IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 01st October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 01st October 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. The International Astronomical Union (IAU) has named an asteroid, formally known as a minor planet and located between Mars and Jupiter, after Indian classical singer ______________________________
(a) Pandit Jasraj
(b) Kumar Gandharva
(c) Bhimsen Joshi
(d) Kishori Amonkar
(e) Lata Mangeshkar

S1. Ans.(a)
Sol. The International Astronomical Union (IAU) has named an asteroid, formally known as a minor planet and located between Mars and Jupiter, after Indian classical singer Pandit Jasraj.

Q2. Name the Indian tennis player who recently won the men’s singles title at the ATP Challenger Tournament held in Buenos Aires, Argentina.
(a) Rohan Bopanna
(b) Somdev Devvarman
(c) Leander Paes
(d) Sumit Nagal
(e) Mahesh Bhupathi

S2. Ans.(d)
Sol. Indian tennis player Sumit Nagal has won the men’s singles title at the ATP Challenger Tournament held in Buenos Aires, Argentina.

Q3. Tapan Kumar Mishra has been honoured with the National Tourism Award for the Category of “Best Tourist Guide” for the year 2017-18 during celebration of the World Tourism Day. He is from which state?
(a) Kerala
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Punjab
(e) Tamil Nadu

S3. Ans.(c)
Sol. Odisha’s Tapan Kumar Mishra has been honoured with the National Tourism Award for the Category of “Best Tourist Guide” for the year 2017-18 during celebration of the World Tourism Day.

Q4. The World Sindhi Congress (WSC) hosted a 31st international conference on Sindh in?
(a) New Delhi
(b) New York
(c) Paris
(d) Chennai
(e) London

S4. Ans.(e)
Sol. The World Sindhi Congress (WSC) hosted a 31st international conference on Sindh in London.

Q5. Who among the following has been appointed as chairman of the International Egg Commission(IEC) for the next two years?
(a) Igor Babaev
(b) John Monaco
(c) Philip Lymbery
(d) Suresh Chitturi
(e) Mike Popowycz

S5. Ans.(d)
Sol. Suresh Chitturi has been appointed as chairman of the International Egg Commission(IEC) for the next two years.

Q6. Who among the following has been awarded with “India’s Most Powerful Women in Media” award at the famed Confluence Excellence Awards?
(a) Barkha Dutt
(b) Shereen Bhan
(c) Kallie Puri
(d) Nidhi Razdan
(e) Sweta Singh

S6. Ans.(c)
Sol. India’s Kallie Puri has been awarded with “India’s Most Powerful Women in Media” award at the famed Confluence Excellence Awards.

Q7. On which day UNESCO observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) every year?
(a) 26 September
(b) 25 September
(c) 27 September
(d) 29 September
(e) 28 September

S7. Ans.(e)
Sol. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) on 28 September every year.

Q8. Which of the follwing has issued three coins (100, 1000 and 2500 Nepali rupees) bearing the Sikh symbol to commemorate the 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev?
(a) Nepal Rastra Bank
(b) Bank of China
(c) Reserve Bank of India
(d) Bank of Japan
(e) Indonesia central bank

S8. Ans.(a)
Sol. Nepal Rastra Bank issued three coins (100, 1000 and 2500 Nepali rupees) bearing the Sikh symbol to commemorate the 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev.

Q9. Name the Veteran Bollywood actor who is remembered for his role as Kalia in the classic movie Sholay, passed away recently.
(a) Dinesh Hingoo
(b) Mac Mohan
(c) Satyen Kappu
(d) Viju Khote
(e) Shehzad Khan

S9. Ans.(d)
Sol. Veteran Bollywood actor Viju Khote, who is remembered for his role as Kalia in the classic movie Sholay passed away recently.

Q10. On which day the World Health Organization observes World Rabies Day every year?
(a) 27 September
(b) 28 September
(c) 29 September
(d) 30 September
(e) 01 October

S10. Ans.(b)
Sol. The World Health Organization observes World Rabies Day on 28 September every year.

Q11. Name the tennis star who defeated American Alison Riske in the summit clash by 6-3, 3-6, 6-1 to won the WTA Wuhan Open held in Wuhan, China.
(a) SofiaKenin
(b) Elise Mertens
(c) Victoria Azarenka
(d) Amanda Anisimova
(e) Aryna Sabalenka

S11. Ans.(e)
Sol. Aryna Sabalenka defeated American Alison Riske in the summit clash by 6-3, 3-6, 6-1 to won the WTA Wuhan Open held in Wuhan, China.

Q12. 4th edition of Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and Kazakhstan will be conducted at Pithoragarh, ____________________
(a) Uttarakhand
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Arunachal Pradesh
(e) Tamil Nadu

S12. Ans.(a)
Sol. 4th edition of Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and Kazakhstan will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand.

Q13. Name the former Foreign Secretary who served as Foreign Secretary from 1987 to 1989 and also served as Ambassador to Bangladesh, Egypt, Japan, Hungary and China, passed away recently.
(a) Shivsankara Menon
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Sujatha Singh
(d) Ranjan Mathai
(e) K.P.S. Menon

S13. Ans.(e)
Sol. Former Foreign Secretary K.P.S. Menon passed away. He served as Foreign Secretary from 1987 to 1989 and also served as Ambassador to Bangladesh, Egypt, Japan, Hungary and China.

Q14. Name the football club whose documentary has been nominated in the prestigious British Academy Film and Television Arts (BAFTA) Awards.
(a) Real Kashmir FC
(b) FC Goa
(c) Bengaluru FC
(d) Kerala Blasters
(e) Chennaiyin FC

S14. Ans.(a)
Sol. A documentary on Srinagar-based football club Real Kashmir FC has nominated in the prestigious British Academy Film and Television Arts (BAFTA) Awards.

Q15. On which day the United Nations observes International Translation Day every year?
(a) 29 September
(b) 30 September
(c) 01 October
(d) 02 October
(e) 03 October

S15. Ans.(b)
Sol. The United Nations observes International Translation Day on 30 September every year.

Q16. Name the place which hosted the 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019.
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) Gandhinagar

S16. Ans.(c)
Sol. 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 held in Mumbai, Maharashtra.

Q17. Name a professor of Inter-university Centre for Astronomy and Astrophysics, who recently received the M P Birla Memorial Award 2019 for his contributions to the world of cosmology.
(a) Ajoy Ghatak
(b) A. P. Balachandran
(c) Abhas Mitra
(d) Thanu Padmanabhan
(e) Abhay Ashtekar

S17. Ans.(d)
Sol. Physicist Thanu Padmanabhan, a professor of Inter-university Centre for Astronomy and Astrophysics received the M P Birla Memorial Award 2019 for his contributions to the world of cosmology.

Q18. 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 was held with the theme of ________________________
(a) Prosperous Society: Heavy Society
(b) Prosperous Society: Stronger Society
(c) Prosperous Society: Brave Society
(d) Prosperous Society: Fearful Society
(e) Prosperous Society: Fearless Society

S18. Ans.(b)
Sol. 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 was held with the theme of “Prosperous Society: Stronger Society”.

Q19. World Heart Day was observed on ________________ across the world with the theme “My Heart, Your Heart” to create awareness of Cardiovascular Disease including heart disease & stroke and highlights the preventive and control measures.
(a) 27 September
(b) 28 September
(c) 29 September
(d) 30 September
(e) 01 October

S19. Ans.(c)
Sol. World Heart Day was observed on 29 September across the world with the theme “My Heart, Your Heart” to create awareness of Cardiovascular Disease including heart disease & stroke and highlights the preventive and control measures.

Q20. UNESCO observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) every year. What was the theme of day for this year’s celebration?
(a) Leaving Everyone Behind
(b) Leaving No Person Behind
(c) Leaving Any One Behind
(d) Leaving Each One Behind
(e) Leaving No One Behind

S20. Ans.(e)
Sol. UNESCO observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) every year. The theme of this year’s celebration: Leaving No One Behind!

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!