Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 28th December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 28th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following state Dwijing Festival is celebrated?
Sikkim
Manipur
Nagaland
Assam
Meghalaya
Solution:
In Assam, the third Dwijing Festival has begun on the bank of Aye river at Chirang district. Around 15 lakh tourists will participate in the festival. Assam PHE minister Rihon Daimary inaugurated the festival in presence of several dignitaries.
Q2. Dr. Hamidi Kashmiri recently passed away. He was the tallest figure in the world of__________.
Konkani literature
Afghani literature
Classical Singing
Environmental Economy
Urdu literature
Solution:
Dr. Hamidi Kashmiri, the tallest literary figure in the world of Urdu language, literature and literary criticism passed away.
Q3. Which of the following state/UT has got a separate High Court that will start functioning from January 1?
Dadra and Nagar Haveli
Andhra Pradesh
Arunachal Pradesh
Nagaland
Mizoram
Solution:
The separate High Court for Andhra Pradesh will start functioning from January 1. Ministry of Law and Justice notified the constitution of the High Court in Amaravati.
Q4. Who among the following has taken over as India’s chief boxing coach?
Devendro Singh
Nicola Adams
C A Kuttappa
Ren Cancan
Amit Panghal
Solution:
Dronacharya awardee C A Kuttappa has taken over as India’s chief boxing coach at the ongoing national camp. He took over from veteran coach SR Singh at the beginning of the camp.
Q5. Kuno wildlife sanctuary has been declared as a national park. It is located in which of the following state?
Uttarakhand
Gujarat
Kerala
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
Madhya Pradesh State government has declared Kuno wildlife sanctuary as a national park in compliance with the last condition imposed by a Supreme Court-appointed committee for the much awaited ‘translocation of Asiatic lions from Gir in Gujarat.’
Q6. Who among the following has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018?
Manju Mehta
Preeti Mallick
Saroj Khan
Alka Yagnik
Lata Mangeshkar
Solution:
Noted sitar player Manju Mehta has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government.
Q7. International Whaling Commission (IWC) is recently in news. The headquarters of IWC is located in which of the following country?
Japan
Spain
The United States
United Kingdom
China
Solution:
The IWC has a full-time Secretariat with headquarters located in the City of Cambridge, United Kingdom.
Q8. Who among the following has created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA?
Sai Parnab Kumar
A K Vijay
Aadi Sai Vijaykaran
Akash Mehta
Ravichandran Vijaykaran
Solution:
Aadi Sai Vijaykaran created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA. The theme for the cup was ‘An Entangled World: diplomacy, human relationships, the science of memory, and literature, art’.
Q9. Which of the following country formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters?
Japan
The UK
The USA
China
South Korea
Solution:
In a landmark policy shift, Japan formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters next year for the first time in more than 30 years.
Q10. Prime Minister of Bhutan is in New Delhi on a three-day official visit to India. Name the Prime Minister of Bhutan.
Tandi Dorji
Dawa Gyeltshen
Lotay Tshering
Ugyen Dorji
Jai Bir Shering
Solution:
Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering arrived in New Delhi on a three-day official visit to India. Thimphu is the capital city of Bhutan.
Q11. The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ is given in the field of________.
Painting
Poetry
Economy
Politics
Music
Solution:
The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ was given to the Sankat Mochan Pratishthan in Varanasi for 2017 and the Natrang Pratishthan of New Delhi for 2018. The award is given to institutions for nurturing good music.
Q12. The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor _________ as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank.
Y V Reddy
Bimal Jalan
Raghuram Rajan
D. Subbarao
C Rangarajan
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor Bimal Jalan as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank. Former RBI deputy governor Rakesh Mohan has been appointed the vice-chairman of the committee.
Q13. Which among the following former Australian player has recently been inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
Adam Gilchrist
Claire Taylor
Greg Ritchie
Ricky Ponting
Matthew Hayden
Solution:
Former Australia captain Ricky Ponting was formally inducted into the ICC Cricket Hall of Fame. Ponting received his commemorative cap from compatriot ICC Cricket Hall of Famer, Glenn McGrath at the MCG.
Q14. The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them in some developmental areas. How many developmental areas are taken in count preparing the list?
6
10
8
11
15
Solution:
The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them between June 1, 2018 and October 31, 2018, across six developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion, Skill Development, and Basic Infrastructure. The Second Delta Ranking was released by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog.
Q15. As per the Second Delta ranking for the Aspirational Districts released by the NITI Aayog, which of the following district is the most improved district?
Virudhunagar
Dehradun
Nuapada
Guntur
Srikakulam
Solution:
Virudhunagar in Tamil Nadu is the most improved district followed by Nuapada in Odisha and Siddharthnagar in Uttar Pradesh.

               





You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF