IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 11th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 11th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

Q1. On which day the International Association for Suicide Prevention (IASP) observes World Suicide Prevention Day (WSPD) every year?

(a) 07 September

(b) 08 September

(c) 09 September

(d) 10 September

(e) 11 September

S1. Ans.(d)

Sol. The International Association for Suicide Prevention (IASP) observes World Suicide Prevention Day (WSPD) on 10 September every year.

Q2. Which of the following places hosted the 22nd Session of UN Committee on Convention on Rights of Persons with Disabilities? 

(a) Geneva

(b) Paris

(c) London

(d) Jakarta

(e) The Hague

S2. Ans.(a)

Sol. The 22nd Session of UN Committee on Convention on Rights of Persons with Disabilities was held at Geneva.

Q3. Who among the following has been appointed as the chief justice of the Gujarat High Court?

(a) Justice Navaniti Prasad Singh

(b) Justice Shiavax Jal Vazifdar

(c) Justice Vikram Nath

(d) Justice Vineet Saran

(e) Justice Naresh Harishchandra Patil

S3. Ans.(c)

Sol. Justice Vikram Nath has been appointed as the chief justice of the Gujarat High Court.

Q4. India Post Payments Bank (IPPB) has recently rolled out AePS services. AePS stands for?

(a) Aadhaar Enabled Procurement System

(b) Aadhaar Enabled Payment System

(c) Account Enabled Payment System

(d) Account Enabled Processing System

(e) Aadhaar Enabled Processing System

S4. Ans.(b)

Sol. India Post Payments Bank (IPPB) has recently rolled out Aadhaar Enabled Payment System Services (AePS).

Q5. India’s first-ever helicopter summit was recently organised by the Ministry of Civil Aviation and was held in _____________________________ 

(a) Ranchi

(b) Idaipur

(c) Ahmedabad

(d) Dehradun

(e) Chennai

S5. Ans.(d)

Sol. The Ministry of Civil Aviation organised India’s first-ever helicopter summit in Dehradun.

Q6. Who among the following has been appointed by the Microsoft as the new managing director of Microsoft India Research and Development Pvt Ltd (MIRPL)?

(a) Anil Bhansali

(b) Rajan Anandan

(c) Amit Agarwal

(d) Kalyan Krishnamurthy

(e) Rajiv Kumar

S6. Ans.(e)

Sol. Microsoft has appointed Rajiv Kumar as the new managing director of Microsoft India Research and Development Pvt Ltd (MIRPL).

Q7. Pradeep Dash will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar for his poetry work Charu Chibar O Charjya. He belongs to which state?

(a) Jharkhand

(b) Odisha

(c) Bihar

(d) Karnataka

(e) Assam

S7. Ans.(b)

Sol. Noted Odia writer Pradeep Dash will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar for his poetry work Charu Chibar O Charjya. He is from Odisha.

Q8. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue was recently held in _____________________________ 

(a) New Delhi

(b) Beijing

(c) Mumbai

(d) Shanghai

(e) Guangzhou

S8. Ans.(a)

Sol. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue was held in New Delhi.

Q9. Name the chairman of Cipla who has been recently inducted as honorary fellow of the Royal Society for his service to the cause of science.

(a) Dilip Shanghvi

(b) Vinita D. Gupta

(c) Erez Israeli

(d) Yusuf Hamied

(e) Pankaj Patel

S9. Ans.(d)

Sol. Dr Yusuf Hamied, chairman of Cipla, a pharmaceutical company has been inducted as honorary fellow of the Royal Society for his service to the cause of science.

Q10. What amount of humanitarian assistance has been announced by India to help people in the Bahamas affected by Hurricane Dorian?

(a) USD 3 million

(b) USD 2.5 million

(c) USD 2 million

(d) USD 1.5 million

(e) USD 1 million

S10. Ans.(e)

Sol. India announced humanitarian assistance of USD 1 million to help people in the Bahamas affected by Hurricane Dorian.

Q11. Which of the following organization has signed a port service agreement with Kakinada Seaports Limited to develop a liquified natural gas regasification and reloading terminal at Kakinada port?

(a) Indian Oil Corporation

(b) Oil and Natural Gas Corporation

(c) H-Energy

(d) Gail India Limited

(e) Bharat Petroleum

S11. Ans.(c)

Sol. Hiranandani Group energy arm H-Energy has signed a port service agreement with Kakinada Seaports Limited to develop a liquified natural gas regasification and reloading terminal at Kakinada port.

Q12. The Indian side was led by Vice Chairman, NITI Aayog in the 6th India-China Strategic Economic Dialogue. Who among the following is the Vice Chairman of NITI Aayog?

(a) Piyush Goyal

(b) Rajiv Kumar

(c) Vinod Paul

(d) V. K. Saraswat

(e) Amitabh Kant

S12. Ans.(b)

Sol. The Indian side was led by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in the 6th India-China Strategic Economic Dialogue.

Q13. Which of the following companies has been selected by the Reserve Bank of India to develop the mobile application which will help the visually impaired people to identify currency notes?

(a) Aricent Technologies

(b) Rapidsoft Technologies Pvt. Ltd.

(c) XeliumTech Solutions – Mobile App Development Company

(d) Quy Technology – Mobile App Development Company

(e) Daffodil Software Pvt Ltd

S13. Ans.(e)

Sol. Daffodil Software Pvt Ltd has been selected by the Reserve Bank of India to develop the mobile application which will help the visually impaired people to identify currency notes.

Q14. Prime Minister Narendra Modi and Nepal’s Prime Minister K.P. Sharma Oli will jointly inaugurate _________________-Amlekhgunj cross border petroleum products pipeline. 

(a) Araria

(b) Buxar

(c) Motihari

(d) Begusarai

(e) Aurangabad

S14. Ans.(c)

Sol. Prime Minister Narendra Modi and Nepal’s Prime Minister K.P. Sharma Oli will jointly inaugurate Motihari-Amlekhgunj cross border petroleum products pipeline.

Q15. Who among the following is the Managing Director & CEO of India Post Payments Bank?

(a) Sunil Mehta

(b) Aaditya Puri

(c) Rajnish Kumar

(d) Shikha Sharma

(e) Suresh Sethi

S15. Ans.(e)

Sol. Managing Director & CEO of IPPB: Suresh Sethi.

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

 You may also like to Read: