Current Affairs Questions for Competitive Exams: 7th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Under the TMA scheme, the government would reimburse a certain portion of freight charges and provide assistance for marketing of agricultural produce. What is full form of TMA?
Transport and Marketing Association
Transport and Marketing Assistance
Transport and Marketing Assembly
Transport and Management Assistance
Treaty and Marketing Assistance
Solution:
The government has introduced a scheme for providing financial assistance for transport and marketing of agriculture products with a view to boosting export of farm commodities to certain countries in Europe and North America. Under the Transport and Marketing Assistance (TMA) scheme, the government would reimburse a certain portion of freight charges and provide assistance for marketing of agricultural produce. The scheme covers freight and marketing assistance for export by air as well as by sea (both normal and refrigerated cargo).
Q2. How many Nobel prize in literature will be awarded this year, to make up for the lack of one in 2018 while the scandal-plagued Swedish Academy attempted to get its house in order?
five
four
three
two
one
Solution:
Two Nobel prizes in literature will be awarded this year, to make up for the lack of one in 2018 while the scandal-plagued Swedish Academy attempted to get its house in order. Last year’s Nobel was withheld for the first time since 1949 after the Swedish Academy, the august institution that selects the winners was hit with a sexual misconduct scandal that saw the husband of one member imprisoned for rape.
Q3. The ______________ edition of the bilateral joint exercise between India and Oman, Al Nagah 2019 will begin from 12th of this month (March) at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman.
seventh
fifteen
third
two
tenth
Solution:
The third edition of the bilateral joint exercise between India and Oman, Al Nagah 2019 will begin from 12th of this month (March) at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman. It will continue till 25th of March. In the exercise, both the armies will exchange expertise and experience in tactics, weapon handling and firing.
Q4. Which of the following country has expressed concern that the country will face a graver and more complicated environment to development, amid an ongoing trade war with the US and continued economic slowdown recently?
Japan
India
North Korea
Russia
China
Solution:
Chinese Premier Li Keqiang has expressed concern that the country will face a graver and more complicated environment to development, amid an ongoing trade war with the US and continued economic slowdown. The world’s second-largest economy has slashed its GDP target to 6.00 to 6.50 percent this year.
Q5. The Government of India, the State Government of Chhattisgarh and the World Bank signed a ________________ Loan Agreement to support the State’s Reforms in Expenditure Management.
USD 25.2 Million
USD 10.3 Million
USD 50.7 Million
USD 43.1 Million
USD 125.5 Million
Solution:
The Government of India, the State Government of Chhattisgarh and the World Bank signed a $25.2 Million Loan Agreement to support the State’s Reforms in Expenditure Management. This support will cover Expenditure Planning, Investment Management, Budget Execution, Public Procurement, and Accountability.
Q6. Women officers can now get permanent commissions in ______________ branches of the Indian Army.
05
65
10
35
20
Solution:
Women officers can now get permanent commissions in 10 branches of the Indian Army, the government announced. The Defence Ministry stated that it has taken necessary steps to ensure that women, who were earlier inducted for short service commission (SSC), get permanent commission in the armed forces.
Q7. Who was named the youngest self-made billionaire of all time by Forbes magazine, thanks to the booming cosmetics company she founded three years ago?
Kylie Jenne
Mark Zuckerberg
Dustin Moskovitz
Garrett Camp
Joe Gebbia
Solution:
Kylie Jenner was named the youngest self-made billionaire of all time by Forbes magazine, thanks to the booming cosmetics company she founded three years ago. Jenner, 21, the half-sister of reality television stars Kim, Khloe and Kourtney Kardashian, made it onto the annual Forbes list of billionaires after debuting her Kylie Cosmetics online in 2015 with $29 lip kits containing matching lipstick and lip liner.
Q8. Which company has recently bagged the International Sustainability Award – ‘Green Era Award for Sustainability’ in Lisbon, Portugal?
Hero MotoCorp
Ashok Leyland
Eicher Motors
Hindustan Motors Limited
TVS Motor Company
Solution:
TVS Motor Company has recently bagged the International Sustainability Award – ‘Green Era Award for Sustainability’ in Lisbon, Portugal. The company also won the ‘Quality and Business Excellence Award’ in acknowledgment of its endeavor to create new benchmarks in product quality.
Q9. Union Minister Mahesh Sharma has inaugurated ‘Azaadi Ke Diwane’ museum, dedicated to the unsung heroes of the country’s freedom struggle at-
India Gate
Red Fort
Lotus Temple
President House
Parliament
Solution:
Union Minister Mahesh Sharma has inaugurated ‘Azaadi Ke Diwane’ museum, dedicated to the unsung heroes of the country’s freedom struggle, on the Red Fort premises in New Delhi.
Q10. The ____________________ will provide a $250-million loan for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP) to help women in rural households develop viable enterprises for farm and non-farm products in India.
NDB
ADB
IMF
World Bank
AIIB
Solution:
The World Bank will provide a $250-million loan for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP) to help women in rural households develop viable enterprises for farm and non-farm products. An agreement in this regard was signed between the World Bank and the Government of India.
Q11. President Ram Nath Kovind has presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi recently. Which city has bagged award for the cleanest city for third straight year in Swachh Survekshan?
Jaipur
Darbhanga
Ahmedabad
Varanasi
Indore
Solution:
President Ram Nath Kovind has presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi. Indore bagged award for the cleanest city for third straight year in Swachh Survekshan.
Q12. Which of the following Bank and Hitachi Payment Services Pvt Ltd has launched their merchant-acquiring joint venture to facilitate expansion of the digital payments landscape in India via its digital payments platform recently?
Union Bank of India
Bank of Baroda
Punjab National Bank
State Bank of India
Corporation Bank
Solution:
State Bank of India (SBI) and Hitachi Payment Services Pvt Ltd, a wholly-owned subsidiary of Hitachi Ltd has launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL) in Mumbai for establishing a digital payments platform for India and other countries in the region. The joint venture (SBI) has a 74 percent stake, and the balance is with Hitachi Payment Services) will facilitate expansion of the digital payments landscape in India via its digital payments platform.
Q13. President Ram Nath Kovind has presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi recently. Which Municipal Council area gets cleanest small city award?
Bengaluru Municipal Corporation
Patna Municipal Corporation
New Delhi Municipal Council
Mumbai Municipal Council
Kolkata Municipal Council
Solution:
President Ram Nath Kovind has presented Swachh Survekhshan-2019 Awards in New Delhi. Indore bagged award for the cleanest city for third straight year in Swachh Survekshan. New Delhi Municipal Council area gets cleanest small city award while Uttarakhand’s Gauchar was adjudged Best Ganga Town in the survey. Top-ranked cities received a statue of Father of the Nation Mahatma Gandhi as the award for their work towards cleanliness. Swachh Survekshan 2019 covered all Urban Local Bodies in the country, making it the largest such cleanliness survey in the world.
Q14. Which company has presented SWAGAT– the Automatic Fare Collection Gating System recently?
Defence Research and Development Organisation
Bharat Electronics Limited
Hindustan Aeronautics Limited
Electronics Corporation of India Limited
Oil and Natural Gas Corporation
Solution:
Bharat Electronics Limited (BEL), a defence public sector undertaking, presented SWAGAT – the Automatic Fare Collection Gating System. PM Narendra Modi launched the system as part of the inaugural of Phase-I of the Ahmedabad Metro.
Q15. China has slashed its GDP target to _____________ to 6.50 percent this year.
6.00 percent
6.25 percent
6.10 percent
5.75 percent
5.50 percent
Solution:
Chinese Premier Li Keqiang has expressed concern that the country will face a graver and more complicated environment to development, amid an ongoing trade war with the US and continued economic slowdown. The world’s second-largest economy has slashed its GDP target to 6.00 to 6.50 percent this year.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF