IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 28th August 2019_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs...

IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 28th August 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 28th August 2019_40.1

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 28th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.



Q1. Name the public sector bank which has signed a MoU with Tata AIG General Insurance under which Tata AIG General Insurance’s diverse range of general insurance policies will be offered to the bank’s customers and help them by way of protection, wealth creation and savings. 

(a) Maharashtra Bank
(b) Bandhan Bank
(c) Union Bank of India
(d) Indian Bank
(e) Central Bank of India
S1. Ans.(d)
Sol. Indian Bank has signed a MoU with Tata AIG General Insurance under which Tata AIG General Insurance’s diverse range of general insurance policies will be offered to the bank’s customers and help them by way of protection, wealth creation and savings.
Q2. Which of the following e-commerce company has launched a Military Veterans Employment programme in the country under which it will create work opportunities for military families across the country?
(a) Paytm Mall
(b) Amazon India
(c) Snapdeal
(d) Flipkart
(e) HomeeShop 18
S2. Ans.(b)
Sol. Amazon India has launched a Military Veterans Employment programme in the country under which it will create work opportunities for military families across the country.
Q3. Which country will host the Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference 2019?
(a) Thailand
(b) Australia
(c) India
(d) Vietnam
(e) Japan
S3. Ans.(a)
Sol. The 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference will be held in Bangkok, Thailand’s with the theme “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”.
Q4. The Reserve Bank of India has approved the transfer of record ______________________ crore dividend and surplus reserves to the government.
(a) Rs 1.36 lakh
(b) Rs 1.46 lakh
(c) Rs 1.56 lakh
(d) Rs 1.66 lakh
(e) Rs 1.76 lakh
S4. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India has approved the transfer of record Rs 1.76 lakh crore dividend and surplus reserves to the government.
Q5. Name the first artificial intelligence chip recently launched by Intel, specially designed for large computing centres.
(a) Icehill
(b) Ringhill
(c) Springhill
(d) Downhillill
(e) Intelhill
S5. Ans.(c)
Sol. Intel launches first artificial intelligence chip Springhill, designed for large computing centres.
Q6. Name an Indian shuttler who defeated Japan’s Nozomi Okuhara to become the first Indian to win the World Championships title, held in Basel, Switzerland.
(a) Saina Nehwal
(b) Jwala Gutta
(c) Rituparna Das
(d) PV Sindhu
(e) Tanvi Lad
S6. Ans.(d)
Sol. Ace Indian shuttler PV Sindhu has defeated Japan’s Nozomi Okuhara to become the first Indian to won the World Championships title.
Q7. Name the Hollywood star who has topped the Forbes’ list of highest-paid female actors in the world with an earning of USD 56 million.
(a) Sofia Vergara
(b) Scarlett Johansson
(c) Reese Witherspoon
(d) Nicole Kidman
(e) Jennifer Aniston
S7. Ans.(b)
Sol. Hollywood star Scarlett Johansson has topped the Forbes’ list of highest-paid female actors in the world with an earning of USD 56 million.
Q8. The 4th edition of India’s largest confluence of digital technology, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 was held in ______________________
(a) Bengaluru
(b) Jaipur
(c) Srinagar
(d) Chennai
(e) Kolkata
S8. Ans.(a)
Sol. The 4th edition of India’s largest confluence of digital technology, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 held in Bengaluru.
Q9. Which Indian management institution has partnered with Microsoft India to take forward their shared vision for an AI-empowered India?
(a) IIM Ahmedabad
(b) MDI Gurugram
(c) FMS Delhi
(d) Indian School of Business
(e) IIM Lucknow
S9. Ans.(d)
Sol. The Indian School of Business (ISB) and Microsoft India announced a new partnership to take forward their shared vision for an AI-empowered India.
Q10. Who among the following has won the Life Time Achievement award as per the recently announced Tenzing Norgay National Adventure Award 2018?
(a) Wangchuk Sherpa
(b) Rameshwer Jangra
(c) Prabhat Raju Koli
(d) Aparna Kumar
(e) Dipankar Ghosh
S10. Ans.(a)
Sol. Wangchuk Sherpa has won the Life Time Achievement award as per the recently announced Tenzing Norgay National Adventure Award 2018.
Q11. Name the India’s first woman Director General of Police (DGP) who passed away recently.
(a) Archana Ramasundaram
(b) Kanchan Chaudhary Bhattacharya
(c) Meera Borwankar
(d) Sanjukta Parashar
(e) Sonia Narang
S11. Ans.(b)
Sol. India’s first woman Director General of Police (DGP), Kanchan Chaudhary Bhattacharya passed away.
Q12. The Department of Social Justice signed an MoU with the National AIDS Control Organization (NACO). Where is the headquarter of NACO?
(a) Kolkata
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Srinagar
(e) New Delhi
S12. Ans.(e)
Sol. The Department of Social Justice signed an MoU with the National AIDS Control Organization (NACO). Headquarters of NACO at New Delhi.
Q13. 7th ‘Community Radio Sammelan’ was held in New Delhi with a theme of ____________________________
(a) Community Radio for Health
(b) Community Radio for Education
(c) Community Radio for SDGs
(d) Community Radio for Awareness
(e) Community Radio for Peace
S13. Ans.(c)
Sol. 7th ‘Community Radio Sammelan’ was held in New Delhi with a theme of Community Radio for SDGs.
Q14. Human Resource Development Ministry has launched the National Digital Library of India. Who is the Union Minister of Human Resource Development?
(a) Hardeep Singh Puri
(b) Smriti Zubin Irani
(c) V K Singh
(d) Rajnath Singh
(e) Ramesh Pokhriyal
S14. Ans.(e)
Sol. Human Resource Development Ministry has launched the National Digital Library of India. Union Minister of Human Resource Development: Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.
Q15. Prime Minister Narendra Modi has launched the RuPay card in ___________________, making it the first country in the Middle East to launch the Indian indigenous system of electronic payment.
(a) Iran
(b) The UAE
(c) Israel
(d) Turkey
(e) Saudi Arabia
S15. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched the RuPay card in the UAE, making it the first country in the Middle East to launch the Indian indigenous system of electronic payment.
Q16. Which of the following team has defeated Mohun Bagan by 2-1 in the finals to win the 129th Durand Cup?
(a) Chennai City F.C.
(b) FC Goa
(c) Mohammedan
(d) Gokulam Kerala FC
(e) East Bengal
S16. Ans.(d)
Sol. Gokulam Kerala FC defeated Mohun Bagan by 2-1 in the finals to win the 129th Durand Cup.
Q17. Which of the following company has launched a program under which it will train 5000 government employees over the next year on AI (artificial intelligence) and cloud computing skills?
(a) Tata Consultancy Services
(b) HCL Technologies
(c) Reliance Communications
(d) Google India
(e) Microsoft India
S17. Ans.(e)
Sol. Microsoft India launched a program under which it will train 5000 government employees over the next year on AI (artificial intelligence) and cloud computing skills.
Q18. Which of the following organization has partnered with Incuspaze Solutions Pvt Ltd to open a first-of-its-kind co-working space exclusively designed for MSMEs and startups?
(a) NITI Ayog
(b) Small Industries Development Bank of India
(c) HDFC Bank
(d) ICICI Bank
(e) Industrial Development Bank of India
S18. Ans.(b)
Sol. Small Industries Development Bank of India has partnered with Incuspaze Solutions Pvt Ltd to open a first-of-its-kind co-working space exclusively designed for MSMEs and startups.
Q19. The 4th edition of India’s largest confluence of digital technology, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019. What was the theme of the event? 
(a) Increasing the Internet of Things
(b) Developing the Internet of Things
(c) Encouraging the Internet of Things
(d) Mainstreaming the Internet of Things
(e) Establishing the Internet of Things
S19. Ans.(d)
Sol. The 4th edition of India’s largest confluence of digital technology, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 was organized with a theme of   ‘Mainstreaming the Internet of Things’.
Q20. Delhi’s Feroz Shah Kotla Stadium to be renamed as ___________________________ stadium.
(a) Sushma Swaraj
(b) Atal Bihari Vajpayee
(c) Arun Jaitley
(d) Manmohan Singh
(e) Sheila Dikshit
S20. Ans.(c)
Sol. Delhi’s Feroz Shah Kotla Stadium to be renamed as Arun Jaitley Stadium.

If you want to study Current affairs for IBPS RRB PO Mains, IBPS RRB Clerk and IBPS PO Prelims then you can also check out the video given below:


You may also like to Read:


IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 28th August 2019_70.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?