Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 13th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 12th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The National Youth Day is celebrated across the country on ___________.
(a) 13th January
(b) 16th January
(c) 12th January
(d) 18th January
(e) 10th January
S1. Ans.(c)
Sol. The National Youth Day is celebrated across the country on 12th January across the country. NYD 2019 is the 156th birth anniversary of Swami Vivekananda.
Q2. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked recently on a two-day visit to Uzbekistan. What is the capital city of Uzbekistan?
(a) Abu Dhabi
(b) Muscat
(c) Bishkek
(d) Tashkent
(e) Kabul
S2. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Uzbekistan. Uzbekistan Capital: Tashkent, Currency: Uzbekistani s’om.
Q3. ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by _____________.
(a) December 2024
(b) December 2023
(c) December 2022
(d) December 2021
(e) December 2020
S3. Ans.(d)
Sol. ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by December 2021. Under Gaganyaan project, India is planning to send three astronauts to outer space for seven days and bring them back.
Q4. The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi.  The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to ____________ from 20 lakh rupees.
(a) 40 lakh rupees  
(b) 35 lakh rupees
(c) 38 lakh rupees
(d) 45 lakh rupees
(e) 30 lakh rupees 
S4. Ans.(a)
Sol. The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi. The Limit of annual turnover for composition scheme increased to 1.5 crore rupees effective from April 1, 2019. The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to 40 lakh rupees from 20 lakh.
Q5. An agreement for which of the following dam project was signed in New Delhi among the States of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand?
(a) Dhauliganga Dam Multipurpose Project
(b) Chamera Hydro-Electric Dam Project
(c) Renukaji Dam Multipurpose Project
(d) Bhadra Reservoir Multipurpose Project
(e) Hirakud Dam Multipurpose Project
S5. Ans.(c)
Sol. An agreement for Renukaji Dam Multipurpose Project was signed in New Delhi among the States of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand in the presence of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Minister Nitin Gadkari. All the six Chief Ministers were present on the occasion.
Q6. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in ___________.
(a) Chennai
(b) Kochin
(c) Bengaluru
(d) New Delhi
(e) Chandigarh
S6. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in New Delhi.
Q7. Name the Industrialist who has recently conferred the ICSIs Lifetime Achievement Award for ‘Translating Excellence in Corporate Governance into Reality’.
(a) Anil Ambani
(b) Mukesh Ambani
(c) Adi Godrej
(d) Laxmi Mittal
(e) Aditya Birla
S7. Ans.(c)
Sol. Industrialist and Godrej Group Chairman Adi Godrej was conferred the ICSIs Lifetime Achievement Award for ‘Translating Excellence in Corporate Governance into Reality’.
Q8. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed ___________ as Prime Minister of Taiwan.
(a) Ma Ying-jeou
(b) Hu Weide
(c) Yan Huiqing
(d) Su Tseng-chang
(e) Lee Teng-hui
S8. Ans.(d)
Sol. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed Su Tseng-chang as Prime Minister, during a Cabinet reshuffle following the ruling Democratic Progressive Party’s heavy losses in local elections.
Q9. Cricketer Albie Morkel announced his retirement from all forms of cricket. He played for wich of the following country?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) England
(d) South Africa
(e) None of the given options is true
S9. Ans.(d)
Sol. Albie Morkel, the South African all-rounder, announced his retirement from all forms of cricket. Morkel, who played for close to 20 years of professional cricket, made his first-class debut for Easterns against Northerns in the 1999-00 domestic season.
Q10. In which of the following year, Council for Trade Development and Promotion (CTDP) was constituted?
(a) 2017
(b) 2016
(c) 2013
(d) 2008
(e) 2015
S10. Ans.(e)
Sol. CTDP was constituted in July 2015. The Union Commerce & Industry Minister is Chairperson of CTDP Ministers’ in-charge of Trade and Commerce in State Governments/ UTs are its members.
Q11. The 11th edition of EIU Democracy Index 2018 was released by the Economist Intelligent Unit compiling the state of democracies in 167 countries in the world. Which of rhe following country topped the list?
(a) Denmark
(b) Norway
(c) Switzerland
(d) Sweden
(e) France
S11. Ans.(b)
Sol. The 11th edition of EIU Democracy Index 2018 was released by the Economist Intelligent Unit compiling the state of democracies in 167 countries in the world. In the list, Norway topped and India has slipped to 42nd place on the Economist Intelligence Unit’s annual Global Democracy Index.  The Index was started in 2006.
Q12. Who had recently resigned as chairman of the National Stock Exchange of India Ltd (NSE)? 
(a) Tushar Mehta
(b) Amitabh Singh
(c) Ashok Chawla
(d) J J Sahani
(e) Manish Khattar
S12. Ans.(c)
Sol. Ashok Chawla resigned as chairman of the National Stock Exchange of India Ltd (NSE) with immediate effect “in light of recent legal developments”.
Q13. The 25th edition of Partnership Summit 2019, a global platform for dialogue, debate, deliberation and engagement among Indian was held in _____________.
(a) New Delhi
(b) Pune
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Kolkata
S13. Ans.(d)
Sol. The 25th edition of Partnership Summit 2019, a global platform for dialogue, debate, deliberation and engagement among Indian and global leaders on economic policy and growth trends in India was held in Mumbai.
Q14. What is the capital city of Venezuela?
(a) Boliver
(b) Caracas
(c) Presa
(d) Bolivia
(e) Tashkent
S14. Ans.(b)
Sol. Venezuela Capital- Caracas, Currency- Venezuelan bolívar.
Q15. What was the rank of India in the recently released 11th edition of EIU Democracy Index 2018?
(a) 54th
(b) 41st
(c) 67th
(d) 36th
(e) 76th
S15. Ans.(b)
Sol. The 11th edition of EIU Democracy Index 2018 was released by the Economist Intelligent Unit compiling the state of democracies in 167 countries in the world. In the list, Norway topped, and India has ranked at 41st place on the Economist Intelligence Unit’s annual Global Democracy Index.  The Index was started in 2006.





You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF