IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 18th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 18th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW

Q1. The Goods and Services Tax Network has decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from?
(a) January 2023
(b) January 2022
(c) January 2021
(d) January 2020
(e) January 2019

S1. Ans.(d)
Sol. The Goods and Services Tax Network has decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from January 2020.

Q2. Arcadia Education Project which involves construction of floating school for marginalised children in South Kanarchor of __________________, has been awarded the prestigious Aga Khan Architecture Award 2019.
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) Afghanistan
(d) Bhutan
(e) Tatarastan

S2. Ans.(a)
Sol. Arcadia Education Project which involves construction of floating school for marginalised children in South Kanarchor of Bangladesh, has been awarded the prestigious Aga Khan Architecture Award 2019.

Q3. A maiden trilateral exercise SITMEX, involving Republic of Singapore Navy (RSN), Royal Thailand Navy (RTN) and Indian Navy (IN) started recently at which of the following places?
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) Port Blair
(d) Cochin
(e) Visakhapatnam

S3. Ans.(c)
Sol. A maiden trilateral exercise SITMEX, involving Republic of Singapore Navy (RSN), Royal Thailand Navy (RTN) and Indian Navy (IN) started at Port Blair.

Q4. Who among the following has been conferred the Dr Kalam Smriti International Excellence Award 2019 in Dhaka?
(a) Imran Khan
(b) Aung San Suu Kyi
(c) Ashraf Ghani Ahmadzai
(d) KP Sharma Oli
(e) Sheikh Hasina

S4. Ans.(e)
Sol. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina received the Dr Kalam Smriti International Excellence Award 2019 in Dhaka.

Q5. Ministry of Commerce & Industry through Export Credit Guarantee Corporation has introduced a new Export Credit Insurance Scheme called NIRVIK. NIRVIK stands for?
(a) Niryat Rashtriya Vikash Yojana
(b) Niryat Rin Vikash Yojana
(c) Niryat Rozgaar Vikash Yojana
(d) Niryat Raahgir Vikash Yojana
(e) Niryat Rashtra Vikash Yojana

S5. Ans.(b)
Sol. Ministry of Commerce & Industry through Export Credit Guarantee Corporation has introduced a new Export Credit Insurance Scheme called Niryat Rin Vikash Yojana (INIRVIK).

Q6. The Public Premises (Eviction of ______________________ Occupants) Amendment Bill, 2019 has come into effect.
(a) Unauthorized
(b) Illegal
(c) Unofficial
(d) Unsanctioned
(e) Uncertified

S6. Ans.(a)
Sol. The Public Premises (Eviction of Unauthorized Occupants) Amendment Bill, 2019 has come into effect.

Q7. How many scholars from South East Asian countries will be funded to pursue PhD at 23 Indian Institutes of Technology as per the initiative recently launched by Indian government?
(a) 600 scholars
(b) 800 scholars
(c) 1000 scholars
(d) 1200 scholars
(e) 1400 scholars

S7. Ans.(c)
Sol. India has formally launched an initiative to fund 1000 scholars from South East Asian countries to pursue PhD at its 23 Indian Institutes of Technology.

Q8. Name the former speaker of Andhra Pradesh Assembly who was a 6-time MLA and also served as a minister in the NT Rama Rao and Chandrababu Naidu governments of Andhra Pradesh, passed away recently.
(a) Kavali Prathibha Bharathi
(b) Kethireddy Suresh Reddy
(c) Nallari Kiran Kumar Reddy
(d) Nadendla Manohar
(e) Kodela Siva Prasada Rao

S8. Ans.(e)
Sol. Former speaker of Andhra Pradesh Assembly who was a 6-time MLA and served as a minister in the NT Rama Rao and Chandrababu Naidu governments of Andhra Pradesh, Kodela Siva Prasada Rao passed away recently.

Q9. Name the countries whose civil servants has joined special training programme at National Centre for Good Governance, Mussoorie in Uttarakhand under the Indian Technical and Economic Cooperation programme.
(a) Nepal & Bangladesh
(b) Maldives & Bhutan
(c) Myanmar & Bangladesh
(d) Maldives & Bangladesh
(e) Myanmar & Bhutan

S9. Ans.(d)
Sol. India has commenced a special training programme for Maldivian and Bangladeshi civil servants at Mussoorie in Uttarakhand.

Q10. Name the Bollywood actress who has won 2 awards at Indian International Film Festival of Boston. The actress won the Best Actress award for ‘Badhaai Ho‘ and her film ‘The Last Color‘ emerged victorious in Best Feature Film category.
(a) Jaya Prada
(b) Neena Gupta
(c) Shabana Azmi
(d) Urmila Matondkar
(e) Smita Patil

S10. Ans.(b)
Sol. Bollywood actress Neena Gupta has won 2 awards at Indian International Film Festival of Boston. The actress won the Best Actress award for ‘Badhaai Ho‘ and her film ‘The Last Color‘ emerged victorious in Best Feature Film category.

Q11. Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director of Cognizant India?
(a) Kalyan Krishnamurthy
(b) Salil Parekh
(c) C Vijayakumar
(d) Kunal Bahl
(e) Ramkumar Ramamoorthy

S11. Ans.(e)
Sol. Cognizant Technology Solutions has appointed Ramkumar Ramamoorthy as Chairman and Managing Director of Cognizant India.

Q12. India’s first National Antimicrobial Resistance Hub was recently inaugurated in?
(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Jaipur
(e) Surat

S12. Ans.(a)
Sol. India’s first National Antimicrobial Resistance Hub was recently inaugurated in Kolkata.

Q13. Name the Meghalaya-based rights activist who survived an assault by the coal mafia almost a year ago and received the 11th International Hrant Dink Award along with Turkish activist against male violence, Nebahat Akko.
(a) Gautam Navlakha
(b) Bezwada Wilson
(c) Shabnam Hashmi
(d) Agnes Kharshiing
(e) Salil Shetty

S13. Ans.(d)
Sol. Meghalaya-based rights activist Agnes Kharshiing, who survived an assault by the coal mafia almost a year ago, received the 11th International Hrant Dink Award along with Turkish activist against male violence, Nebahat Akko.

Q14. A film ‘The Last Color‘ emerged victorious in Best Feature Film category at Indian International Film Festival of Boston. It was directed by?
(a) Anurag Kashyap
(b) Vikas Khanna
(c) Vishal Bhardwaj
(d) Mira Nair
(e) Sanjay Leela Bhansali

S14. Ans.(b)
Sol. A film ‘The Last Color‘ emerged victorious in Best Feature Film category at Indian International Film Festival of Boston. It was directed by Vikas Khnana.

Q15. Which of the following is the currency of Bangladesh?
(a) Dirham
(b) Rupee
(c) Yen
(d) Dinar
(e) Taka

S15. Ans.(e)
Sol. “Taka” is the currency of Bangladesh.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!