Current Affairs Questions for Competitive Exams: 23rd March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW



Q1. Which among the following organization/board launched a new podcast app ‘Shiksha Vani’ that will disseminate crucial information to students and parents in a timely manner?
IB
UPSC
ICSC
CBSC
NCERT
Solution:
The Central Board of Secondary Education (CBSE) launched a new podcast app ‘Shiksha Vani’ that will disseminate crucial information to students and parents in a timely manner.
Q2. Who among the following was honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems “Jitne Log Utne Prem”?
Mannu Bhandari
Mridula Garg
Kedarnath Singh
Shiv Prasad Singh
Leeladhar Jagudi
Solution:
Hindi writer Leeladhar Jagudi honoured with Vyas Samman 2018 for his collection of poems “Jitne Log Utne Prem” published in 2013. The award carries an amount of Rs. 4 lakhs and it was started by K K Birla foundation in 1991.
Q3. Which of the following organisation has inked an agreement to invest USD 50 million in solar energy project developer Avaada Energy Pvt Ltd to help the company scale up rapidly?
World bank
ADB
AfDB
IMF
EXIM bank
Solution:
Asian Development Bank (ADB) has inked an agreement to invest USD 50 million in solar energy project developer Avaada Energy Pvt Ltd to help the company scale up rapidly.
Q4. Which of the following bank has signed a pact with the Bank of China to boost business opportunities?
SBI
PNB
BoB
ICICI
HDFC
Solution:
The country’s largest lender State Bank of India has signed a pact with the Bank of China to boost business opportunities. SBI has signed an MoU to enhance business synergies between both the banks.
Q5. Who among the following has been awarded the 2019 Templeton Prize for his work blending science and spirituality?
Tim Berners-Lee
Noam Chomsky
Marcelo Gleiser
James Watson
Stephen Hawking
Solution:
Brazilian physicist and astronomer Marcelo Gleiser has been awarded the 2019 Templeton Prize, worth $1.4 million, for his work blending science and spirituality. Gleiser, 60, is the first Latin American to win the award.
Q6. The International Day of Forests is held annually on_________.
21 March
22 March
18 March
20 March
25 March
Solution:
The International Day of Forests is held annually on 21 March to raise awareness of the importance of forests to people and their vital role in poverty eradication, environmental sustainability and food security.
Q7. The theme for International Day of Forests 2019 is _________.
Human, Animal and Forests
Learn to Save Forests
Educate To save Forests
I, We and Forests
Forests and Education
Solution:
The International Day of Forests 2019 is Forests and Education.
Q8. Fitch Ratings cut India’s economic growth forecast for the next financial year starting April 1, to____ from its previous estimate of___.
7.1%, 7.4%
6.7%, 7.1%
6.8%, 7%
7.3%, 7.6%
7%, 7.3%
Solution:
Fitch Ratings cut India’s economic growth forecast for the next financial year starting April 1, to 6.8% from its previous estimate of 7%, on weaker than expected momentum in the economy. The rating agency has also cut growth forecasts for FY20 and FY21 to 7% from 7.3% and 7.1% from 7.3%, respectively.
Q9. Indian Railways' Integral Coach Factory (ICF) has surpassed the top Chinese manufacturers and became the single largest rail coach manufacturer in the world. It is located in ___________.
Pune
Chennai
Kochi
Nagpur
Ahmedabad
Solution:
Indian Railways' Integral Coach Factory (ICF) Channai has surpassed the top Chinese manufacturers after creating a 40% record increase in its production. With this, Indian Railway’s oldest and premier coach manufacturing unit becomes the single largest rail coach manufacturer in the world.
Q10. What is India's rank in World Happiness Report 2019?
113
137
131
140
156
Solution:
The World Happiness Report was released by the Sustainable Development solutions Network for the United Nations on March 20, the International Day of Happiness. India is ranked 140th out of 156 nations. India shows a 7 spot decline.
Q11. India won a total of ____at the Special Olympics World Summer Games, held at Abu Dhabi, UAE.
212
168
306
247
368
Solution:
India returned with 368 medals (85 gold, 154 Silver, and 129 Bronze) at the Special Olympics World Summer Games, held at Abu Dhabi, UAE. Indian powerlifters bagged the maximum number of medals 20 gold, 33 silver and 43 bronze.
Q12. Which of the following country has imposed an immediate ban on assault weapons?
New Zealand
USA
Australia
UK
Norway
Solution:
New Zealand has imposed an immediate ban on assault weapons following the Christchurch massacre that claimed the lives of 50 mosque-goers.
Q13. What is the theme for World Water Day 2019?
World and Water
Human, Forests and Water
I, We and Water
Leaving No One Behind
Leaving Nothing Behind
Solution:
International World Water Day is held annually on 22 March. The theme for World Water Day 2019 is ‘Leaving no one behind,’ which is the central promise of the 2030 Agenda for Sustainable Development.
Q14. Which of the following city hosted the first ever High-Level Dialogue on Indo-Pacific Cooperation (HLD-IPC)?
Bangkok
Astana
New Delhi
New York
Jakarta
Solution:
The Government of Indonesia has hosted the first ever High-Level Dialogue on Indo-Pacific Cooperation (HLD-IPC) in its capital city Jakarta. The theme of the HLD was ‘Towards a Peaceful, Prosperous, and Inclusive Region’.
Q15. Which of the following country has renamed its capital as Nursultan?
Turkmenistan
Indonesia
Kazakhstan
Turkey
Uzbekistan
Solution:
Kazakhstan has renamed its capital Astana to Nursultan to honor outgoing leader Nursultan Nazarbayev. Mr. Nazarbayev, 78, served nearly 30 years as president of the nation.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF