IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 24th September 2019

| Updated On September 25th, 2019 at 12:50 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 24th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Who among the following was elected as the chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20?
(a) Riyad Mathew
(b) Vikram Sakhuja
(c) Hormusji N Cama
(d) Debabrata Mukherjee
(e) Madhukar Kamath

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

S1. Ans.(e)
Sol. Madhukar Kamath was elected as the chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20.

Q2. Name the noted American Journalist and Pulitzer Prize winner who recently passed away?
(a) Carl Bernstein
(b) Barbara Walters
(c) Bob Woodward
(d) Robert Skinner Boyd
(e) Walter Cronkite

S2. Ans.(d)
Sol. Noted American Journalist and Pulitzer Prize winner Robert Skinner Boyd passed away.

Q3. Which of the following bank has signed a bancassurance agreement with a standalone health insurance player, Max Bupa to provide Max Bupa’s suite of health insurance products to its customers?
(a) Canara Bank
(b) Indian Bank
(c) Bank of India
(d) Bank of Baroda
(e) Central Bank of India

S3. Ans.(b)
Sol. Indian Bank has signed a bancassurance agreement with a standalone health insurance player, Max Bupa to provide Max Bupa’s suite of health insurance products to its customers.

Q4. The Film Federation of India (FFI) has chosen ____________ as India’s official entry to the Oscars.
(a) Andhadhun
(b) Padmaavat
(c) Raazi
(d) Gully Boy
(e) Sanju

S4. Ans.(d)
Sol. The Film Federation of India (FFI) has chosen ‘Gully Boy’ as India’s official entry to the Oscars.

Q5. ______________, which is known as the royal dance of Ladakh, has created history by entering into the Guinness Book of World Records as the largest Ladakhi dance.
(a) Tukhstanmo dance
(b) Cham Dance
(c) Shondol dance
(d) Bacha Nagma Dance
(e) Jabro Dance

S5. Ans.(c)
Sol. Shondol dance, which is known as the royal dance of Ladakh, has created history by entering into the Guinness Book of World Records as the largest Ladakhi dance.

Q6. Who among the following has received the Best Drama Series in the 71st annual Emmy Awards 2019?
(a) This Is Us
(b) Bodyguard
(c) Better Call Saul
(d) Pose
(e) Game of Thrones

S6. Ans.(e)
Sol. The Game of Thrones has received the Best Drama Series in 71st annual Emmy Awards 2019.

Q7. Election commission has recently announced date of Assembly Election 2019 of which of the following two state?
(a) Chhattisgarh and Jharkhand
(b) Maharashtra and Haryana
(c) Gujarat and Rajasthan
(d) Uttar Pradesh and Uttarakhand
(e) Karnataka and Kerala

S7. Ans.(b)
Sol. Maharashtra and Haryana Assembly (Vidhan Sabha) Election 2019 Date, Scheduled on 21st October announced by Election Commission of India.

Q8. Who among the following has received the Lead Actor, Drama in the 71st annual Emmy Awards 2019?
(a) Ben Whishaw
(b) Tony Shalhoub
(c) Peter Dinklage
(d) Bill Hader
(e) Billy Porter

S8. Ans.(e)
Sol. Billy Porter has received the Lead Actor, Drama in the 71st annual Emmy Awards 2019.

Q9. Veteran actor and multi-faceted artiste ________________ passed away. she was part of the first Kannada talkie film ‘Bhakta Dhruva’ (1934) ?
(a) Jamuna Barua
(b) Sabita Devi
(c) S K Padma Devi
(d) Kanan Devi
(e) Janaki Devi

S9. Ans.(c)
Sol. Veteran actor and multi-faceted artiste S.K. Padmadevi passed away. she was part of the first Kannada talkie film ‘Bhakta Dhruva’ (1934).

Q10. Which of the following state tourism has won three prestigious Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold awards in Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan?
(a) Karnataka Tourism
(b) Tamil Nadu Tourism
(c) Telangana Tourism
(d) Maharashtra Tourism
(e) Kerala Tourism

S10. Ans.(e)
Sol. Kerala Tourism has won three prestigious Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold awards in Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan.

Q11. Who among the following has received the Lead Actress, Drama in the 71st annual Emmy Awards 2019?
(a) Julia Garner
(b) Jodie Comer
(c) Phoebe Waller
(d) Alex Borstein
(e) Michelle Williams

S11. Ans.(b)
Sol. Jodie Comer has received the Lead Actress, Drama in the 71st annual Emmy Awards 2019.

Q12. Which of the following actor is recently appointed as a brand ambassador of Madhya pradesh?
(a) Aamir Khan
(b) Shahrukh Khan
(c) Salman Khan
(d) Govinda
(e) Amitabh Bachchan

S12. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh government will appoint filmstar Govinda as brand ambassador to promote the state’s traditions and tourist places.

Q13. In which of the following weight category Indian wrestler Rahul Aware has won a bronze medal at the World Championship in Nur-Sultan, Kazakhstan?
(a) 74kg freestyle category
(b) 61kg freestyle category
(c) 57kg freestyle category
(d) 65kg freestyle category
(e) 70kg freestyle category

S13. Ans.(b)
Sol. Indian wrestler Rahul Aware has won a bronze medal in men’s 61-kilogram freestyle category at the World Championship in Nur-Sultan, Kazakhstan.

Q14. Name the Indian Boxer who became the first Indian male boxer to win a silver medal in World Championships at Ekaterinburg in Russia?
(a) Gaurav Bidhuri
(b) Amit Panghal
(c) Shiva Thapa
(d) Akhil Kumar
(e) Satish Kumar

S14. Ans.(b)
Sol. Amit Panghal became the first Indian male pugilist to win a silver in World Championships at Ekaterinburg in Russia.

Q15. Who among the following has been appointed as the the first Principal Chief Commissioner of Income Tax of National e-Assessment Centre (NeAC)?
(a) KS Sahayaraj
(b) Girdher Sharma
(c) Pramod Chandra Mody
(d) Krishna Mohan Prasad
(e) Adiyta Vikram

S15. Ans.(d)
Sol. CBDT has appointed 1984 batch Indian Revenue Service (IRS) officer Krishna Mohan Prasad as the first Principal Chief Commissioner of Income Tax of NeAC.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!