IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 16th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

Q1. The first ASEAN-US Maritime Exercise (AUMX) between the regional bloc and Washington, starting at the Sattahip Naval Base in Thailand and ending in Singapore. Which of the following country is not a member of ASEAN group?
(a) Indonesia
(b) China
(c) Philippines
(d) Myanmar
(e) Singapore

S1. Ans.(b)
Sol. China is not a member of ASEAN group of countries.

Q2. Hisar, Haryana has entered into the civil aviation map after the launch of the air shuttle service between Hisar and Chandigarh. Who is the present governor of Haryana?
(a) Satyadev Narayan Arya
(b) Bandaru Dattatraya
(c) Lal Ji Tandon
(d) Satya Pal Malik
(e) Ganeshi Lal

S2. Ans.(a)
Sol. Satyadev Narayan Arya is the current governor of Haryana.

Q3. Employees’ State Insurance Corporation(ESIC) signed Memorandum of Agreement (MoA) with State Bank of India for direct transfer of benefits electronically into bank accounts of all stakeholders. Who is the present Director-General of ESIC?
(a) P L Chaudhari
(b) Sandhya Shukla
(c) Raj Kumar
(d) Garima Bhagat
(e) R K Kataria

S3. Ans.(c)
Sol. The present Director-General of Employees’ State Insurance Corporation(ESIC) is Raj Kumar.

Q4. Shri Mata Vaishno Devi Shrine in Jammu and Kashmir has been adjudged as the “Best Swachh Iconic place” in the country in the ‘Swachh Iconic Places’. This list released by the Ministry of Jal Shakti, Department of Drinking Water and Sanitation. Who is the present Minister of Jal Shakti, Department of Drinking Water and Sanitation?
(a) Mahendra Nath Pandey
(b) Pralhad Joshi
(c) Arvind Ganpat Sawant
(d) Gajendra Singh Shekhawat
(e) Mukhtar Abbas Naqvi

S4. Ans.(d)
Sol. The present Minister of Jal Shakti, Department of Drinking Water and Sanitation is Gajendra Singh Shekhawat.

Q5. Indo-US defence cooperation, a joint military training, Exercise “Yudh Abhyas 2019”. Who is the present Chief of Staff for the U.S. Army?
(a) Joseph M Martin
(b) Richard D Clarke
(c) James C McConville
(d) Austin S Miller
(e) John M Murray

S5. Ans.(c)
Sol. The 40th and current Chief of Staff of the Army is General James C. McConville.

Q6. A joint India- New Development Bank workshop was held in New Delhi. The workshop was organized to enhance the NDB’s engagement with the India’s private and public sector. Who is the present President of New Development Bank?
(a) Paulo Nogueira
(b) Takehiko Nakao
(c) K V Kamath
(d) Vladimir Kazbekov
(e) Xian Zhu

S6. Ans.(c)
Sol. The present President of New Development Bank is K V Kamath.

Q7. ECL Finance Ltd, a subsidiary of Edelweiss Financial Services, and Central Bank of India have signed an agreement for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME’s) customers. Who is the present chairman of Central bank of India?
(a) Geetha Muralidhar
(b) Rakesh Sharma
(c) A S Rajeev
(d) Dinabandhu Mohapatra
(e) Rajeev Rishi

S7. Ans.(e)
Sol. The present chairman of Central bank of India is Rajeev Rishi.

Q8. The Income Tax Department announced that it will automatically issue PAN to all taxpayers who do not have a Permanent Account Number and are using Aadhaar for filing income tax returns (ITR). Where is the headquarter of UIDAI?
(a) Chennai
(b) Kerala
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Pune

S8. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of Unique Identification Authority Of India (UIDAI) in New Delhi.

Q9. Indian Army team from 18th battalion, the Mahar Regiment successfully summited Mount Leo Pargyil. What is the height of Mount Leo Pargyil, Himachal Pradesh?
(a) 6769M
(b) 6740M
(c) 6748M
(d) 6770M
(e) 6773M

S9. Ans.(e)
Sol. The height of Mount Leo Pargyil is 6773M.

Q10. In collaboration with National Disaster Response Force, Nehru Yuva Kendra Sangathan under the Department of Youth Affairs of MoYAS will prepare Block Level Disaster Response Teams. Who is the present Director General of NDRF?
(a) Rajni Kant Mishra
(b) Rajesh Chandra
(c) SS Deswal
(d) SN Pradhan
(e) Rajeev Rai Bhatnagar

S10. Ans.(d)
Sol. The present Director General of NDRF is SN Pradhan.

Q11. Army to commission 1st batch of women soldiers in 2021. Who is the present Vice Chief of the Indian Army?
(a) Om Prakash Malhotra
(b) Paramasiva Prabhakar Kumara
(c) Manoj Mukund Naravane
(d) Devraj Anbu
(e) Sarath Chand

S11. Ans.(c)
Sol. Mukund Naravane is the Vice Chief of the Indian Army. Naravane will replace Lieutenant General D Anbu who retires on August 31.

Q12. IT services major Wipro Limited has bagged a strategic contract valued at $300 million from the ICICI Bank. What is the tagline of ICICI Bank?
(a) Trusted Family Bank
(b) Bank Aisa Dost Jaisa
(c) Honors Your Trust
(d) Together we can
(e) Hum Hain Na!

S12. Ans.(e)
Sol. The tagline of ICICI Bank is Hum Hain Na!.

Q13. Rating agency CRISIL has revised India’s fiscal year 2020 GDP growth forecast to 6.3%. Who is the present Managing Director and CEO of CRISIL?
(a) Vinita Bali
(b) Ashu Suyash
(c) Girish Paranjpe
(d) Ashu Suyash
(e) Arundhati Bhattacharya

S13. Ans.(d)
Sol. The present Managing Director and CEO of CRISIL is Ashu Suyash.

Q14. The NDB is the first Multilateral Development Bank established by developing countries and emerging economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Where is the headquarter of New development Bank?
(a) Shanghai, China
(b) Washington DC, US
(c) London, UK
(d) New York, US
(e) Zurich, Switzerland

S14. Ans.(a)
Sol. The headquarter of National development Bank is Shanghai, China

Q15. The Cabinet has approved a capital infusion of Rs 4,557 crore into Industrial Development Bank of India IDBI. Where is the headquarters of IDBI ?
(a) Bangalore
(b) Delhi
(c) Hyderabad
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S15. Ans.(e)
Sol. The headquarters of Industrial Development Bank of India in Mumbai, Maharashtra.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!