IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 20th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 20th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Who among the following has been appointed as the National Security Adviser of United States of America?
(a) John Bolton
(b) H. R. McMaster
(c) Charles Kupperman
(d) Robert O’Brien
(e) Keith Kellogg

S1. Ans.(d)
Sol. Robert O’Brien has been appointed as the National Security Adviser of United States of America.

Q2. Name the Indian wrestler who defeated Maria Prevolaraki of Greece to won the bronze medal in the 53 kg freestyle event at the Wrestling World Championships held in Nur-Sultan, Kazakhstan.
(a) Vinesh Phogat
(b) Sakshi Malik
(c) Babita Kumari
(d) Geeta Phogat
(e) Ritu Phogat

S2. Ans.(a)
Sol. Vinesh Phogat defeated Maria Prevolaraki of Greece to won the bronze medal in the 53 kg freestyle event at the Wrestling World Championships held in Nur-Sultan, Kazakhstan.

Q3. Union Defence Minister has become the first Indian Defence Minister ever to fly in the indigenously-built light combat aircraft (LCA) Tejas. Who is the Defence Minister of India?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Nitin Jairam Gadkari
(c) Rajnath Singh
(d) Ramvilas Paswan
(e) D.V. Sadananda Gowda

S3. Ans.(c)
Sol. Defence Minister Rajnath Singh becomes the first Indian Defence Minister ever to fly in the indigenously-built light combat aircraft (LCA) Tejas.

Q4. Who among the following has been felicitated in the US with a prestigious Education Excellence Award 2019 by the Foundation For Excellence?
(a) Aditya Puri
(b) Kailash Satyarthi
(c) Malala Yousafzai
(d) Anand Kumar
(e) Amartya Sen

S4. Ans.(d)
Sol. Super 30 founder and noted mathematician Anand Kumar has been felicitated in the US with a prestigious Education Excellence Award 2019.

Q5. Name the place which will host the 29th meeting of the Northern Zonal Council?
(a) New Delhi
(b) Gulmarg
(c) Chandigarh
(d) Amritsar
(e) Srinagar

S5. Ans.(c)
Sol. The 29th meeting of the Northern Zonal Council will held in Chandigarh and will be chaired by the Union Home Minister Amit Shah.

Q6. Name the President of Asian Development Bank (ADB) who has recently announced his resignation.
(a) K. V. Kamath
(b) Jin Liqun
(c) Christine Lagarde
(d) Mario Draghi
(e) Takehiko Nakao

S6. Ans.(e)
Sol. Asian Development Bank (ADB) President Takehiko Nakao has announced his resignation.

Q7. Which of the following will be the mascot for the 2022 Winter Olympics to be held in Beijing, China?
(a) Borobi
(b) Bing Dwen Dwen
(c) Clyde
(d) Shera
(e) Vinicius

S7. Ans.(b)
Sol. A smiling panda named “Bing Dwen Dwen” will be the mascot for the 2022 Winter Olympics to be held in Beijing, China.

Q8. Name the app recently launched by the Delhi Police, which is a one-stop destination for access to over 50 citizen-centric services.
(a) Madad
(b) Veer
(c) Sahayta
(d) Tatpar
(e) Police Station

S8. Ans.(d)
Sol. Delhi police has launched ‘Tatpar’ app, developed by the Delhi Police, a one-stop destination for access to over 50 citizen-centric services.

Q9. Veteran actor Sathar who made his acting debut in 1975 with Malayalam movie Bharyaye Aavashyamundu, passed away recently. He was from which state?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu
(e) West Bengal

S9. Ans.(a)
Sol. Veteran Kerala actor Sathar who made his acting debut in 1975 with Malayalam movie Bharyaye Aavashyamundu, passed away recently.

Q10. Which of the following ministries is planning to develop a National Water Museum to increase awareness among people on the conservation of the natural resources?
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Earth Sciences
(c) Jal Shakti Ministry
(d) Ministry of Rural Development
(e) Ministry of Human Resource Development

S10. Ans.(c)
Sol. The Jal Shakti Ministry is planning to develop a National Water Museum to increase awareness among people on the conservation of the natural resource.

Q11. Which of the following will be the mascot for the 2022 Winter Paralympics to be held in Beijing, China?
(a) Shuey Rhon Rhon
(b) The Leopard
(c) Miraitowa
(d) The Hare
(e) Wenlock

S11. Ans.(a)
Sol. A walking Chinese lantern “Shuey Rhon Rhon” will be the mascots for the 2022 Winter Paralympics to be held in Beijing, China.

Q12. Government of India has recently appointed 4 Supreme Court Judges. Who among the following does not belong to that group?
(a) J Ranjan Gogoi
(b) V. Ramasubramanian
(c) Krishna Murari
(d) Hrishikesh Roy
(e) S. Ravindra Bhat

S12. Ans.(a)
Sol. Government of India has recently appointed 4 Supreme Court Judges. The list includes: Hrishikesh Roy, S. Ravindra Bhat, Krishna Murari and V. Ramasubramanian.

Q13. Who among the following will chair the 29th meeting of the Northern Zonal Council to be held in Chandigarh?
(a) Narendra Singh Tomar
(b) Ramvilas Paswan
(c) Ravi Shankar Prasad
(d) Harsimrat Kaur Badal
(e) Amit Shah

S13. Ans.(e)
Sol. Union Home Minister Amit Shah will chair the 29th meeting of the Northern Zonal Council to be held in Chandigarh.

Q14. Ministers of State (I/C), and Jammu and Kashmir Governor have jointly inaugurated 15 power projects. Who among the following is the Governor of Jammu and Kashmir?
(a) Bandaru Dattatraya
(b) Mridula Sinha
(c) Satya Pal Malik
(d) Vajubhai Vala
(e) Tathagata Roy

S14. Ans.(c)
Sol. Ministers of State (I/C) RK Singh, and Jammu and Kashmir Governor Satya Pal Malik have jointly inaugurated 15 power projects.

Q15. The “International Migrant Stock 2019” was released by the Population Division of the _____________________ Department of Economic and Social Affairs (DESA).
(a) United Nations
(b) World Bank
(c) UNESCO
(d) UNICEF
(e) International Organization for Migration

S15. Ans.(a)
Sol. The International Migrant Stock 2019 was released by the Population Division of the United Nations Department of Economic and Social Affairs (DESA).

Q16. As per the International Migrant Stock 2019, which of the following country is the leading country of origin of international migrants with 17.5 million persons living abroad?
(a) China
(b) Canada
(c) India
(d) United Kingdom
(e) Russia

S16. Ans.(c)
Sol. As per the International Migrant Stock 2019, India is the leading country of origin of international migrants with 17.5 million persons living abroad.

Q17. India Post has expanded speed post service to six new foreign destinations and also announced the commencement of International Speed Post EMS Service. EMS stands for?
(a) Expanded Management Service
(b) Elevated Mail Service
(c) Express Management Service
(d) Expanded Mail Service
(e) Express Mail Service

S17. Ans.(e)
Sol. India Post has expanded speed post service to six new foreign destinations and also announced the commencement of International Speed Post EMS Service. EMS stands for Express Mail Service.

Q18. Minister of State for Finance and Corporate Affairs announced that a cricket and sports academy will be set up in _______________ to ensure that talented athletes of the region get the required training to excel in the sport.
(a) Kathua
(b) Jammu
(c) Ladakh
(d) Shopian
(e) Udhampur

S18. Ans.(c)
Sol. Minister of State for Finance and Corporate Affairs announced that a cricket and sports academy will be set up in Ladakh to ensure that talented athletes of the region get the required training to excel in the sport.

Q19. Name the exercise recently conducted by the Indian Army involving all its arms and services including tanks, artillery and helicopters, in Eastern Ladakh bordering China.
(a) HimVijay
(b) Mitra Shakti
(c) Ajeya Warrior
(d) Chang Thang
(e) Maitree

S19. Ans.(d)
Sol. The Indian Army has conducted a massive rare exercise named “Chang Thang” involving all its arms and services including tanks, artillery and helicopters, in Eastern Ladakh bordering China.

Q20. As per the International Migrant Stock 2019, which of the following continent hosted the largest number of international migrants in 2019?
(a) Europe
(b) Asia
(c) North America
(d) Africa
(e) South America

S20. Ans.(a)
Sol. As per the International Migrant Stock 2019, Europe hosted the largest number of international migrants (82 million).

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!