Current Affairs Questions for ESIC UDC and Steno Exam: 30th March 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Valery Bykovsky passed away at the age of 84 years. He was a_____________.
Russian cosmonaut
American cosmonaut
CIA Agent
Russian Spy
Russian defence minister
Solution:
Russian cosmonaut Valery Bykovsky, who made the first of his three flights to space in 1963, passed away at the age of 84 years.
Q2. Who among the following will be awarded the prestigious Bodley Medal, the highest honor granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries?
Arun Jaitley
Raghuram Rajan
Geoffrey Hinton
Amartya Sen
Shaktikanta Das
Solution:
Nobel Prize-winning economist Amartya Sen will be awarded the prestigious Bodley Medal, the highest honor granted by the University of Oxford’s world-famous Bodleian Libraries.
Q3. Who among the following has/have been honored with the Turing Award?
Geoffrey Hinton
Yann LeCun
Yoshua Bengio
All (a), (b) and (c)
Only (a) and (c)
Solution:
Three pioneers in AI, University of Toronto faculty member and Google Brain researcher Geoffrey Hinton, Facebook chief AI scientist and NYU professor Yann LeCun, and Element AI founder and University of Montreal professor Yoshua Bengio has been honored with the Turing Award.
Q4. Name the first Indian port operator that has recorded cargo movement of more than 200 million metric tonnes (MMT) at nine ports along the east and west coasts.
Mody Ports
Adani Ports
Tata Ports
Birla Ports
Ambani Ports
Solution:
Adani Ports and Special Economic Zone (APSEZ) announced that it has recorded cargo movement of more than 200 million metric tonnes (MMT) at nine ports along the east and west coasts, becoming the first Indian port operator to achieve the milestone.
Q5. Who among the following is the author of the book “Indian Fiscal Federalism”?
P. Chidambaram
Amartya Sen
Raghuram Rajan
Arun Jaitley
Y. V. Reddy
Solution:
The book “Indian Fiscal Federalism” has been written by Dr. Y. V. Reddy, former Governor of RBI and Chairman of the 14th Finance Commission of India along with Dr. G. R. Reddy, Advisor (Finance) to the Government of Telangana.
Q6. Which of the following organisation has unanimously passed the first-ever resolution ordering members to enforce laws against terror financing?
OPEC
IMF
UNSC
BRICS
NATO
Solution:
The UN Security Council has unanimously passed the first-ever resolution ordering members to enforce laws against terror financing.
Q7. State-owned lender Punjab National Bank (PNB) had sold stake in its housing finance arm, PNB Housing Finance (PNBHF) to General Atlantic Group and Varde Partners for___________.
Rs 1,375 crore
Rs 2,565 crore
Rs 1,000 crore
Rs 1,570 crore
Rs 1,851 crore
Solution:
State-owned lender Punjab National Bank (PNB) had sold stake in its housing finance arm, PNB Housing Finance (PNBHF) to General Atlantic Group and VardePartners for Rs 1,851 crore at Rs 850 per share.
Q8. Name the Himachal Pradesh village that has become the highest polling station in the world.
Thalan
Tashigang
Mangalpur
Tilothgang
Chopta
Solution:
Tashigang, a Himachal Pradesh village at an altitude of 15,256 feet has now become the highest polling station in the world. Situated about 29 km from the India-China border, the polling station covers two villages, Tashigang and Gate.
Q9. Who among the following will now serve as the Ethics Officer of the Indian cricket board on an ad-hoc basis?
D K Jain
A K Goel
Amitabh Kant
Naresh Goel
Sushil Chandra
Solution:
Supreme Court-appointed BCCI Ombudsman Justice D K Jain (retd) will now serve as the Ethics Officer of the Indian cricket board on an ad-hoc basis.
Q10. The Finance Ministry has decided to infuse _____ into state-owned Bank of Baroda (BoB) ahead of the merger of two other public sector lenders Dena Bank and Vijaya Bank with BoB.
Rs 3,372 crore
Rs 1,862 crore
Rs 5,042 crore
Rs 7,632 crore
Rs 2,075 crore
Solution:
The Finance Ministry has decided to infuse Rs 5,042 crore into state-owned Bank of Baroda (BoB) ahead of the merger of two other public sector lenders Dena Bank and Vijaya Bank with BoB.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF