensure the stability of the external value of the rupee.
Q7. The _________________ has created the Guinness World Record for ‘longest single line bicycle parade (moving)’ at the Yamuna Expressway, Noida.
SSB
BSF
CISF
Indian Air Force
CRPF
Solution:
The Central Industrial Security Force (CISF) created the Guinness World Record for ‘longest single line bicycle parade (moving)’ at the Yamuna Expressway, Noida. CISF personnel rode 1,327 bicycles non-stop in a single line, maintaining a uniform distance between the bicycles.
Q8. Which of the following country has officially shuttered its consulate in Jerusalem, downgrading the status of its main diplomatic mission to the Palestinians?
Japan
Russia
Canada
USA
France
Solution:
The United States has officially shuttered its consulate in Jerusalem, downgrading the status of its main diplomatic mission to the Palestinians by folding it into the U.S. Embassy to Israel. The U.S. State Department stated that the decision was driven to increase the efficiency and effectiveness in diplomatic engagements.
Q9. Who has claimed the 100th ATP title of his career after beating 20-year-old Greek Stefanos Tsitsipas in the final of the Dubai Tennis Championships?
Novak Djokovic
Roger Federer
Andy Murray
Rafael Nadal
Stan Wawrinka
Solution:
Roger Federer has claimed the 100th ATP title of his career after beating 20-year-old Greek Stefanos Tsitsipas in the final of the Dubai Tennis Championships. The 20-time grand slam champion is the second man, after American Jimmy Connors to claim 100 titles.
Q10. Which country has signed a deal with a Russian firm to manufacture 7.5 lakh AK-203 rifles recently?
India
Japan
Pakistan
China
Sri Lanka
Solution:
India has signed a deal with a Russian firm to manufacture 7.5 lakh AK-203 rifles. These are the latest derivative of the AK-47 rifles. Defence Minister Nirmala Sitharaman stated that the AK-203 rifles will be produced at the Indian Ordnance Factory at Amethi’s Korwa. The new rifles will replace the indigenous INSAS rifles in the Army, Air Force, and Navy.
Q11. Zhores Alferov has passed away recently. He was a ________________ physicist.
Russian
American
Canadian
Indian
Australian
Solution:
Zhores Alferov, a Russian physicist and Nobel Prize laureate, has passed away. He was 88. In 2000, Alferov received the Nobel Prize in Physics together with US scientists Jack Kilby and Herbert Kroemer, for developing semiconductor heterostructures used in high-speed-and optoelectronics.
Q12. Former Finance Secretary Ajay Narayan Jha has joined as a member of the 15th Finance Commission. Jha has been posted in place of-
Hasmukh Adhia
Shaktikanta Das
Raghuram Rajan
SS Mundra
Urjit Patel
Solution:
Former Finance Secretary Ajay Narayan Jha has joined as a member of the 15th Finance Commission. Jha has been posted in place of Shaktikanta Das who had resigned as a member of the Commission after being appointed the RBI Governor. Jha is a 1982-batch IAS officer of Manipur cadre. He was retired as a Finance Secretary to the central government.
Q13. Who has launched a comprehensive scheme for the development of knitting and knitwear sector under PowerTex India in New Delhi?
Narendra Modi
Radha Mohan Singh
Smriti Zubin Irani
Ajay Tamta
Piyush Goyal
Solution:
Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani launched a comprehensive scheme for the development of knitting and knitwear sector under PowerTex India in New Delhi. Apart from financial incentives, the two key elements are Yarn Bank and financial assistance for the solar energy scheme.
Q14. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the ‘Pradhan Mantri JI-VAN Yojana’ for providing financial support to the Integrated Bioethanol Projects. What is the meaning of "I" in JI-VAN?
Initial
Increase
Indian
Indhan
Import
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the ‘Pradhan Mantri Jaiv Indhan- Vatavaran Anukool fasal awashesh Nivaran (JI-VAN) Yojana’ for providing financial support to the Integrated Bioethanol Projects.
Q15. Border Security Force (BSF) and Border Guards Bangladesh (BGB) took part in the 3-day ‘Mainamati Maitree Exercise 2019’ as a part of ‘Confidence Building Measures’ between India and Bangladesh held in-
Aizawl, Mizoram
Gangtok, Sikkim
Kolkata, West Bengal
Patna, Bihar
Agartala, Tripura
Solution:
Border Security Force (BSF) and Border Guards Bangladesh (BGB) took part in the 3-day ‘Mainamati Maitree Exercise 2019’ as a part of ‘Confidence Building Measures’ between India and Bangladesh held in Agartala, Tripura. The main objective of this exercise was to plan and conduct anti-smuggling and anti-criminal activity related operations with an aim to achieve better joint operational efficiency and border management in the area.
Q16. A loan agreement of USD 455 million was signed between the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) and the Government of India for financing the _____________________ Rural Roads Projects.
Rajasthan
Kerala
West Bengal
Andhra Pradesh
Bihar
Solution:
A loan agreement of USD 455 million was signed between the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) and the Government of India for financing the Andhra Pradesh Rural Roads Projects. These projects will connect 3,300 habitations with a population of more than 250, and benefit around 2 million people. It is the third project in Andhra Pradesh signed by the AIIB after two projects in Power Sector and Water Sector.
Q17. Which company has launched ‘bank locker protector policy’, the first stand-alone bank locker cover offered by any insurance company with a plan to protect the contents of a bank locker such as jewelry, title documents, and other valuables?
IFFCO Tokio General Insurance
Bajaj Allianz General Insurance
New India Assurance
Tata AIG General Insurance Company Limited
Bharti AXA General Insurance
Solution:
IFFCO Tokio General Insurance has launched ‘bank locker protector policy’, the first stand-alone bank locker cover offered by any insurance company with a plan to protect the contents of a bank locker such as jewelry, title documents, and other valuables. The policy offers a cover against various risks including fire, earthquake, burglary, holdup or any act of terrorism. It offers 7 options of sum insured ranging from Rs 3 lakh to Rs 40 lakh and above and the premium rate is affordable with a cover of Rs 3 lakh available at just Rs 300.
Q18. Gram Samridhi Yojana, a Rs 3,000 crore scheme funded by the __________________ and the Government of India, is being worked upon by the Ministry of Food Processing Industries in order to strengthen the unorganised food processing sector concentrated in rural areas.
IMF
AIIB
World Bank
ADB
NDB
Solution:
Gram Samridhi Yojana, a Rs 3,000 crore scheme funded by the World Bank and the Government of India, is being worked upon by the Ministry of Food Processing Industries in order to strengthen the unorganised food processing sector concentrated in rural areas.
Q19. Which State has launched ‘Mukhyamantri Parivar Samman Nidhi’ scheme recently?
Bihar
Maharashtra
Rajasthan
Punjab
Haryana
Solution:
‘Mukhyamantri Parivar Samman Nidhi’ scheme was launched by Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar in Chandigarh. It is primarily meant for farmers of the state who cultivate on land with areas up to 5 acres and the families with an income of less than Rs. 15,000 per month. The scheme would provide a sum of Rs. 6,000 yearly and each family has to nominate a member who will be provided with this amount.
Q20. A water conservation scheme ‘Jal Amrutha’ was launched by-
Odisha
Karnataka
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Gujarat
Solution:
A water conservation scheme ‘Jal Amrutha’ was launched by Karnataka chief minister HD Kumaraswamy in Bengaluru. A function was organized by the Rural Development and Panchayat Raj department at Dr. B R Ambedkar Bhavan in Bengaluru.
               


हिंदी में पढ़ें 

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF