Current Affairs Questions For NIACL AO And IBPS Clerk Mains: 16th January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz-for-ibps-clerk-main-exam-2018-19



Current Affairs Questions for IBPS Clerk Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Preparing for IBPS 2019 Exams? Click Here to fill this form for Study Material & Updates.

Q1. Who has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category?
Shahrukh Shaikh
Shakil Ahmed
Umesh Kumar
Shonu Mishra
Mansoor Ahmed
Solution:
Asian Cup gold medallist Shakil Ahmed has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category in Kolkata.
Q2. Which of the following bank inducted former SBI Managing Director B. Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director?
IndusInd Bank
Punjab National Bank
IDFC First Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
Solution:
Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director.
Q3. Ananth Narayanan has stepped down as CEO of Myntra and Jabong. Who has been named as new head of these two firms?
M Narayanmurthy
Kalyan Krishnamurthy
Amar Nagaram
Kalyan Nagaram
Suresh Chandra
Solution:
Ananth Narayanan has stepped down as CEO of Myntra and Jabong to pursue external opportunities. Amar Nagaram has been named as Head, Myntra and Jabong, reporting to Kalyan Krishnamurthy, CEO of Flipkart Group.
Q4. Government e Marketplace (GeM) has launched “Womaniya on GeM” initiative. GeM is a 100% government owned company set up under the aegis of ____________.
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Labour and Employment
Ministry of Home Affairs
Ministry of Corporate Affairs
Solution:
The initiative seeks to develop women entrepreneurship on the margins of society to achieve gender-inclusive economic growth. Government e-Marketplace is a 100% government owned company set up under the aegis of Ministry of Commerce and Industry.
Q5. Sir Michael Atiyah passed away at the age of 89. He was a well-known_______.
Politician
Mathematician
Scientist
Social activist
Actor
Solution:
Sir Michael Atiyah, a British mathematician who received the 1966 Fields Medal, also known as the ‘Nobel for Mathematics,’ passed away at the age of 89.
Q6. The Parliament of Macedonia has passed the resolution to amend the constitution of the country to rename it as the Republic of Northern Macedonia. What is the capital of this country?
Praia
Tunis
Dili
Skopje
Kinshasa
Solution:
Skopje is the capital of Macedonia.
Q7. The Madras High Court has set up an expert committee to find a solution to root out invasive species of plants from the Western Ghats. The committee shall be headed by __________.
UK Sinha
MP Bezbaruah
Shankar De
D Raghavendra Nayyar
Cherukuri Raghavendra Babu
Solution:
The Madras High Court has set up an expert committee to find a solution to root out invasive species of plants from the Western Ghats. The committee shall be headed by Cherukuri Raghavendra Babu, the chairman of the expert committee on invasive species in Chennai National Biodiversity Authority.
Q8. Who has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia?
Kartik Singh
Mangal Singh
Rohit Kapoor
Abhishek Arya
Kamal Rana
Solution:
Gurgaon’s 8-year-old Kartik Singh has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia, which makes him the youngest Indian to win the title.
Q9. The theme of the National Youth Parliament Festival 2019 is_______________.
Be the Voice of Developing India
New India and Finding solutions for contribution in policy making
Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy
New India and your contribution toward its making
None of the above option is the right answer.
Solution:
Minister of Youth Affairs and Sports, Col Rajyavardhan Rathore launched the National Youth Parliament Festival 2019 at a function in New Delhi. The theme of the festival is- ‘Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy’.
Q10. Indian army day is celebrated on ________.
15 January
12 January
14 January
18 January
20 January
Solution:
Army Day is celebrated on January 15 every year to mark the day when (then) Lieutenant General KM Cariappa took over from General Sir Francis Butcher as Commander-in-Chief of India on January 15, 1949.
Q11. National Youth Parliament Festival 2019 held at ________.
Mumbai
New Delhi
Chennai
Pune
Nagpur
Solution:
Minister of Youth Affairs and Sports, Col Rajyavardhan Rathore launched the National Youth Parliament Festival 2019 at a function in New Delhi.
Q12.In which state India got its largest startup ecosystem recently?
Karnataka
Tamil Nadu
Goa
Kerala
Madhya Pradesh
Solution:
India got its largest startup ecosystem when Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated a 1.8-lakh-square-feet facility housing incubation set-up across a string of segments in modern technology.
Q13. Macedonia has renamed it as the Republic of Northern Macedonia. Who is the Prime Minister of this country?
Gjorge Ivanov
Nikola Gruevski
Zoran Zaev
Talat Xhaferi
Ali Ahmeti
Solution:
Zoran Zaev is the Prime Minister of Macedonia.
Q14. A 2+2 Inter-Sessional meeting between the United States and India took recently place in ___________.
Washington DC
Delhi
New York
Paris
Mumbai
Solution:
A 2+2 Inter-Sessional meeting between the United States and India took place in New Delhi, focusing on the progress of defence and foreign policy issues between the two countries.
Q15. The Department of Science and Technology (DST) along with Doordarshan (DD), Prasar Bharati today launched two science communication initiatives, __________ and _________.
Science Today, Science Now
DD Science, India Science
Sense & Science, DD Science
Science Today, Sense of Science
Science India, Science Universe
Solution:
The Department of Science and Technology (DST) along with Doordarshan (DD), Prasar Bharati today launched two science communication initiatives, DD Science and India Science.

               





You may also like to Read:

          

     

Print Friendly and PDF