Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 23rd December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 22nd December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Every year, the country celebrates National Mathematics Day on _______________.

December 20
December 22
December 13
December 17
December 15
Solution:

Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan. Born in 1887 in Erode, Tamil Nadu, the story of Ramanujan’s tryst with mathematics is one of the most engaging tales read, depicted and performed through various works of art.

Q2. India and Japan have signed Exchange of Notes and Loan Agreements on Japan’s Official Development Assistance Loan to India. These projects are ___________

Chennai Metro Project
Program for Japan-India Cooperative Actions towards Sustainable Development Goals in India
Only (a) (b) and (d)
Project for Dairy Development
Only (a) and (b)
Solution:

India and Japan have signed Exchange of Notes and Loan Agreements on Japan’s Official Development Assistance Loan to India. These 3 projects are:
(i) Chennai Metro Project (Phase 2) (I) for Japanese Yen (JPY) 75.519 billion,
(ii) Program for Japan-India Cooperative Actions towards Sustainable Development Goals in India for JPY 15.000 billion,
(iii) Project for Dairy Development for JPY 14.978 billion.

Q3. The NITI Aayog released the Baseline Report of the SDG India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories. What does SDG stands for?

Sustainable Development Goals
Scribed Development Goals
Sustainable Development Generation
Supersonic Development Gap
None of the given options is true
Solution:

The NITI Aayog released the Baseline Report of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories towards implementing the 2030 SDG targets.

Q4. The UN General Assembly has adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, the first-ever negotiated global framework on a common approach to international migration in all its dimensions. India voted _________

against it
did not vote
was on neutral platform
in favour of it
none of the given options is true
Solution:

The UN General Assembly has adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, the first-ever negotiated global framework on a common approach to international migration in all its dimensions. India voted in favour of the resolution.

Q5. National Mathematics Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of _______________.

Aryabhata
Homi Jahangir Bhabha
Srinivasa Ramanujan
CV Raman
APJ Abdul Kalam
Solution:

Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan.

Q6. In the recently released SDG India Index, which of the following states were found as top performers?

Uttarakhand and Himachal Pradesh
Kerala and Telangana
Himachal Pradesh & Kerala
Telangana and Maharashtra
Maharashtra and Uttar Pradesh
Solution:

In the recently released SDG India Index 2018, Himachal Pradesh and Kerala were found as top performers among all states.

Q7. Odisha CM Naveen Patnaik announced a Rs10,000 crore scheme named KALIA for the overall development of farmers. KALIA stands for ______________.

Krushak Accommodation for Livelihood and Income Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation
Krushak Accommodation for Livelihood and Independent Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Independent Augmentation
None of the given options is true
Solution:

Odisha CM Naveen Patnaik announced a Rs10,000 crore scheme for the overall development of farmers. Named Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA), the scheme will provide farmers with Rs10,000 a year at the rate of Rs5,000 each for Kharif and Rabi season. Ganeshi Lal is the Governor of Odisha.

Q8. The 15th edition of a two-day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in _____________.

Mumbai
Pune
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:

The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

Q9. Name the Indian Olympic Association (IOA) Secretary General who has been elected the President of South Asian Fencing Body for a period of four years.

Susheel Mehta
Tushar Singh
Rajeev Mehta
Ankush Kurmi
Nandan Narayana
Solution:

Indian Olympic Association (IOA) Secretary General, Rajeev Mehta has been elected the President of South Asian Fencing Body for a period of four years after the meeting of South Asian Fencing Federation (SAFF) at Hyderabad.

Q10. The 15th edition of Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII). The theme of the event was ______________.

Sustainable Development through Value Goals
Building Partnerships through Global Value Chains
Building Partnerships through Internal Linkages
Sustainable Development through Business Partnership
None of the given theme is true
Solution:

The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

               







You may also like to Read:


     



Print Friendly and PDF