Current Affairs Questions for ESIC UDC and Steno Exam: 2nd April 2019

Dear Aspirants,
Current-Affairs-Questions


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Who among the following has won Slovakia’s presidential election, making her the country’s first female head of state?
Ritt Bjerregaard
Violeta Bulc
Emma Bonino
Maria Damanaki
Zuzana Caputova
Solution:
Anti-graft lawyer Zuzana Caputova won Slovakia’s presidential election, making her the country’s first female head of state. The 45-year old political novice won about 58.3% of the voted ahead of the more politically savvy European commissioner Maros Sefcovic who took 41.7%.
Q2. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935. It was established on the recommendation of the ____________.
Hilton Robert Commission
Young Simon Commission
Hilton Young Commission
Simon Commission
Shashtri Commission
Solution:
The Central Bank of India is celebrating its 84th establishment day today. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935, in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934. The bank was established on the recommendation of the Hilton Young Commission.
Q3. Which of the following country defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019?
India
South Korea
Malaysia
Indonesia
Japan
Solution:
South Korea defeated India in the penalty shootout in the final of Sultan Azlan Shah Cup 2019.
Q4. The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at________ for the first quarter of the next fiscal (April-June).
3.45%
4.67%
7.52%
8.33%
9.21%
Solution:
The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at 9.21% for the first quarter of the next fiscal (April-June).
Q5. Who among the following has been appointed as MD and CEO of ICICI Securities, a subsidiary of ICICI bank?
Vijay Chauhan
Vijay Chandok
Sandeep Bakshi
Sandeep Kapoor
Ram Kumar Verma
Solution:
Executive Director of ICICI Bank, Vijay Chandok has been appointed as MD and CEO of ICICI Securities, a subsidiary of ICICI bank.
Q6. Which of the following organization has become the ‘first Indian shipyard’ to build and deliver 100 warships?
Western India Shipyard Limited
Goa Shipyard Limited
Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd
Bharati Shipyard Limited,
Hindustan Shipyard Limited,
Solution:
Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd (GRSE) became the ‘first Indian shipyard’ to build and deliver 100 warships.
Q7. The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank into the Bank of Baroda (BoB) has come into effect and all branches of the former two will function as branches of BoB. The merged entity would also receive ________ fund infusion from the government.
Rs 5,042 crore
Rs 2,987 crore
Rs 8,672 crore
Rs 4,321 crore
Rs 7,065 crore
Solution:
The amalgamation of Vijaya Bank and Dena Bank into the Bank of Baroda (BoB) has come into effect and all branches of the former two will function as branches of BoB. The merged entity would also receive Rs 5,042 crore fund infusion from the government.
Q8. Which of the following organization has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at Osaka train station in Japan?
Google
ISA
EnerSys
Tesla
Power Grid
Solution:
Tesla has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at Osaka train station in Japan to reduce energy demand and provide emergency backup power to trains in Japan.
Q9. ‘OpenSignal’s Hottest city for 4G Availability’ reveals the 4G Availability in India’s 50 largest cities. Which of the following city has topped the list?
New Delhi
Dhanbad
Srinagar
Ranchi
Mumbai
Solution:
A report by OpenSignal, which is named as ‘OpenSignal’s Hottest city for 4G Availability’ reveals the 4G Availability in India’s 50 largest cities. Out of the 50 cities, Dhanbad has the highest 4G availability of 95.3%, followed by Ranchi which has 95% of 4G Availability.
Q10. Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the country’s newest satellite named _________, from Sriharikota launch station. The spacecraft meant to provide electronic intelligence to the Armed Forces is the first of its kind for the country.
DEFISAT
PERISAT
OMISAT
CARTOSAT
EMISAT
Solution:
Indian Space Research Organisation (ISRO) launched the country’s newest satellite named EMISAT, from Sriharikota launch station. The spacecraft meant to provide electronic intelligence to the Armed Forces is the first of its kind for the country.
Q11. Switzerland’s Roger Federer defeats USA’s John Isner in straight sets to lift his 101st career title at the________.
Cincinnati Masters
India Open
Miami Open
US Open
Hopman Cup
Solution:
Switzerland’s Roger Federer defeats USA’s John Isner in straight sets to lift his 101st career title at the Miami Open. Federer is now behind only America’s Jimmy Connors with 109 career singles titles.
Q12. Who among the following won the 2019 India Open, a badminton tournament in 'Men’s Singles' Category?
Wang Chi-lin
Viktor Axelsen
Srikanth Kidambi
Ricky Karanda Suwardi
Lee Yang
Solution:
Viktor Axelsen of Denmark won The 2019 India Open, a badminton tournament in 'Men’s Singles' Category.
Q13. Who among the following won the 2019 India Open, a badminton tournament in 'Women’s Singles' Category?
Lee Meng Yean
Chow Mei Kuan
He Bingjiao
Ratchanok Intanon
Greysia Polii
Solution:
Ratchanok Intanon of Thailand won The 2019 India Open, a badminton tournament in 'Women’s Singles' Category.
Q14. Who among the following won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in 'Men’s Singles' Category?
Roger Federer
John Isner
Wesley Koolhof
Bob Bryan
Stefanos Tsitsipas
Solution:
Roger Federer won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in 'Men’s Singles' Category.
Q15. Who among the following won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in 'Women’s Singles' Category?
Zhang Shuai
Samantha Stosur
Aryna Sabalenka
Elise Mertens
Ashleigh Barty
Solution:
Ashleigh Barty (Australia) won The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, an annual tennis tournament in 'Women’s Singles' Category.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF