IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 17th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 17th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Name the country which defeated Argentina by 95-75 to win the Basketball World Cup held in Beijing, China.
(a) The United States
(b) Australia
(c) France
(d) Spain
(e) Poland

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

S1. Ans.(d)
Sol. Spain defeated Argentina by 95-75 to win the Basketball World Cup held in Beijing, China.

Q2. On which day United Nations observes International Day for the Preservation of the Ozone Layer every year?
(a) 16 September
(b) 15 September
(c) 14 September
(d) 13 September
(e) 12 September

S2. Ans.(a)
Sol. The United Nations observes 16 September every year as International Day for the Preservation of the Ozone Layer.

Q3. Former judge of the Andhra Pradesh High Court, Justice ___________________, has been appointed as Andhra Pradesh’s first Lokayukta after its bifurcation in 2014.
(a) Yogeshwar Dayal
(b) P.Chandra Reddy
(c) P. Lakshmana Reddy
(d) Sundaram Sundaram Nain
(e) Saiyed Sagir Ahmed

S3. Ans.(c)
Sol. Former judge of the Andhra Pradesh High Court, Justice P. Lakshmana Reddy, has been appointed as Andhra Pradesh’s first Lokayukta after its bifurcation in 2014.

Q4. Union Minister for Environment and Forest and Information & Broadcasting recently flagged off a “Jaldoot vehicle”, a travelling exhibition in which of the following places?
(a) Hyderabad
(b) Pune
(c) Gandhinagar
(d) Jaipur
(e) Chennai

S4. Ans.(b)
Sol. Union Minister for Environment and Forest and Information & Broadcasting flagged off a Jaldoot vehicle a travelling exhibition in Pune.

Q5. Name the Film editor who has movies like Iqbal, Ek Hasina Thi and Mardaani to his credit, passed away recently.
(a) Renu Saluja
(b) Sudhir Mishra
(c) Sanjib Kumar Datta
(d) Shabnam Sukhdev
(e) Vidhu Vinod Chopra

S5. Ans.(c)
Sol. Film editor Sanjib Kumar Datta, who has movies like Iqbal, Ek Hasina Thi and Mardaani to his credit, passed away.

Q6. Name the Indian shuttler who defeated Indonesia’s Karono Karono by 18-21, 21-14, 21-11 in the finals to won the Myanmar International Series.
(a) H S Prannoy
(b) Ajay Jayaram
(c) Sameer Verma
(d) B Sai Praneeth
(e) Kaushal Dharmamer

S6. Ans.(e)
Sol. Indian shuttler Kaushal Dharmamer defeated Indonesia’s Karono Karono by 18-21, 21-14, 21-11 in the finals to won the Myanmar International Series.

Q7. Name the White water Rafting expedition which was organised to commemorate the 75th Raising day of the Kalidhar Battalion and was flagged Off at Jaisalmer Military station.
(a) Rudrashila
(b) Aadharshila
(c) Kalidharshila
(d) Takshila
(e) Amritshila

S7. Ans.(a)
Sol. The White water Rafting expedition christened ‘Rudrashila’ has been organised to commemorate the 75th Raising day of the Kalidhar Battalion and was Flagged Off at Jaisalmer Military station.

Q8. Name the (Retired) Lieutenant General who has been appointed as the head of the UN mission in Hodeidah, Yemen by United Nations Secretary-General.
(a) Michael Lollesgaard
(b) Thomas L. Baptiste
(c) David Barno
(d) Abhijit Guha
(e) Ricardo Sanchez

S8. Ans.(d)
Sol. United Nations Secretary-General has appointed Lieutenant General (Retired) Abhijit Guha as the head of the UN mission in Hodeidah, Yemen.

Q9. “Great Ganga Run-2019″ was recently organised to create awareness about River Ganga. The marathon was flagged off in?
(a) Mathura
(b) New Delhi
(c) Kanpur
(d) Haridwar
(e) Allahabad

S9. Ans.(b)
Sol. “Great Ganga Run-2019″ was recently organised to create awareness about River Ganga. The marathon was flagged off in New Delhi.

Q10. United Nations observes International Day for the Preservation of the Ozone Layer every year. What was the theme of the day for 2019?
(a) Keep Cool and Carry On
(b) Ozone and climate: Restored by a world united
(c) Protection of the Ozone Layer
(d) 32 Years and Healing
(e) Caring for all life under the sun

S10. Ans.(d)
Sol. United Nations observes International Day for the Preservation of the Ozone Layer every year. Theme of the day for 2019: 32 Years and Healing.

Q11. Name the player who defeated Nay Thway Oo to win the 150-up format at the IBSF World Billiards Championship held in Mandalay, Myanmar?
(a) Jan Eisenstein
(b) Pankaj Advani
(c) Muhammad Asif
(d) Ali Alobaidli
(e) Ye Zaw Htut

S11. Ans.(b)
Sol. Pankaj Advani defeated Nay Thway Oo to win the 150-up format at the IBSF World Billiards Championship held in Mandalay, Myanmar.

Q12. Name the renowned writer of Kerala who received the Abu Dhabi Sakthi Award in 1988 and the A.P. Kalakkad Award in 2009, passed away recently.
(a) PK Ashita
(b) O. Chandu Menon
(c) Narayana Guru
(d) P Kesavadev
(e) Sivaraman Cheriyanad

S12. Ans.(e)
Sol. The renowned writer of Kerala Sivaraman Cheriyanad who received the Abu Dhabi Sakthi Award in 1988 and the A.P. Kalakkad Award in 2009, passed away recently.

Q13. Which day is observed as International Day of Democracy by the United Nations every year?
(a) 13 September
(b) 14 September
(c) 15 September
(d) 16 September
(e) 17 September

S13. Ans.(c)
Sol. The United Nations observes 15 September every year as International Day of Democracy.

Q14. Name the place at which Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology recently launched the Maritime Communication Services.
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Paradip
(e) Vishakhapatnam

S14. Ans.(a)
Sol. Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology recently launched the Maritime Communication Services at Mumbai, Maharashtra.

Q15. Name the Indian Badminton player who has won the Vietnam Open Super 100 title held at the Ho Chi Minh City, Vietnam.
(a) Ajay Jayaram
(b) B. Sai Praneeth
(c) Parupalli Kashyap
(d) Prannoy Kumar
(e) Sourabh Verma

S15. Ans.(e)
Sol. Indian Badminton player Sourabh Verma has won the Vietnam Open Super 100 title held at the Ho Chi Minh City, Vietnam.

Q16. DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the first-ever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA) _____________ (Navy) at the shore-based test facility in Goa.
(a) Mirage-2000.
(b) Tejas
(c) Mikoyan MiG-21
(d) SEPECAT Jaguar
(e) Mikoyan MiG-29

S16. Ans.(b)
Sol. DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the first-ever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA) Tejas (Navy) at the shore-based test facility in Goa.

Q17. The United Nations observes International Day of Democracy every year. What was the theme of International Day of Democracy 2019?
(a) Elections
(b) Democracy under Strain: Solutions for a Changing World
(c) Right to vote
(d) Democracy and Conflict prevention
(e) Participation

S17. Ans.(e)
Sol. The United Nations observes International Day of Democracy every year. Theme of International Day of Democracy 2019: Participation.

Q18. Which of the following countries has become the 79th country to join the International Solar Alliance, an initiative by India?
(a) Saint Vincent and the Grenadines
(b) Antigua and Barbuda
(c) Saint Lucia
(d) Trinidad and Tobago
(e) Saint Kitts and Nevis

S18. Ans.(a)
Sol. Saint Vincent and the Grenadines became the 79th country to join the International Solar Alliance, an initiative by India.

Q19. Which of the following has become the first Indian company that will now provide quality broadband services to the maritime sector?
(a) Comsat Max Limited
(b) Nelco
(c) Bharti Airtel Ltd
(d) Infinium (India) Ltd
(e) Tatanet Services

S19. Ans.(b)
Sol. Nelco has become the first Indian company that will now provide quality broadband services to the maritime sector.

Q20. Which of the following ministry recently organised the “Great Ganga Run-2019″ to create awareness about River Ganga?
(a) Ministry of Earth Sciences
(b) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(c) Ministry of Petroleum and Natural Gas
(d) Ministry of Jal Shakti
(e) Ministry of Youth Affairs and Sports

S20. Ans.(d)
Sol. Ministry of Jal Shakti recently organised the “Great Ganga Run-2019″ to create awareness about River Ganga.

Q21. Name the Badminton star who recently defeated Victor Svendsen of Denmark to win the Belgian International badminton title.
(a) Kim Bruun
(b) Lakshya Sen
(c) Kai Schaefer
(d) Sean Vendy
(e) Peter Kaesbauer

S21. Ans.(b)
Sol. Indian Badminton star, Lakshya Sen defeated Victor Svendsen of Denmark to win the Belgian International badminton title.

Q22. UNESCO has decided to translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev to mark his 550th birth anniversary. In UNESCO, ‘S’ stands for?
(a) Science
(b) Sustainable
(c) Social
(d) Society
(e) Scientific

S22. Ans.(e)
Sol. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization has decided to translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev to mark his 550th birth anniversary.

Q23. Name the only Indian film to feature in “The Guardian” list of 100 Best Films of the 21st century.
(a) Gangs Of Wasseypur
(b) Dil Chahta Hai
(c) Baahubali-The Beginning
(d) 3 Idiots
(e) Dangal

S23. Ans.(a)
Sol. Gangs Of Wasseypur the only Indian film to feature in “The Guardian” list of 100 Best Films of the 21st century.

Q24. Who among the following is the present Secretary-General of the United Nations?
(a) Ban Ki-moon
(b) Kofi Annan
(c) Antonio Guterres
(d) Boutros Boutros-Ghali
(e) Javier Perez de Cuellar

S24. Ans.(c)
Sol. Antonio Guterres is the Secretary-General of the United Nations.

Q25. Where is the headquarter of International Solar Alliance?
(a) Paris
(b) New York
(c) Geneva
(d) Gurugram
(e) London

S25. Ans.(d)
Sol. The headquarter of International Solar Alliance is at Gurugram, India.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results !!